Σεπτεμβρίου 30, 2009

Orphan (2009) (8 1/2 στα 10)

Υπόθεση
Όταν το τρίτο παιδί μιας εύπορης αμερικανικής οικογένειας πεθαίνει κατά τη διάρκεια της κυοφορίας του οι γονείς αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα κορίτσι. Στην επίσκεψή τους σε ορφανοτροφείο ενθουσιάζονται από την Έστερ, ένα ορφανό χαρισματικό 8χρονο κορίτσι, και γρήγορα υπογράφουν τα χαρτιά της υιοθεσίας. Όμως κάτι πάει στραβά με την Έστερ...

Αξιολόγηση
Καλογραμμένο, σφιχτό θρίλερ, το Orphan έρχεται να μας δηλώσει ότι ακόμα και σε ένα είδος που νομίζουμε ότι τα έχουμε δει όλα μπορεί να εκπλαγούμε θετικά! Παρότι γεμάτο συμβάσεις και κλισέ (και φυσικά τους γνωστούς θορύβους και τις μουσικές επενδύσεις των τρομακτικών σκηνών), που κατά την ταπεινή μου γνώμη απαιτεί το συγκεκριμένο είδος ταινίας, η δημιουργία του αμερικανο-καταλανού Jaume Collet-Serra διαθέτει ένα εξαιρετικό σενάριο που μας κρατά σε εγρήγορση ως το τέλος (ειδικά στα 2/3 της ταινίας ο θεατής δεν παίρνει ανάσα) και μια ανατροπή στο φινάλε που ούτε καν σου περνά από το μυαλό (αν και θα έπρεπε να το είχες υποψιαστεί!)

Στα όπλα της ταινίας ασφαλώς συγκαταλέγεται η εκπληκτική ερμηνεία από το κοριτσάκι που υποδύεται το ορφανό καθώς και αυτή της θετής του μητέρας (εκπληκτική η Vera Farmiga - φώτο κάτω). Με τέτοιες δυνατές ερμηνείες το δίπολο καλή μητέρα – κακός εισβολέας σε συνδυασμό με την αρχή «η γυναίκα διαθέτει ένστικτο, ο άνδρας είναι απλά βόδι» λειτουργεί πολύ καλά στην ταινία! Σκηνές δε όπως αυτή στο σπίτι στο δέντρο και στη γέφυρα χαράσσονται στη μνήμη και καταφέρνουν να αναστατώσουν ακόμα και το θεατή που τα έχει δει όλα, ενώ το χιόνι και η καταχνιά που σκεπάζουν την ατμόσφαιρα σε όλη την ταινία χρησιμοποιούνται πανέξυπνα από το σκηνοθέτη.


Για τους φίλους των θρίλερ, αυτό είναι το λουκούμι σας, φίλες και φίλοι. Μη διστάζετε λεπτό! Σπεύστε στο πλησιέστερο σινεμά να το δείτε! Μαζί με το Ορφανοτροφείο (απλά διαβολική σύμπτωση η ομοιότητα στους τίτλους και στην καταγωγή των δύο σκηνοθετών) αποτελούν, νομίζω, από τα πιο απολαυστικά θρίλερ της δεκαετίας!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!
Έχουμε το ίδιο γούστο και σε συμβουλεύομαι συχνά πριν να δω μια ταινία...(λόγω οικογενειακών συνθηκών δεν έχω την πολυτέλεια να βλέπω ταινίες που δε θα μου αρέσουν). Όπως συνήθως, συμφωνώ απόλυτα με την κριτική σου για τη συγκεκριμένη . Ένα ευχαριστώ λοιπόν!

Rosa

europanos είπε...

Rosa, τέτοια κολακευτικά λόγια μια φορά το μήνα να διαβάζω και να κρυφοκαμαρώνω. Σε ευχαριστώ πραγματικά και χαίρομαι που σου άρεσε το Ορφανό! (προσωπικά τη σκηνή με την καλόγρια στη γέφυρα ακόμα να την ξεχάσω - άκρως ανατριχιαστική)