Νοεμβρίου 13, 2009

Τι απέγινε η Elly; (2009) (8 στα 10)


Εισαγωγή
Αν παραβλέψεις το γεγονός ότι οι γυναίκες φοράνε μαντίλα, τότε δύσκολα μπορείς να μαντέψεις ότι το About Elly διηγείται μια ιστορία που διαδραματίζεται στο σύγχρονο Ιράν κι όχι κάπου αλλού. Κι αυτό γιατί εκτός ότι προφανώς ως δυτική κοινωνία κι εμείς δυστυχώς δεν έχουμε επαρκείς παραστάσεις από το Ιράν ίσως (πάλι ως δυτικοί) θα περιμέναμε να δούμε αναφορές στο θεοκρατικό καθεστώς, στον Αχμαντινετζάντ, στη δημοκρατία που δεν έρχεται, στην καταπίεση της ισλαμικής αστυνομίας, στους Αμερικανούς, στο Ισραήλ ίσως! Τίποτα! Εις μάτην! Ο σκηνοθέτης της ταινίας Asghar Farhadi (ο ίδιος υπογράφει και το σενάριο) έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του, άλλη είναι η ταινία που θέλει να κάνει!

Υπόθεση

Τρεις φιλικές οικογένειες με τα παιδιά τους φεύγουν από Τεχεράνη για να περάσουν ένα ήσυχο σαββατοκύριακο κάπου στον ιρανικό βορρά. Μαζί τους παίρνουν μια νεαρή και μάλλον ντροπαλή κοπέλα, την Elly, με σκοπό να την προξενέψουν σε έναν φίλο της παρέας, μετανάστη στη Γερμανία. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα είχαν κανονίσει...


Αξιολόγηση
Το About Elly είναι ένα ψυχολογικό δράμα με στοιχεία θρίλερ που χτίζεται γύρω από το εύρημα της εξαφάνισης της Elly και τα συναισθήματα, τις αλήθειες και την αποκάλυψη μυστικών που αυτή η εξαφάνιση πυροδοτεί. Μπορεί η ταινία να μην έχει την αψεγάδιαστη σκηνοθεσία που θα ζητούσε ένας απαιτητικός θεατής, μπορεί ο ήχος της να είναι το ίδιο χάλια με αυτόν των περισσότερων ελληνικών ταινιών, μπορεί η φωτογραφία της να είναι από αδιάφορη έως κακή, αλλά διαθέτει άλλες αρετές που καλύπτουν τα κενά.

Η ανάπτυξη των χαρακτήρων της ταινίας είναι αξιοζήλευτη, ενώ η επιλογή των ηθοποιών και ο σκηνοθετικός συντονισμός τους λειτουργεί τόσο άψογα που σε μερικές σκηνές δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι αυτοί οι άνθρωποι υποδύονται κάτι άλλο εκτός από τον εαυτό τους, τους βλέπεις να παίζουν με τέτοια φυσικότητα που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι δεν αυτοσχεδιάζουν αλλά ακολουθούν συγκεκριμένες σεναριακές γραμμές! Τόσο καλογραμμένο είναι φαίνεται το σενάριο της ταινίας που νιώθεις ότι δεν παρακολουθείς ταινία αλλά μπαίνεις μέσα σε αυτήν!

Σενάριο που κρύβει τρομερές εντάσεις στη στροφή του δρόμου, που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, που ενώ νιώθεις ότι τα έχεις δει όλα, σε αφήνει έκπληκτο με τις ανατροπές του και με τα θέματα που βάζει διαρκώς στο τραπέζι, θέματα που περιπλέκουν την ιστορία, βάζοντάς σε να σκεφτείς και επιτρέποντάς σου να καταλάβεις ολοένα και περισσότερα πράγματα για την ιρακινή κοινωνία και τους κώδικες ηθικής της.

Μια πολύ καλή ταινία από το σύγχρονο ιρανικό κινηματογράφο, που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου με την Αργυρή Άρκτο και έρχεται να ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς. Όχι ό,τι πιο αισιόδοξο, αλλά σίγουρα πολύ ρεαλιστικό και δυνατό. Αξίζει την προσοχή μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: