Οκτωβρίου 24, 2013

Prisoners (2013) (9 στα 10)


Υπόθεση
Η γιορτή των Ευχαριστιών εξελίσσεται σε εφιάλτη για δύο οικογένειες γειτόνων, όταν οι δύο μικρές κόρες τους απάγονται, χωρίς οι δράστες να αφήσουν πίσω τους κανένα ίχνος!

Αξιολόγηση
Το Prisoners είναι ένα καλοφτιαγμένο αστυνομικό θρίλερ με άριστο ρυθμό και αμείωτο σασπένς από την αρχή έως το τέλος του, παρά τη σχετικά μεγάλη διάρκεια του. Ο , δημιουργός του Incendies, πετυχαίνει να δημιουργήσει μια υποβλητική ατμόσφαιρα αλά David Fincher (κι εδώ όπως και στο Se7en και στο Zodiac ο διαρκής βροχερός ή συννεφιασμένος καιρός αποτελεί ιδανικό σκηνικό!) και μεταφέρει στην οθόνη απολύτως πειστικά τα συναισθήματα της αγωνίας, του θυμού και της απελπισίας, που νιώθουν οι γονείς των δύο απαχθέντων κοριτσιών.

Η ταινία ξεφεύγει από αρκετές συμβάσεις του είδους και ο σκηνοθέτης συνειδητά υπερβαίνει τα σύνορα καλού-κακού στη "σκιαγράφηση" των χαρακτήρων του. Το πιο ενδιαφέρον μάλιστα στοιχείο της ταινίας είναι ότι ο πρωταγωνιστής, που αντιπροσωπεύει το καλό και έχει να αντιπαλέψει ένα αόρατο κακό, καταφεύγει σε αντισυμβατικές ή καλύτερα παράνομες και τελείως ακραίες μεθόδους προκειμένου να καταφέρει να εντοπίσει τους απαγωγείς και το παιδί του. Επίσης ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει ο Hugh Jackman (ο ηθοποιός εδώ μας χαρίζει μακράν την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του) είναι αρκετά καλά σμιλεμένος, έχει εσωτερικές συγκρούσεις και αντιμετωπίζει με ένα ζηλευτό (ή σε στιγμές τρομακτικό) πείσμα τις εξωγενείς προκλήσεις και τα εμπόδια, ενώ η προσήλωσή του στο στόχο του προσδίδει χαρακτηριστικά υπερήρωα!


Μια ταινία με καλογραμμένο σενάριο, εντυπωσιακά εξωτερικά γυρίσματα, μεγάλη εσωτερική ένταση και συγκίνηση στην κλιμάκωσή της, που κρατά τους θεατές καρφωμένους στην οθόνη και παίζει με τα νεύρα τους! Από τα καλύτερα αστυνομικά θρίλερ των τελευταίων χρόνων!

Η άλλη διάσταση της ταινίας
Spoiler alert – ΠΡΟΣΟΧΗ! Αποκαλύπτονται στοιχεία της πλοκής της ταινίας!
Η ταινία έχει μια ενδιαφέρουσα θρησκευτική διάσταση και βρίθει κρυφών μηνυμάτων. Παραθέτω αυτά που εντόπισα προσωπικά:

Ο αστυνόμος (=φύλακας της τάξης) είναι μασόνος (δεν αναφέρεται πουθενά στην ταινία αυτό αλλά φορά το δακτυλίδι με το σύμβολο της μασονίας) και είναι ταγμένος στο να λύνει μυστήρια επαναφέροντας έτσι την τάξη που έχει διαταραχθεί! Η αναφορά του προϊσταμένου του ότι όποια υπόθεση του είχε ανατεθεί στο παρελθόν την έχει φέρει εις πέρας ξεσκεπάζοντας τους ενόχους ασφαλώς δεν είναι τυχαία!


Ο Bob Taylor () εκτός από το ρόλο να καθυστερήσει την εξέλιξη της πλοκής κάνοντας τους πρωταγωνιστές και τους θεατές να νομίζουν ότι είναι ο δράστης του εγκλήματος (ενώ δεν είναι), είναι κι αυτός που βοηθάει τους θεατές να αποκωδικοποιήσουν τα κρυφά μηνύματα της ταινίας. Ο ίδιος είναι θύμα του κακού και στο σπίτι του φυλάει φίδια (= σύμβολο του κακού). Τα φίδια τα έχει σφραγισμένα σε κουτιά αλλά παρόλα αυτά τα έχει μέσα στο σπίτι του, ενώ σχεδιάζει λαβύρινθους, προφανώς προσπαθώντας να βγει ο ίδιος από εκεί! Στο τέλος δεν αντέχει άλλο το βάρος να ζει μολυσμένος από το κακό και αυτοκτονεί, κάτι που προσωρινά εμφανίζει ως νικητή το κακό.

Το δε κακό έχει θρησκευτική αποστολή η οποία αποκαλύπτεται στο τέλος της ταινίας: πρέπει να κλονίσει την πίστη των ανθρώπων στο Θεό και να τους μετατρέψει σε «τέρατα». Η απαγωγή των δύο κοριτσιών τη μέρα της γιορτής των Ευχαριστιών δεν είναι τυχαία. Στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή πατέρα (Hugh Jackman), το κακό επέτυχε πλήρως την αποστολή του, κλονίζοντας την πίστη του στο Θεό και στον εαυτό του και κάνοντάς τον να αρχίσει ξανά να πίνει!Η δε εκκλησία (στο πρόσωπο του παπά) η οποία χλευάζεται από τον αστυνομικό (ο αστυνομικός αποκαλεί τον παπά παιδεραστή ενώ ο σκηνοθέτης τον εμφανίζει τελειωμένο αλκοολικό!) επιτελεί κάποιο έργο προσπαθώντας να σταματήσει το κακό, αλλά αυτό το κάνει υιοθετώντας τις μεθόδους του κακού, συγκεκριμένα δολοφονώντας! Σε κάθε περίπτωση η εκκλησία εμφανίζεται ανήμπορη να ξεριζώσει το κακό και εντέλει αναποτελεσματική και σε πλήρη σύγχυση!  

3 σχόλια:

musicbug είπε...

Υποκλίνομαι στην κριτική! Ειδικά το δεύτερο μέρος που αναλύεις τη θρησκευτική διάσταση της ταινίας και τους συμβολισμούς είναι πολύ εύστοχα δοσμένο! Από τα καλύτερα αστυνομικά θρίλερ μυστηρίου που έχω δει ποτέ! 10άρι δαγκωτό του βάζω!

Ανώνυμος είπε...

Η ταινία έχει όντως πολύ σασπενς και βλέπεται με ενδιαφέρον. Συμφωνώ για την ερμηνεία του Jackman, και προσαυξάνω επισημαίνοντας ότι και ο χαρακτήρας που υποδύεται είναι πολύπλευρος και ο Jackman φωτίζει επάξια τις εσωτερικές συγκρούσεις από τις οποίες υποφέρει.
Το υπονοούμενο για τη μασονία δεν το αντιλήφθηκα ίσως έχεις δίκιο. Δεν θυμάμαι καν το δακτυλίδι του αστυνόμου ή τέτοιο πλάνο. Πάντως ανεξάρτητα από το αν παρουσιάζει ή υπονοεί κάποια διάσταση που αφορά τη μασονία, η θρησκευτική σίγουρα υπάρχει, και μάλιστα μέσα από τα απόλυτα και σκληροπυρηνικά της σύμβολα, καλό και κακό (φίδια, τέρας, η ατάκα της γριάς στο τέλος κτλ), με όρους που θυμίζουν τη ρητορεία Bush περί "evil" και "good"...

Avoidant είπε...

Καταπληκτική ταινία! Φοβερή κριτική!