Φεβρουαρίου 11, 2015

Birdman (2014) (10 στα 10)


Υπόθεση
Ο Riggan Thomson είναι ένα ηθοποιός του Χολυγουντ που παλιότερα ήταν πασίγνωστος λόγω της ερμηνείας του σε blockbuster ταινίες με ήρωα έναν υπερήρωα, τον Birdman. Τώρα η καριέρα του έχει βαλτώσει. Στην προσπάθεια του να ανατρέψει τη φθορά του, ο Riggan χρηματοδοτεί, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη φιλόδοξη θεατρική μεταφορά μιας συλλογής διηγημάτων. Όμως το φάντασμα του Birdman στοιχειώνει το παρόν του...

Αξιολόγηση
Η νέα ταινία του είναι μακράν η καλύτερη της έως τώρα καριέρας του! Το Birdman είναι ένα πολυεπίπεδο δράμα με κωμικά στοιχεία και ταυτόχρονα μια φιλοσοφική προσέγγιση για το νόημα της ζωής σε mainstream περιτύλιγμα.

Η ταινία μεταφέρει στους θεατές με αποτελεσματικό κινηματογραφικό τρόπο την πάλη ανάμεσα στο εγώ με τις ματαιοδοξίες του από τη μια και τη συνειδητοποίηση της ματαιότητας των πάντων από την άλλη. Είναι σα να παλεύει να απαντήσει στο ερώτημα: "πώς διαχειρίζεσαι τη μετριότητά σου και πώς προσπαθείς για κάτι καλύτερο, όταν στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει σημασία και ξέρεις καλά ότι η δόξα είναι κάτι τόσο παροδικό;"

Ο Μεξικανός δημιουργός μας χαρίζει ένα δυνατό μίγμα εικόνων και καταστάσεων που ισορροπεί ανάμεσα στο σουρεαλισμό και στην πραγματικότητα. Οι θεατές ζαλίζονται όμορφα από τη μεθυστική κίνηση της κάμερας στο χέρι και παραδίδονται σε ένα γρήγορο χορό με την πορεία ενός ανθρώπου προς την τρέλα και τη μάχη να κρατήσει την εσωτερική ισορροπία του. Η μουσική υπόκρουση επίσης προσθέτει νεύρο στην ταινία και τονίζει ακόμα περισσότερο τις εντάσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις του κεντρικού ήρωα.


Η ταινία μοιάζει με τυφώνα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Χτυπάει ανελέητα τα κόμπλεξ των κριτικών θεάτρου (και κατά προέκταση κινηματογράφου), μιλάει ενάντια στα στεγανά και στα θέσφατα στην τέχνη και υπέρ του να τολμάς να δοκιμάζεις καινούρια πράγματα, ενώ χαρίζει γέλιο σατιρίζοντας τις εκκεντρικότητες και τις ανασφάλειες των ηθοποιών. Και για να έρθουμε στους ηθοποιούς της ταινίας, όλοι τους ανεξαιρέτως μας χαρίζουν εξαιρετικές ερμηνείες υπό την καθοδήγηση του Iñárritu.

Συνολικά το Birdman είναι ένα υπέροχο υπαρξιακό ταξίδι, που δε σε χαλαρώνει, αλλά σε καλεί να σκεφτείς ψυχαγωγώντας σε. Κορυφαία στιγμή του αμερικανικού κινηματογράφου, που ελπίζω να σαρώσει τη βραδιά της απονομής των βραβείων Όσκαρ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: