Ιανουαρίου 19, 2010

Wendy and Lucy (2008) (5 1/2 στα 10)


Υπόθεση
Η Wendy παρέα με τη σκυλίτσα της τη Lucy θέλει να φτάσει στην Αλάσκα, αλλά έχει στη διάθεσή της λίγα λεφτά και οι κακοτυχίες δεν της λείπουν...

Αξιολόγηση
Χαμηλότονη (σε βαθμό να δυσκολεύεσαι να "ακούσεις" το κεντρικό νόημά της), αργόσυρτη (σε βαθμό να κινδυνεύεις να σε πάρει ο ύπνος μες στο σινεμά), αλλά από την άλλη ευαίσθητη και ανθρώπινη είναι η χαμηλού προϋπολογισμού ταινία της Kelly Reichardt που άρεσε ιδιαίτερα σε κριτικούς κινηματογράφου διεθνώς. Αν και στην ταινία δε γίνονται και πολλά πράγματα, το σενάριό της μπορεί να συνοψιστεί σε 3 γραμμές και σαφώς απουσιάζει η οποιαδήποτε κλιμάκωση, εντούτοις θέτει καίρια ζητήματα (όπως η μοναξιά, η αποξένωση και η δυσκολία της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων - διόλου τυχαίο ότι η ταινία μιλά για τη φιλία ανθρώπου - σκύλου) και έχει μια πρωταγωνίστρια, τη Michelle Williams, η οποία πραγματικά θέτει στη διάθεση της σκηνοθέτιδός της όλο το μεγάλο της ταλέντο!

Ένα δραματικό road movie, σαφώς απαισιόδοξο και στενάχωρο, που δεν έχει να πει πολλά πράγματα αλλά είναι φτιαγμένο με αρκετή ευαισθησία και καταθέτει τίμια έναν κάποιο προβληματισμό για τις ανθρώπινες σχέσεις.

3 σχόλια:

musicbug είπε...

Symfwnw se osa les, meta apo poly kairo:-) Meta to 8/10 pou edwses sto "Fabulous Show" (Tziz-ass!) eytyxws irthes ligo sta isia sou me tin tainia ayti kai tin axiologises swsta:-p H Michelle foveri opws panta!!! Swzei kata poly tin tainia, pou enw den einai kaki, kai na min tin deis de xaneis tipota!
Asxeto, alla mias kai mourthe flashia me ton titlo, ta Wendy's tha xananoiksoun pou elegan i oxi? Mou'xei leipsei to Big Bacon Mushroom Melt! lol

βροχοποιός είπε...

Καλώς σε βρήκα!..
Θα διαφωνήσω λίγο μαζί σου γιατί πιστεύω ότι η ταινία πιάνει τον παλμό της σύγχρονης κοινωνίας πολύ εύστοχα. Λιτότητα αλά Τζάρμους και νοηματικά βαθιά. Η ερμηνεία της Γουίλιαμς σίγουρα σε κερδίζει.
Τα λέμε...

europanos είπε...

Music-bug: ποιο fabulous show, εννοείς; Τι σχέση έχουν τα wendy's με τη wendy, φίλε μου, έχεις μια μοναδική ικανότητα να τα γειώνεις όλα με το χιούμορ σου! Να σαι καλά, Γιάννη!

Βροχοποιέ, καλώς ήρθες στο φτωχικο μου! Αν και δεν το έγραψα (το υπονόησα όμως) ότι η ταινία ήταν κατά βάση άνιση και ... λίγη. Ενώ ήθελε να πει πολλά πράγματα, δεν είχα κατά βάση σενάριο και καμία δραματική κορύφωση. Για μικρού μήκους ίσως θα ήταν πολύ καλή.
Προσωπικά βαρέθηκα και ήθελα να τελειώσει αν και στο τέλος δε μετάνιωσα που την είδα!