Φεβρουαρίου 03, 2015

The Imitation Game (2014) (8 1/2 στα 10)


Υπόθεση
Η αληθινή ιστορία του μαθηματικού Alan Turing, του ανθρώπου που κατα τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προσπάθησε να σπάσει το enigma, την κρυπτογραφημένη επικοινωνία των ναζί.

Αξιολόγηση
Ως που θα φτάσεις για να φέρεις εις πέρας ένα στόχο τόσο βαρύ κι ιερό όσο η σωτηρία του ανθρώπινου γένους από τη βαρβαρότητα των ναζί; Ποια είναι τα συστατικά που κάνουν τους ήρωες; Η αταλάντευτη προσήλωση στο στόχο, η αποφασιστικότητα και η αυτοθυσία είναι η απάντηση του σκηνοθέτη που μετέφερε κινηματογραφικά το μυθιστόρημα του  Andrew Hodges, Alan Turing: The Enigma.

Η ταινία μας συστήνει τον Turing μέσω flash back στο παρελθόν του ως μαθητή που ήταν ο περίγελως και θύμα παρενόχλησης των συμμαθητών του. Παράλληλα, μας τον παρουσιάζει σε ενεστώτα χρόνο ως εκκεντρικό επιστήμονα με ακραία (στα όρια της αντικοινωνικής συμπεριφοράς) αφοσίωση στο αντικείμενο της έρευνάς του. Και ο δημιουργός της ταινίας μας προετοιμάζει για αυτό που θα ακολουθήσει επαναλαμβάνοντας πολλές φορές στην ταινία τη φράση "κάποιες φορές είναι οι άνθρωποι που δεν φαντάζεσαι, που κάνουν τα πράγματα που κανείς δεν φαντάζεται".  


Η ταινία είναι η επιτομή του βρετανικού στυλ και μοιάζει να εκτελεί πιστά τη σχετική συνταγή χωρίς να παρεκκλίνει. Σκηνοθεσία, φωτογραφία, κοστούμια, casting, μουσική, σενάριο που επικεντρώνει στις ανθρώπινες πτυχές των ηρώων, όλα μα όλα λειτουργούν στην εντέλεια στην ταινία! Τόσο καλοφτιαγμένη βρετανική ταινία εποχής με υποδειγματική ανάπτυξη χαρακτήρων και δημιουργία συγκίνησης στους θεατές έχω να δω από το Atonement! Συμπτωματικά πάλι με την στον πρωταγωνιστικό ρόλο! Παρεμπιπτόντως, δεν έχω λόγια για την ερμηνεία της και για το πόσο υπέροχο πλάσμα είναι! Εξαιρετικός και ο Benedict Cumberbatch στον κεντρικό ρόλο (και διάολε κι αυτός είχε ένα μικρό ρόλο στο Atonement!). Του αξίζει το βραβείο Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου για το οποίο έχει προταθεί!

Συγκινητικό, συναρπαστικό, πειστικό, αληθινό το Παιχνίδι της Mίμησης. Τι άλλο θέλετε για να σπεύσετε στο πλησιέστερο σινεμα;!

ΥΓ. Υπάρχουν ιστορικές αμφιβολίες στο αν ο Turing ήταν ο πρώτος που έσπασε τον κρυπτοκωδικό enigma. Αλλά αυτό βέβαια δεν κάνει την ταινία λιγότερο ενδιαφέρουσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: