Μαρτίου 21, 2007

Η Άγνωστη (2006) (7 1/2 στα 10)

Η Άγνωστη είναι η μεγάλη επιστροφή του Giuseppe Tornatore στη μεγάλη οθόνη (και στις καλές ταινίες θα προσέθετα). Ο μεγάλος Ιταλός δημιουργός επιστρέφει με ένα θρίλερ που αξιοποιεί στο έπακρον όλους τους αμερικάνικους κανόνες του είδους: κλιμακούμενη αποκάλυψη πτυχών της υπόθεσης, δυνατό σασπένς ενισχυμένο από την μοναδική μουσική υπογραφή του Ennio Moricone, γρήγοροι ρυθμοί, συνεχείς σεναριακές ανατροπές και σκηνές που άλλοτε κόβουν την ανάσα, άλλοτε χαράσσονται στη μνήμη σχεδόν αυτόματα. (Κάπου βέβαια χάνεται στη διαχείριση του υλικού του ο σκηνοθέτης, όπως πχ στο ότι αφήνει κενά στη σχέση της πρωταγωνίστριας με τη φίλη της την καθαρίστρια, αλλά εντέλει δεν αποδυναμώνει αυτό την ταινία.)

Παρά την υιοθέτηση όμως πολλών αμερικάνικων συνταγών, η ΑΓΝΩΣΤΗ είναι μια καθαρά ευρωπαϊκή ταινία! Το χτίσιμο των χαρακτήρων της δεν είναι μονοδιάστατο. Το καλό με το κακό συνυπάρχουν και παλεύουν στους ήρωες. Η ηθική και το αίσθημα δικαίου έχουν αποδοθεί ως έννοιες σχετικές. Το δε θέμα για να χτιστεί γύρω του η υπόθεση είναι ένα δράμα τελείως δικό μας! Μια τραγωδία και χιλιάδες θρίλερ μαζί, το trafficking των γυναικών στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Ένα θέμα που συχνά δεν το βλέπουμε σε ταινίες, δεν ακούμε τις ιστορίες του στις ειδήσεις αλλά μας αφορά όλους και στηρίζεται συχνά στην σιωπηρή αποδοχή μας.



Η σκηνοθεσία του Τορνατόρε εξαιρετική. Υποβλητική ατμόσφαιρα διαρκούς ανασφάλειας και φόβου σε μια Τεργέστη, την πόλη των γερόντων όπως συχνά την αποκαλούν οι ντόπιοι της, για να τονίσουν την περίεργη δυσαναλογία νέων και γερόντων ανάμεσα στους κατοίκους της. Συννεφιασμένη, σκοτεινή ατμόσφαιρα στο παρόν, λουσμένες στο φως οι ευτυχισμένες στιγμές του παρελθόντος και πάνω από όλα μια πολύ επιτυχημένη παρεμβολή αναμνήσεων της ηρωίδας σε διάφορα ερεθίσματα του παρόντος.




Με λίγα λόγια μια πολυαναμενόμενη επιστροφή, που δικαιώνει όσους περίμεναν και δικαίως έσπασε ταμεία στη γειτονική Ιταλία! Ένα αχτύπητο δίδυμο στη σκηνοθεσία και τη μουσική! Μια άκρως πειστική ερμηνεία από την Ksenia Rappoport (φώτο δεξιά)! Ένα πολύ δυνατό θρίλερ που βγαίνοντας από την αίθουσα δεν το ξεχνάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: