Οκτωβρίου 08, 2014

Γροθιές στους τοίχους (2013) (9 στα 10)


Υπόθεση
O Eric Love είναι ένας ανήλικος εγκληματίας, που λόγω του ιδιαίτερα βίαιου χαρακτήρα του μεταφέρεται από φυλακή ανηλίκων σε ενηλίκων. Εκεί αμέσως τραβά την προσοχή των συγκρατουμένων του με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του. Γρήγορα τον πλησιάζει ένας άνδρας για να τον νουθετήσει, ο επίσης έγκλειστος πατέρας του.

Αξιολόγηση
Το Starred up, η νέα ταινία του είναι ένα κλειστοφοβικό δράμα γυρισμένο εξ ολοκλήρου σε φυλακή. Περιέχει πολλές εικόνες βίας και δημιουργεί (σχεδόν ασφυκτική) αγωνία στους θεατές. Τα μηνύματά του είναι βαθιά ανθρώπινα και κατά βάση αισιόδοξα. Πρώτο αισιόδοξο μήνυμα: όταν ο σωφρονισμός στη φυλακή έχει παταγωδώς αποτύχει, η ψυχοθεραπεία μπορεί να διορθώσει κάπως τα κενά και να θεραπεύσει τις πληγές και τα αίτια των ανθρώπων που οδηγήθηκαν στο έγκλημα. Τους αντιμετωπίζει όχι ως τέρατα που πρέπει να μένουν έγκλειστα για να κοιμάται ήσυχο το  κοινωνικό σύνολο, αλλά ως ανθρώπους με ανάγκες για επικοινωνία και εξωτερίκευση συναισθημάτων. 

Δεύτερο αισιόδοξο μήνυμα: πολλές φορές καταφεύγεις στο έγκλημα γιατί δεν μπορείς να διαχειριστείς το θυμό, την οργή σου. Η σωστή παιδεία οπότε μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ώστε να μη χρειαστεί να δράσει κατασταλτικά η πολιτεία. Είναι αυτό που είχε πει ο Βίκτωρ Ουγκώ "Celui qui ouvre une porte d'école, ferme une prison" (Όποιος ανοίγει την πόρτα του σχολείου, κλείνει μια φυλακή). Τρίτο αισιόδοξο μήνυμα που μας χαρίζει το φινάλε της ταινίας είναι ότι η κάθαρση συχνά έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις, υπό τις πλέον απροσδόκητες συνθήκες.


Η ταινία δεν εντυπωσιάζει μόνο επειδή καταφέρνει - όσο λίγες ταινίες στο είδος της - να μας δώσει μια πειστική εικόνα για τη ζωή στις φυλακές. Εντωπωσιάζει κυρίως για την αλήθεια που επικοινωνεί στη σχέση πατέρα-γιου, με τα ανείπωτα, με τις συγκρούσεις, με την αναζήτηση της τρυφερής επαφής, με την ανάγκη η αγάπη να εκφραστεί  ο χαμένος χρόνος επικοινωνίας να κερδηθεί.

Ένα οικογενειακό δράμα, που στην κορύφωσή του θυμίζει αρχαιοελληνική τραγωδία και συγκλονίζει, μια δυνατή ερμηνεία από το νεαρό και πολλά υποσχόμενο , το Starred up είναι ένα ταξίδι με προορισμό την επούλωση των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας και την αποτελεσματική διαχείριση του θυμού και των εκρήξεών μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: