Μαΐου 13, 2012

Perfect Sense (2011) (7 στα 10)


Υπόθεση
Σε ένα κόσμο, που χάνονται οι αισθήσεις των ανθρώπων μία μία, δύο άνθρωποι, ένας σεφ και μία επιδημιολόγος βρήκαν την ώρα να ερωτευτούν.   

Αξιολόγηση
Η αγάπη κάνει κάποιον που δεν μπορεί να μοιραστεί το κρεβάτι του με κανέναν να μην μπορεί ξαφνικά να ξεκολλήσει από την αγκαλιά του άλλου, η αγάπη είναι η απάντηση στην ερώτηση αν όλα σταματήσουν να έχουν νόημα τι μπορεί να σε κρατήσει στη ζωή, η αγάπη δίνει τα φτερά, η αγάπη μεταμορφώνει μια ύπαρξη σε κάτι άλλο, σε κάτι που υπερβαίνει το εγώ και αγκαλιάζει το εσύ. Η ταινία του David Mackenzie, δημιουργού του Young Adam, είναι ένας ύμνος στην αγάπη (ή στον έρωτα, δεν είμαι σίγουρος). Μοιάζει με ποίημα που δεν βγάζει ιδιαίτερο νόημα, αλλά πρέπει να το νιώσεις για να καταλάβεις τι θέλει να σου πει!


Στην πραγματικότητα αυτό που λέμε έρωτας και έχουν χυθεί μελάνια για να τον εξηγήσουν μπορεί καν να μην υπάρχει, μπορεί απλά να είναι ένα πεζό ταίριασμα φερορμονών, μια χημική ένωση, κάτι που δεν συνειδητοποιούμε πως συμβαίνει αλλά είναι αποτέλεσμα της επίδρασης των αισθήσεών στη συμπεριφορά μας. Ο δημιουργός της ταινίας φαίνεται να διαφωνεί με αυτό, υποστηρίζει ότι η αγάπη είναι αίσθηση από μόνη της, αίσθηση μάλιστα που υπερισχύει των άλλων, αίσθηση που μας κινητοποιεί, μας κάνει να συνεχίζουμε ακόμα κι όταν όλα γύρω μας καταρρέουν (ή εν προκειμένου όταν όλες οι αισθήσεις μας μας εγκαταλείπουν).


Ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο (ειδικά ο McGregor είναι εδώ σε εξαιρετική φόρμα!), μια ταινία ξεχωριστή, που ενδεχομένως σε αρκετούς μπορεί να φανεί ψευτορομαντική ή γλυκανάλατη, αλλά προσωπικά την απόλαυσα και την άφησα να με ταξιδέψει, το Perfect Sense περιγράφει μια δυστοπική πραγματικότητα έχοντας ως στόχο του όχι να σε βαρύνει, το αντίθετο, να σε γεμίζει αισιοδοξία (!!!), καθώς θέλει απλά να σου ψιθυρίσει στ’ αυτί ότι αν κάτι μετρά σε αυτή τη ζωή είναι το να βρεις την αληθινή αγάπη! Αυστηρά για ρομαντικές ψυχές ή ερωτευμένους!

1 σχόλιο:

musicbug είπε...

Κι εγώ ένα 7/10 θα του έβαζα, συμφωνώ σε όσα γράφεις. Πρέπει να μπεις στο πνεύμα για την "πιάσεις" την ταινία. Ενώ δεν ήταν η ταινιάρα, σου μένει γιατί ο τρόπος που παρουσιάζει τον έρωτα είναι μοναδικός και δεν το έχεις δει πουθενά αλλού. Ωραία σύλληψη.