Απριλίου 03, 2008

In Bruges (2007) (8 στα 10)

Εισαγωγή
_Πόση αξία έχει η ανθρώπινη ζωή; _Don’t know! Εσύ πόσα θα με πλήρωνες για να σκοτώσω; Η παραπάνω ανατρεπτική ατάκα δεν είναι από την ταινία, αλλά, πιστέψτε με, η ταινία έχει ένα σάκο με θανατηφόρα αστείες ατάκες, σάκο που ο σεναριογράφος τον ανοίγει και σου πετάει στα μούτρα ό,τι πιάσει το χέρι του από μέσα! Έχοντας δει το trailer της ταινίας και αφού το είχα βρει εξαιρετικά παράξενο (δεν ήμουν καθόλου σίγουρος περί τίνος πρόκειται: περιπέτεια καταδίωξης ή μήπως παρωδία ταινιών καταδίωξης;) πήγα με έντονο ενδιαφέρον στην avant premiere της ταινίας που οργάνωσαν οι Movies For The Masses.




Υπόθεση
Δύο επαγγελματίες εκτελεστές παίρνουν εντολή μετά τη δολοφονία ενός ιερέα στο Λονδίνο να φύγουν να κρυφτούν στη Bruges, τη γνωστή πόλη-μουσείο του Βελγίου. Είναι Χριστούγεννα και ο ένας εκτελεστής εκνευρίζεται και γκρινιάζει όλη μέρα με την ηρεμία της Bruges περιμένοντας ανυπόμονα πότε το μεγάλο αφεντικό θα τηλεφωνήσει για να δώσει εκ νέου εντολές, ενώ ο άλλος βρίσκει στην αναγκαστική παραμονή του στη μικρή βελγική αυτή πόλη μια θαυμάσια ευκαιρία να κάνει τουρισμό!

Αξιολόγηση
Με χιούμορ που ισοπεδώνει τα πάντα στο διάβα τουαποθέωση του πολιτικώς ανορθόδοξου, σεξιστικού, ρατσιστικού και … βαθύτατα αντιχριστιανικού!), με σενάριο πανέξυπνο που ενώ φαίνεται να χρησιμοποιεί κατά κόρον διάφορες όχι τόσο καλά δεμένες μεταξύ τους κωμικές φάσεις στην πορεία σε αιφνιδιάζει και τα δένει όλα και εσύ αναρωτιέσαι πως στην έφερε έτσι, το In Bruges είναι μια μεγάλη έκπληξη από τη Βρετανία που όπως είπε και ένας φίλος μου «πρώτη φορά βλέπεις ταινία με πιστολίδι και εγκλήματα και περνάς τόσο καλά»!

Η ταινία είναι γεμάτη από απολαυστικές αντιθέσεις! Βρήκα εξαιρετική την επιλογή να τοποθετηθεί όλη αυτή η ένταση που ξεδιπλώνεται στην ταινία στην ήρεμη, «παραμυθένια» Bruges με τα κανάλια και τους κύκνους, καθώς και ενθουσιάστηκα με την αντίθετη στην όλη ατμόσφαιρα της ταινίας μουσική του Carter Burwell, που λες και έχει φτιαχτεί για ρομαντική ταινίας εποχής!

Ως προς τις ερμηνείες δε της ταινίας ο Colin Farrell είναι εκπληκτικός στο ρόλο του μπουνταλά Ιρλανδού νεαρού δολοφόνου, που τρώγεται με τα ρούχα του σε μια μικρή πόλη σα τη Bruges και διαρκώς γκρινιάζει για το πώς βρέθηκε εκεί, ενώ ο Brendan Gleeson στο ρόλο του ευαίσθητου και καλλιεργημένου δολοφόνου σηκώνει επάξια όλο το βάρος των (ομολογουμένως) πειστικών μεταστροφών, που από τη μια δε διστάζει λεπτό να εκτελεί συμβόλαια θανάτου, ενώ από την άλλη είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να θυσιαστεί ο ίδιος για να σώσει μια άλλη ζωή.

"Ίσως τελικά αυτό είναι κόλαση: μια αιωνιότητα στη Bruges!"

Αν διάλεγα μια φράση για να χαρακτηρίσω την ταινία θα έλεγα ότι είναι ό,τι πιο έξυπνο και φρέσκο έχω δει σε βρετανική κωμωδία τα τελευταία χρόνια!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΩΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΤΟ BLOG ΑΥΤΟ
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

νικολ

musicbug είπε...

Molis xtes eida tin tainia kai parolo pou eixa dei to trailer kai eipa oti de tha mou aresei, telika oxi mono mou arese alla ksetrelathika! Foveri fwtografia, ermineies, senario, skinothesia, atmosfera...enthousiastika!
Ena 8/10 tha tou evaza ki egw!