Δεκεμβρίου 07, 2007

Paranoid Park (2007) (4 στα 10)



Η επιλογή αυτού του "άφυλου" εφηβικού προσώπου στο οποίο καρφώνει την κάμερα του ο σκηνοθέτης δεν είναι τυχαία


Υπόθεση
Έφηβος παθιασμένος με τα skateboards, μπαίνει σε περιπέτειες όταν πηγαίνει σε ένα "παρκο", μια πίστα για την ακρίβεια, όπου νεαροί σκεϊτμπορντίστες εξασκούνται και επιδεικνύουν την τέχνη τους!

Αξιολόγηση
Ο Gus Van Sant, που δείχνει να διαχειρίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία στις τελευταίες ταινίες του το θέμα της ανήλικης παραβατικότητας, και στο Paranoid Park κινείται στο ίδιο θέμα με τη γνωστή μαεστρία στο χειρισμό της κάμεράς του. Με μια διαφορά. Εδώ ενώ έχει να πει πολλά πράγματα, δεν τα λέει. Η δημιουργία του είναι μεν χάλμα οφθαλμών, αλλά στο τέλος θυμίζει άσφαιρο όπλο! Δε σχολιάζει το τι οδηγεί έναν νέο στην παραβατικότητα. Δεν καταθέτει τις απόψεις του για τι κάνει τους νέους να θυμίζουν απαθή όντα, που συχνά περιφέρονται ζώντας χωρίς να ζουν. Δε λέει κουβέντα γιατί η ανθρώπινη ζωή έχει τόσο σχετική αξία στις μέρες μας.

Αντίθετα ακόμα και η αιχμή της ταινίας του (αν δεις το τρέιλερ είναι σα να έχεις δει την ταινία, προσωπικά προτιμώ να αποφύγω να αναφερθώ σε αυτό το σημείο της ταινίας) σχολιάζεται άνευρα, δείχνει ένα πρωταγωνιστή να μην ξέρει πως να αντιδράσει και τελικά να μην αντιδρά. Επίσης, σκηνοθετικά κρίνοντας την ταινία δε με εντυπωσίασε αυτή η υπνωτιστική - επιτηδευμένα αργή - κίνηση της κάμερας ούτε τα flash back της ταινίας είχαν να μου πουν τίποτα συγκεκριμένο. Αν και μου αρέσει ο σκηνοθέτης, αυτή την ταινία αδυνατώ να τη συστήσω σε κανένα.

2 σχόλια:

musicbug είπε...

Mia tainia pou mou dimiourgise apisteyta synaisthimata: varemaras, nevrikotitas, ypnilias, diathesi na katevasw kantilia. Ton petyxe to skopo tis, imoun toso nevrikos otan teleiose pou itan les kai eixa piei 10 nescafe. Anyparkti ypothesi, kai kala artistic skinothesia...europano nomizw ypervoliko vathmo tou evales. Ena 2/10 kai poly einai!

Rea είπε...

βασικα γω αντιπαθω απιστευτα τον van sant.το elephant το απεχθανομαι απιστευτα γιατι ναι να ατελειωτο(πραγματικα μετραγα τα λεπτα για να τελειωσει) μπλα μπλα χωρις στην ουσια να λεει τπτ ουσιαστικο-αντι να κατσει να εξηγησει λιγακι την ψυχωση των δυο νεαρων δολοφονων με τα ολπα κ τον ναζισμο,καθοταν κ εδειχνε 3 κ 4 φορες την ιδια σκηνη απο διαφορετικη γωνια ληψης,πφφφφ- κ το last days το χα βρει τοσο βαρετο ωστε δε αντεξα καν να το δω ολο.
το paranoid park παραδοξως το βρισκω καλυτερο απο τα 2 που προανεφερα.παλι εχει βεβαια τα γνωστα μπρος πισω χωρις νοημα κ συμφωνω με το οτι δεν εξηγησε τπτ για την απαθεια των νεων κλπ,αλλα τουλαχιστον αυτο το αντεξα ως το τελος χωρις πολυ γκρινια