Οκτωβρίου 20, 2010

The American (2010) (7 1/2 στα 10)


Υπόθεση
O Jack, επαγγελματίας δολοφόνος κρύβεται από τους κυνηγούς του. Ύστερα από μια απροσδόκητα άσχημη κατάληξη μιας "δουλειάς" του στη Σουηδία, καταφεύγει σε ένα μικρό ιταλικό χωριό προετοιμάζοντας την επόμενη επιχείρησή του και έχοντας αποφασίσει ότι αυτή θα είναι και η τελευταία του.

Αξιολόγηση
Τον θυμάστε τον Anton Corbijn, που γνωρίσαμε με το αριστουργηματικό Control; Ε λοιπόν ο Ολλανδός αυτός σκηνοθέτης επέστρεψε με νέα ταινία η οποία δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη, εκτός από ένα (πλην κρίσιμο) σημείο: την εκπληκτική φωτογραφία! Πραγματικά δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη, όχι γιατί υπάρχει ένταση ή σασπένς που κόβει την ανάσα, αλλά γιατί δεν μπορείς να πιστέψεις την ομορφιά των πλάνων αυτού του ανθρώπου, τα κάδρα που φτιάχνει και τα τοπία που αιχμαλωτίζει στο φακό ... της κάμεράς του! Βλέπετε μιλάμε για επαγγελματία φωτογράφο, που αποφάσισε πρόσφατα να γίνει σκηνοθέτης!

Το The American δεν είναι μια ταινία πρωτότυπης θεματολογίας, αντίθετα αυτά που διαδραματίζονται επί της οθόνης τα έχεις δει σε πολλές άλλες ταινίες! Ούτε επίσης η προσέγγιση του σκηνοθέτη στο θέμα της απόφασης ενός εγκληματία να αποσυρθεί και στις δυσκολίες του εγχειρήματός του αυτού προσθέτει κάτι διαφορετικό σε αυτά που ήδη έχουμε δει. Ξεχωρίζει όμως η ταινία λόγω της σκηνοθεσίας της και των εικόνων της, όπως και της ηθελημένης απόφασης του σκηνοθέτη να ασχοληθεί περισσότερο με τις εσωτερικές εντάσεις του ήρωά του αντί τόσο με την εξωτερική δράση και τις περιπέτειές του!


Ένα αργό και εσωτερικό θρίλερ, που παρότι δεν διατηρεί σταθερό ρυθμό μετά την πολύ δυνατή αρχή και πριν το εξαιρετικό φινάλε, και ενδεχομένως να κουράζει κάποιους στη θέασή του, εντούτοις αποζημιώνει τους θεατές με τοπία που όμοιά τους δεν έχουμε ξαναδεί και με ένα George Clooney που του δίνεται πραγματικά η ευκαιρία εδώ να αποδείξει ότι είναι και καλός ηθοποιός εκτός από αγαπημένος του απανταχού γυναικείου πληθυσμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: