Δεκεμβρίου 17, 2009

Soul Kitchen (2009) (8 στα 10)

Υπόθεση
Όταν ο Ζίνο, ένας Γερμανός ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτης εστιατορίου προσλαμβάνει έναν ταλαντούχο αλλά κάπως αντισυμβατικό σεφ η ζωή του μαγαζιού του αλλά και του ιδίου αλλάζει ριζικά.

Αξιολόγηση
Soul Kitchen, όπως λέμε τροφή για την ψυχή! Η νέα ταινία του Γερμανού τουρκικής καταγωγής Fatih Akin είναι κωμωδία (μετά από τόσα δράματα μάλλον καιρός ήτανε!) και διαθέτει μια μεγάλη ελληνική ψυχή στον πυρήνα της! Μια ψυχή, που γνωρίζει καλά τη συνταγή της ζωής: να ψάχνεις πάντα να κάνεις τη διαφορά, να μην πτοείσαι από τις δυσκολίες και όταν φτάσεις κοντά στο "θάνατο", να σαι σίγουρος πως αν το παλέψεις εκεί κοντά βρίσκεται κι η ανάσταση!

Αν και δεν είναι ξεκαρδιστική η κωμωδία του Akin (σε δυο τρεις στιγμές μόνο γελάς) έχει πολύ ωραίες (ιλαροτραγικές) καταστάσεις και μια άρτια δομημένη ιστορία να διηγηθεί. Ο Akin χρησιμοποιεί τον Αδάμ Μπουσδούκο, έναν Έλληνα φίλο και συμμαθητή του, ως κεντρικό πρωταγωνιστή του (μαζί υπογράφουν το σενάριο της ταινίας), που είναι πολύ καλός και μοιάζει σα να υποδύεται τον εαυτό του, ενώ ο σούπερσταρ Moritz Bleibtreu παίζει τον ανεπρόκοπο και αυτοκαταστροφικό (αλλά κατά βάθος καλό παιδί) αδερφό του!


Παρόλο που θα περίμενα περισσότερες αναφορές στην κουζίνα και στα συστατικά των φαγητών που κάνουν τη διαφορά στη ζωή (ίσως όμως είμαι επηρεασμένος από την Πολιτική Κουζίνα), οφείλω να πω ότι με αποζημίωσε η εξαιρετική funky διάθεση του σκηνοθέτη και η επιλογή των ελληνικών τραγουδιών με τις πειραγμένες ενορχηστρώσεις τους. Γενικά όλη η ταινία μοιάζει ένα project που το φτιάξανε φίλοι με πολύ μεράκι και άγχος να αρέσει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο εκεί έξω! Στους Έλληνες πάντως το Soul Kitchen θα αρέσει, γιατί θα δουν πολλά στοιχεία του εαυτού τους (η ανοργανωσιά, η τρέλα, το απρόβλεπτο, η αυτοκαταστροφικότητα της φυλής μας αλλά και η τόσο ωραία ιδιότητά της να αναγεννάται από τις στάχτες της) να παρουσιάζονται με θετικό τρόπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: