Σεπτεμβρίου 17, 2010

Ondine (2009) (8 στα 10)


Υπόθεση
Όταν ο Σίριακιουζ, ψαράς σε ένα μικρό χωριό της Ιρλανδίας πιάνει στα δίχτυα του την Ondine, μια πανέμορφη μυστηριώδη κοπέλα, όλη η ζωή του ανατρέπεται!

Αξιολόγηση
Ο Neil Jordan, ο σκηνοθέτης των αριστουργημάτων The End of the Affair, The Butcher Boy και φυσικά του Crying Game επιστρέφει εδώ με ένα παραμύθι για μεγάλους! Αντίθετα με τις περισσότερες ταινίες του ο Ιρλανδός δημιουργός εδώ δεν δείχνει καμία διάθεση να πολιτικολογήσει ή να είναι κοινωνικά αιχμηρός (χωρίς βέβαια αυτή η απουσία πολιτικοκοινωνικών σχολίων να είναι ελάττωμα για τη δημιουργία του). Όμως όπως σε όλες τις ταινίες του έτσι κι εδώ ο Jordan ξέρει άριστα την τέχνη της διήγησης, γνωρίζει πως να πλάθει αληθοφανείς χαρακτήρες και πως να φτιάχνει δυνατά συναισθήματα επί οθόνης, συναισθήματα που να μιλάνε κατευθείαν στις ψυχές των θεατών του.


Στο Ondine ο Neil Jordan χρησιμοποιεί ως σκηνικό του παραμυθιού του την υπέροχα υγρή ατμόσφαιρα του ιρλανδέζικου τοπίου: με τον ωκεανό σε πρωταγωνιστικό ρόλο, τους πράσινους λοφίσκους με το γρασίδι να χορεύει στο φύσημα του αέρα και τον ουρανό συννεφιασμένο έτοιμο πάντα να ξεσπάσει σε μπόρα. Σε αυτό το σκηνικό ξεδιπλώνεται η ιστορία της Ondine, μια ιστορία, που διαθέτει όλες εκείνες τις γοητευτικές συνταγές ενός παραμυθιού: μια εντυπωσιακή συνάντηση των ηρώων, στην οποία συνήθως το αγόρι σώζει το κορίτσι για να σωθεί αργότερα από αυτήν, μια εισβολή πανέμορφης μαγείας στην καθημερινότητά τους που τη μεταμορφώνει (βλ. σκηνές ψαρέματος), έναν κακό που κατατρέχει τους ήρωες και απειλεί την ευτυχία τους και φυσικά μια feel good ατμόσφαιρα που αναζητεί απεγνωσμένα ένα happy ending!

Το δίδαγμα του παραμυθιού της ταινίας απλό και κρυστάλλινα διαυγές: η αλήθεια είναι υποκειμενική, διαθέτει οπτικές, επιδέχεται ερμηνειών! Η ευτυχία όμως (που είτε κρατά για λίγο είτε κρατά για πάντα) είναι πραγματική ευλογία όταν έρχεται στο δρόμο σου και πρέπει να την αναγνωρίσεις και να την αρπάξεις για να μη σου γλιστρήσει μέσα από τα χέρια σαν το ψάρι μέσα από μια τρύπα στα δίχτυα του ψαρά!

Μια ιδιαίτερα όμορφη ταινία από έναν μάγο σκηνοθέτη με ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο πραγματικά χάρμα οφθαλμών! Ενδείκνυται για παιδιά κάθε ηλικίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: