Σεπτεμβρίου 29, 2010

13 (2010) (7 1/2 στα 10)

Υπόθεση
Αντιμέτωπος με σημαντικά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, νεαρός ηλεκτρολόγος παίρνει την ταυτότητα αποθανόντος πελάτη του και τον αντικαθιστά σε μια "αποστολή" για την οποία δεν γνωρίζει τίποτα. Όταν ανακαλύπτει περί τίνος πρόκειται, είναι πλέον αργά...

Αξιολόγηση
Αμερικάνικο ριμέικ του γαλλικού 13 Tzameti του γεωργιανού Géla Babluani, το 13 δημιουργεί ένα ζοφερό αρρωστημένο underground σύμπαν στο οποίο ζωή και θάνατος γίνονται αντικείμενο παράνομου τζόγου και έξοδος διαφυγής δεν υπάρχει. Ο θεατής βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στον παραλογισμό της κεντρικής ιδέας της ταινίας και βαθμιαία αποδέχεται τη βαρβαρότητά της όπως ακριβώς οι περισσότεροι από εμάς αποδεχόμαστε τη βαρβαρότητα των κανόνων της κοινωνίας στην οποία ζούμε.

Ο Sam Riley, ο τύπος που μας είχε "στείλει" με την ερμηνεία του στο αριστουργηματικό Control, και εδώ κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο και μας χαρίζει μια πολύ καλή ερμηνεία καταφέρνοντας να μας μεταδώσει όλη την αγωνία του ήρωα που υποδύεται. Ο δε Micheal Shannon σε (δεύτερο) ρόλο απάνθρωπου διαιτητή επιτετραμένου με την τήρηση των κανόνων του "παιχνιδιου" (κάτι σα Θεός και Διάβολος μαζί) είναι τόσο πειστικός που σε πιάνουν ρίγη ανατριχίλας κοιτώντας και μόνο το βλέμμα του!


Μια πολύ σκληρή ταινία, με αμακιγιάριστους πρωταγωνιστές και ρεαλιστική απεικόνιση της βίας και της αγωνίας, με έντονο σασπένς και πολύ καλό κινηματογραφικό ρυθμό. Ένας αλληγορικός στοχασμός πάνω στον παράγοντα τύχη και στην επίδρασή του στις ζωές όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: