Οκτωβρίου 25, 2011

Contagion (2011) (3 στα 10)


Υπόθεση
Δύο μέρες μετά την επιστροφή της από επαγγελματικό ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ η Beth Emhoff καταρρέει και μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου και πεθαίνει εξαιτίας ενός άγνωστου ιού. Λίγες μέρες μετά ο ιός αυτός εξαπλώνεται ταχύτατα παντού στον πλανήτη.

Αξιολόγηση
Δεν ήμουν ποτέ φαν του Steven Soderbergh και το πολυδιαφημισμένο Contagion δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Αν και η ταινία είναι πειστική ως προς την εφιαλτική εξάπλωση του μυστηριώδους ιού της, δεν έχει να πει πολλά παραπάνω ώστε να κρατήσει τους θεατές καρφωμένους στην οθόνη, όπως κάθε θρίλερ, που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να κάνει! Το δε all star cast της ταινίας (είναι πραγματικά εντυπωσιακή η παρέλαση κορυφαίων ηθοποιών), δεν αξιοποιείται ουσιαστικά, καθώς είναι τόσο ψυχρή και ντοκιμαντερίστικης λογικής η σκηνοθετική προσέγγιση του Soderbergh που η ταινία μοιάζει αποστειρωμένη συναισθηματικά, ενώ η ανάπτυξη των χαρακτήρων των ηρώων της σχεδόν ανύπαρκτη!

Αναφορικά με το σενάριο της ταινίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) που με το περσινό του (εξαιρετικά ύποπτο) φιάσκο αναφορικά με το συναγερμό για την εξάπλωση Η1Ν1, δικαιώνεται πλήρως μέσα από την ταινία! Άσε δε οι φαρμακευτικές εταιρίες! Καμία κριτική για το ρόλο τους! Ο Soderbergh είναι τόσο μεροληπτικός υπέρ τους που πραγματικά ο θεατής δεν μπορεί παρά να μην αναρωτηθεί μήπως η ταινία χρηματοδοτήθηκε από κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες! Το χειρότερο όλων; Η ταινία μοιάζει να υποστηρίζει την ταχεία παραγωγή και μαζική διανομή στον πληθυσμό εμβολίων σε περιπτώση κινδύνου πανδημίας παραγνωρίζοντας τα όποια ρίσκα για την υγεία των πολιτών που κάτι τέτοιο ενδεχομένως θα ενείχε!


Αποτυχημένο σα θρίλερ, αδιάφορο σα δράμα, μεροληπτικό σα ντοκιμαντέρ, από όποια οπτική κι αν δεις το Contagion χαμένος θα βγεις! Τίποτα δε μου μετέδωσε, άσφαιρα πυρά ο τίτλος!

2 σχόλια:

Parasol είπε...

Την ίδια άποψη είχε και άτομο γνωστό μου που την είδε...δεν ενουσιάστηκε καθόλου! ωραίο το blog, είμαι και γω fan του κινηματογράφου :)

MyOrchid είπε...

Η ταινία σαν ταινία είναι μέτρια αλλά η ιστορία πολύ προπαγάντα... υποψιάζομαι πως και αυτόν τον χειμώνα κάποια κακιά μετάλαξη ιού γρίπης θα πιπιλάνε τα κανάλια