Απριλίου 13, 2007

Ένας διαφορετικός άνθρωπος (Den Brysomme Mannen) (2006) (8 στα 10)

Το δεύτερο (μετά τον Ιταλό), κινηματογραφικό διαμάντι, που έχω να σας προτείνω, μας έρχεται από τη Νορβηγία και συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα στις ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ το Σεπτέμβρη του 2006 αποσπώντας το βραβείο σκηνοθεσίας (Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών): πρόκειται για την ταινία Ο Διαφορετικός Άνθρωπος.
----

Το μικρό αυτό διαμάντι από την κρύα κι αποστειρωμένη γη της Επαγγελίας, τη Νορβηγία, δεν επιθυμώ να το κρίνω τεχνικά. Παρά την ιδιοφυή σκηνοθεσία με τα στατικά πλάνα και την άψογη επιλογή χρωμάτων, επίπλων και τοποθεσιών (γυρισμένο στην έρημο της Ισλανδίας - τόσο σουρεαλιστικό τοπίο!), μου φαίνεται αδύνατο κάποιος να μην ταρακουνηθεί από τα σκληρά (να τα αντιμετωπίσεις) νοήματα και τις πολλαπλές αναγνώσεις που σου προσφέρει ο "διαφορετικός άνθρωπος".

Είναι μια δυνατή αλληγορία, που φιλοσοφεί χωρίς να γίνεται διδακτική γύρω από το νόημα της ζωής, το θάνατο, την ευτυχία, τον υλισμό, τη συμβατικότητα. Τίποτα από όσα νομίζεις ότι σε θλίβουν γύρω σου δε μπορεί να σε σκοτώσει (προσέξτε τη σκηνή στο μετρό - φώτο πάνω δεξιά). Ο θάνατος θα έρθει και θα είναι φριχτός μόνο αν σου τραβήξουν μέσα από τα χέρια, αν σου στερήσουν την ελπίδα (προσέξτε τη σκηνή στο τούνελ - φώτο κάτω αριστερά). Το να έρθουμε στη ζωή είναι κάτι που κανείς μας δεν έχει επιλέξει και συχνά ο τρόπος που την ξοδεύουμε δε μας αξίζει, δε μας αντιπροσωπεύει. Το να κυνηγάμε τα υλικά αγαθά, τον έρωτα και την κοινωνική καταξίωση θεωρείται η κοινά αποδεκτή "επιλογή-δρόμος" για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Ο διαφορετικός άνθρωπος όμως ψάχνει την ελπίδα μόνος σε ένα "άνοστο" κόσμο και αυτή του εμφανίζεται στο πιο απροσδόκητο μέρος, σε ένα ανήλιαγο υπόγειο.

Είναι μια ταινία για γερά στομάχια και ανοιχτά μυαλά. Δεν είναι εύκολο να σου αλλάξει τη ζωή αλλά μπορεί να την κουβαλάς μέσα σου καιρό! Αναζητείστε την σε DVD!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ δυνατή ταινία!
Μου θύμισε έντονα μια ταινία του 1966 με τον Rock Hudson "Seconds" όπου σε κάποιον προσφέρεται η ευκαιρία για μιά δεύτερη ζωή. Σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι θα πρέπει να ζήσει σε μιά αποστειρωμένη κοινωνία όπου όλα είναι προκαθορισμένα. Το τέλος είναι το πιό δραματικό που θυμάμαι σε ταινία.
Αν το έχεις υπόψιν σου, πες μου τη γνώμη σου.

europanos είπε...

Όχι δεν έχω δει το Seconds, αλλά θα προσπαθήσω να το βρω! Ευκαιρία για δεύτερη ζωή προσφέρθηκε και στον Τζάκ Νίκολσον στο Επάγγελμα ρεπόρτερ με πάλι ολέθρια αποτελέσματα. Και ηθικό δίδαγμα είναι δύσκολο να βγει...

Ανώνυμος είπε...

Πώς μπορεί κανείς να δει την ταινία (ή ανάλογες όπως πχ. το Der freie wille) αν δεν έχει γρήγορη σύνδεση στο internet; Περιμένουμε πότε και άν θα κυκλοφορήσουν σε dvd?

Ιορδάνης είπε...

Πολύ καλό. Θα συμφωνήσω ότι μπορείς να την κουβαλάς μέσα σου καιρό. Το έπαθα! Όσο για τον αν μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή...Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια ταινία που να μου το έκανε αυτό. Αλλά νομίζω ότι κάθε ταινία που μου αρέσει όπως αυτή με αλλάζει και από λίγο.