Μαρτίου 24, 2011

Μέσα από τις φλόγες (2010) (8 στα 10)

Υπόθεση
Όταν η μάνα τους πεθαίνει, δύο δίδυμα αδέρφια μαθαίνουν ότι η μάνα τους δεν είναι αυτή που νόμιζαν και ξεκινούν να αναζητούν τον πατέρα τους, που ως τότε θεωρούσαν νεκρό και τον αδερφό τους, την ύπαρξη του οποίου παντελώς αγνοούσαν.

Αξιολόγηση
Με πάμπολλα στοιχεία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρόντα (τραγική ειρωνία, πτώση ηρώων ύστερα από ύβρη, μεταστροφή της τύχης των ηρώων και αποκατάσταση της δικαιοσύνης που οδηγεί στην κάθαρση και λύτρωση) το δραματικό θρίλερ του Denis Villeneuve, του Καναδού από το Κεμπέκ (εκεί που χτυπάει η καρδιά του Καναδικού σινεμά), εντυπωσιάζει με την αριστοτεχνική κινηματογραφική διήγηση της πιο απίστευτης ιστορίας που έχετε δει τα τελευταία χρόνια!

Το Incendies, συνυποψήφιο του Κυνόδοντα στην κατηγορία Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία στα φετινά βραβεία Όσκαρ, είναι μια ταινία με μεγάλη εσωτερική ένταση, με δυνατές εικόνες, και κλιμακωτή αγωνία. Τα μυστικά της ξεδιπλώνονται με έξυπνα κτισμένα στην πλοκή της ταινίας flash-back και οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη αιφνιδιάζοντας και παρασέρνοντας το θεατή όλο και πιο βαθιά στη δίνη της ιστορίας της ταινίας!


Παρότι ένας εκπαιδευμένος θεατής ενδεχομένως να μπορεί να εντοπίσει κάποιες σεναριακές ελλείψεις (πχ στην προσπάθειά του σεναριογράφου να χωρέσει ολόκληρη τη ζωή της κεντρικής του ηρωίδας δεν εξηγεί επαρκώς τα κίνητρα κάποιων πράξεών της) και αδυναμίες στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων της ταινίας, εντούτοις η ιστορία από μόνη της έχει τόση δύναμη και είναι τόσο άρτια σκηνοθετημένη, που πραγματικά καθηλώνει και συγκινεί τους θεατές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: