Ιουνίου 20, 2010

Σιωπηλός γάμος (2008) (9 1/2 στα 10)

Εισαγωγή
Ο ρουμανικός κινηματογράφος θεωρείται σήμερα από τους πλέον σημαντικούς στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και αυτή η ταινία έρχεται να επιβεβαιώσει μια πολύ δυνατή και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα τάση (βλ. και τη σχετική συζήτηση για το Ρουμανικό νέο κύμα).

Υπόθεση
Σήμερα γα-σήμερα γάμος γίνεται σε ένα μικρό χωριό της Ρουμανικής επαρχίας της δεκαετίας του 50, αλλά πριν καλά καλά αρχίσει το γλέντι τα "κακά" μαντάτα έρχονται: ο "Πατερούλης" Στάλιν απεβίωσε και πένθος 7ήμερο κηρύσσεται στη χώρα.

Αξιολόγηση
Όταν ο υπέροχος κόσμος της φαντασίας του Jean-Pierre Jeunet συναντά το βαλκανικό κουβάρι συναισθημάτων του Kusturica, τότε το Nunta Muta του πρωτοεμφανιζόμενου Horatiu Malaele αποτελεί την πλέον ενδιαφέρουσα κινηματογραφική πρόταση για αυτό το καλοκαίρι!

Εξαιρετική κινηματογράφηση και φωτογραφία (ακόμα κι αν λείπουν τα λεφτά η ψυχή αρκεί πολλές φορές για να κάνει κανείς θαύματα), μια συγκλονιστική ιστορία ιδωμένη εδώ από τη φαιδρή της πλευρά, διαλεχτοί ηθοποιοί και καταστάσεις γκροτέσκο χιούμορ!


Μια ταινία που διηγείται μια αληθινή ιστορία ενσωματώνοντας στην πλοκή της σουρεαλιστικά στοιχεία και λαϊκές δοξασίες! Μια ταινία που αναδεικνύει μέσω των κωμικοτραγικών καταστάσεων το μεγαλείο της υπέρτατης βλακείας του κομμουνισμού όπως τον έζησαν όλες ανεξαιρέτως (τυχαίο; Δε νομίζω!) χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Μια ηθογραφία που αποτυπώνει μοναδικά το πνεύμα της κομμουνιστικής ρουμανικής επαρχίας της δεκαετίας του 50!

Τα Βαλκάνια είναι οι ισχυρές μνήμες ενός ατελείωτου πόνου, ένα παζλ αμέτρητων τραγικών ιστοριών για ανθρώπους που αποτέλεσαν παράπλευρες απώλειες σημαντικών ιστορικών γεγονότων!

Μη χάσετε αυτή την ταινία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: