Μαρτίου 11, 2012

The Grey (2012) (9 στα 10)


Υπόθεση
Όταν το αεροπλάνο τους πέφτει σε δάσος κάπου στην Αλάσκα, οι ελάχιστοι επιζώντες αρχίζουν ένα αγωνιώδες οδοιπορικό να ξεφύγουν από τους ιδιαίτερα απειλητικούς γκρίζους λύκους της περιοχής.

Αξιολόγηση
Ο αγώνας για την επιβίωση είναι αδιάκοπος και συχνά ωμός. Επιβιώνει ο πιο δυνατός, αυτός με τις μεγαλύτερες σωματικές αντοχές και τα περισσότερα ψυχολογικά αποθέματα, αυτός που έχει τις αισθήσεις του διαρκώς οξυμένες, που προχωρά μπροστά και δε σταματά να ξαποστάσει στιγμή. Εφόσον μάλιστα Θεός δεν υπάρχει, κλειδί της επιβίωσής μας είναι η τιθάσευση που επιτυγχάνουμε στα ένστικτά μας, όπως εν προκειμένω στο φόβο! Αυτό είναι το φιλοσοφικό μήνυμα της κατά τα άλλα καλοκουρδισμένης περιπέτειας The Grey σε σκηνοθεσία του Joe Carnahan (και σε παραγωγή μεταξύ άλλων και του Ridley Scott). Το μήνυμά της επίσης συμπυκνώνεται άριστα στο ποίημα που θυμάται ο πρωταγωνιστής της από τα παιδικά του χρόνια ("Once more into the fray. Into the last good fight I'll ever know. Live and die on this day. Live and die on this day.")

Η ταινία παρότι δεν στερείται ηχητικών και οπτικών εφέ, είναι εντούτοις ό,τι πιο ρεαλιστικό έχετε δει σε χολυγουντιανή περιπέτεια, γυρισμένη υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες (χιονοθύελλα και θερμοκρασίες που έφταναν και το -40!) και με εξαιρετικά προσεγμένη φωτογραφία, που εντυπωσιάζει! Διαθέτει εξαιρετικό ρυθμό, πολλές εκπλήξεις, μπόλικες αληθοφανείς σκηνές βίας (προσωπικά μου αρέσουν πολύ, αλλά αν είστε ευαίσθητοι στη θέαση της βίας, αποφύγετε αυτή την ταινία) και σταθερό ως το τέλος σασπένς!


Μια εναλλακτική περιπέτεια, αγωνιώδης αλλά και με πινελιές υπαρξιακής αναζήτησης, με σκηνές εντυπωσιακές και έναν πρωταγωνιστή, το Liam Neeson, σε έναν από τους πιο δυνατούς ρόλους της καριέρας του. Συνολικά ό,τι πρέπει για το αντρικό κοινό, απευθύνεται εξίσου σε φίλους των blockbuster και σε σινεφίλ!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την κριτική.Ξεχώρισα ιδιαίτερα και την μουσική η οποία ενώ ήταν απλή υπήρξε ιδιαιτέρως αποτελεσματική.Τέλος,θεωρώ πως απευθύνεται και στο γυναικείο πληθυσμό.Τουλάχιστον εγώ και η παρέα μου το απολαύσαμε!!

plamengo είπε...

Γεια σου, Πάνο. Συμφωνώ με τον σχολιασμό σου και χαίρομαι που σού άρεσε η ταινία. Απ'ό,τι θυμάμαι, στην αρχή είχες κάποιες επιφυλάξεις, αλλά φαίνεται πως η αξιολόγησή σου βασίστηκε σε πιο νηφάλιες σκέψεις.
Πλάμεν

europanos είπε...

Γεια σου Plamen!
Είχα reservations πριν δω την ταινία (όταν μου την είχες προτείνει), αλλά μου άρεσε πάρα πολύ αμέσως όταν την είδα!