Υπόθεση
Σε φτωχογειτονιά της Βοστόνης ένα κοριτσάκι, η τετράχρονη Αμάντα, εξαφανίζεται. Η ναρκομανής μητέρα της, ο θείος και η γυναίκα του ειδοποιούν την αστυνομία και τα media ενώ ταυτόχρονα προσφεύγουν στη βοήθεια ενός νεαρής ηλικίας ιδιωτικού ντετέκτιβ. Στην πορεία αναζήτησης του απαχθέντος κοριτσιού δυσάρεστες ανατροπές, κρυμμένα μυστικά και σκληρές αλήθειες έρχονται στην επιφάνεια.
Αξιολόγηση
Είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο να βλέπεις μια ταινία που έχει όλα τα συστατικά εκεί, αλλά το τελικό αποτέλεσμα να μην ικανοποιεί, σα μαγιονέζα που δε δένει! Τέτοια ταινία είναι και το Gone Baby Gone! Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, κινηματογραφική μεταφορά ενός βιβλίου που έγραψε ο Dennis Lehane, συγγραφέας του εξαιρετικού Mystic River, αποδίδεται σε ένα σενάριο γεμάτο προβλήματα (η ταινία στη μέση της, πριν τις μεγάλες ανατροπές προς το τέλος της, "κάνει κοιλιά" για τουλάχιστον μισή ώρα, ενώ σε σημεία γίνεται αφόρητα κηρυγματική) και αδικείται από μια καθόλου εμπνευσμένη σκηνοθεσία. Ταυτόχρονα πολύ καλές ερμηνείες όπως αυτή του ντετέκτιβ, του Casey Affleck ή του Morgan Freeman συνυπάρχουν δίπλα σε άνευρες και ελάχιστα πειστικές ερμηνείες όπως αυτή της ναρκομανούς μητέρας και της συνεργάτη του ντετέκτιβ.
Ξέρω ότι σε πολλούς στην Αμερική άρεσε η ταινία (στους NY Times έγραψαν ότι επιδεικνύει ευαισθησία απέναντι στους κοινωνικά αποκλεισμένους και προσεγγίζει καλά το πρόβλημα των συνειδησιακών διλημμάτων όταν "η απόγνωση καταλήγει σε μηδενισμό") αλλά εμένα δε με έπεισε καθόλου. Και ενώ μου άρεσε που από περιπέτεια καταδιώξης (κυνήγι φαντασμάτων καλύτερα) στη στροφή του τέλους η ταινία έδειχνε να θέλει να πει κάτι βαθύτερο, να αναδείξει συγκεκριμένα ηθικά διλήμματα (που προφανώς αναδεικνύονταν με οξύτητα και στο βιβλίο) δεν το έκανε με τρόπο ικανό να με συγκινήσει ή έστω να με αναστατώσει για να πάρω θέση υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης που αυτή παρουσιάζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου