Μαρτίου 11, 2008

Caramel (2007) (5 1/2 στα 10)


Υπόθεση
Στη Βηρυττό του σήμερα 5 γυναίκες, δυναμικές και εργαζόμενες, ανησυχούν και προβληματίζονται για τον έρωτα και τη ζωή σε ένα σαλόνι ομορφιάς με χαρακτηριστικό γνώρισμα την άφθονη κολλώδους υφής (και απολύτως βρώσιμη!) καραμέλα, που χρησιμοποιείται για αποτρίχωση.

Αξιολόγηση
Το Caramel είναι η πιο γυναικεία ταινία, που άντεξα να δω χωρίς να φύγω από την αίθουσα κι αυτό από μόνο του λέει πολλά! Σκηνοθετημένο από μια πανέμορφη νεαρά γυναίκα που επίσης κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τη Nadine Labaki, το Caramel είναι η πρώτη Λιβανέζικη ταινία που συνάντησε τέτοια ευρεία διανομή και ανταπόκριση παγκοσμίως. Γλυκό σα ένα ροζ κουφετάκι το Caramel αποτελεί τη γυναικεία ματιά στα προβλήματα των γυναικών του Λιβάνου του σήμερα.

Ηρωίδες του οι πελάτισσες και οι κομμώτριες στο κομμωτήριο Si belle του χριστιανικού τομέα της Βυρηττού. H 40-φεύγα που θέλει πάσει θυσία να μη μάθει κανείς ότι η περίοδος της τελείωσε πρόωρα, η γεροντοκόρη που ακόμα μένει με την υπερήλικη και θεότρελη μητέρα της, που είναι αναπόφευκτα προσκολλημένη πάνω της, η λεσβία που δεν μπορεί να εκφραστεί αναλόγως σε μια κοινωνία που προτιμά να "πνίγει" κάτι τέτοιες αποκκλίσεις, η νεαρά που πρέπει να κάνει παρθενοραφή για να παντρευτεί το μουσουλμάνο αρραβωνιαστικό της, και η ερωμένη ενός παντρεμένου που αναρωτιέται πότε αυτός θα παρατήσει τη γυναίκα του και θα στεφανωθεί την ίδια!

Το Caramel ακολουθεί μια στρογγυλεμένη και εντέλει επιφανειακή προσέγγιση για τα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες σε μια κοινωνία που θέλει να μοιάζει στην Ευρώπη αλλά απέχει από αυτήν σημαντικά. Είναι σε σημεία αρκετά φλύαρη, σε άλλα καταφεύγει σε εύκολους συναισθηματισμούς, ενώ σε ελάχιστα σημεία δείχνει κάτι πρωτότυπο. Παρά ταύτα παραμένει μια ανώδυνη και μάλλον ευχάριστη να την παρακολουθείς ταινία, ειδικά αν είσαι γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας (οπότε και αποκλείεται να διαβάζεις αυτό το blog, τέλος πάντων!) και αν σε απασχολούν θέματα σαν και αυτά που μπορείς να συζητήσεις μέσα σε ένα κομμωτήριο!


ΥΓ1: Βρήκα χαριτωμένο το γεγονός ότι ήταν πεσμένο το γράμμα "b" από την ταλαιπωρημένη για τα πρότυπα κομμωτηρίου επιγραφή! Τι ήθελε να πει ο ποιητής; Για βοηθείστε με οι γαλλομαθείς!

ΥΓ2: Για να χαριτολογίσω λιγάκι, αναρωτιέμαι που είναι το φλέγον ζήτημα του γυναικείου οργασμού; Αφού όλα τα σχολιάσατε κυρία Labaki, αυτό πως σας ξέφυγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: