Δεκεμβρίου 28, 2009

Εννέα (2009) (9 1/2 στα 10)

Εισαγωγή
Ο Rob Marshall ξαναχτυπά με μιούζικαλ μετά το πολυαγαπημένο Chicago και οι κριτικοί διεθνώς υποδέχονται χλιαρά το νέο πόνημά του! Ομολογώ ότι προβληματίστηκα διαβάζοντας τόσες πολλές μέτριες κριτικές αλλά το ξεπέρασα και τελικά αδιαφορώ, γιατί προσωπικά λάτρεψα το Nine!

Υπόθεση
O πετυχημένος ιταλός σκηνοθέτης Guido Contini ετοιμάζει τη νέα του ταινία με τίτλο Italia και θέμα και ιστορία ... άγνωστα! Πιεζόμενος από τον παραγωγό του, την ενδυματολόγο του και τον Τύπο και πασχίζοντας να γράψει το σενάριο της ταινίας ο σκηνοθέτης απομακρύνεται σε ειδυλλιακή παραθαλάσσια τοποθεσία όπου τον ακολουθούν τα φαντάσματα του παρελθόντος του και οι ανοιχτές πληγές του παρόντος του!


Αξιολόγηση
Κινηματογραφική μεταφορά ομώνυμου θεατρικού μιούζικαλ της δεκατίας του 80 και εμπνευσμένο από το αυτοβιογραφικό του Fellini, το Nine σέβεται την ψυχή του αριστουργήματος του μεγάλου ιταλού σκηνοθέτη, αλλά δεν υπάρχει λόγος να κάνετε συγκρίσεις μεταξύ τους καθότι το Nine σέβεται και τον εαυτό του ως κινηματογραφικό είδος και είναι ένα από τα πιο καλογυρισμένα μιούζικαλ που έχετε ποτέ σας παρακολουθήσει! Διαθέτει θαυμάσια ανάπτυξη χαρακτήρων παρότι υπήρχε ο κίνδυνος αυτό να μη συμβεί λόγω της παρουσίας πλειάδας ιδιαίτερα λαμπερών πρωταγωνιστών, εξαιρετικές χορογραφίες, ωραία τραγούδια, πολύ καλή σκηνοθεσία και φωτογραφία τόσο εξωτερικών όσο και εσωτερικών χώρων και πάνω από όλα μια μοναδική ατμόσφαιρα!


Όλες οι γυναίκες της ταινίας είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών (υπέροχη η Marion Cotillard, υπέροχα σέξι η Penélope Cruz, συναισθηματικά αποστασιοποιημένη -ως συνήθως- η Nicole Kidman σε ρόλο ντίβας, κλασσική αξία η Judi Dench), όλες αποτελούν "όψεις" της μίας γυναίκας, της Αγίας Μαμάς (μοναδική η Sophia Loren) και όλες περιστρέφονται γύρω από έναν άνδρα, τον εξαιρετικό Daniel Day-Lewis που καμπουριάζει, μοιάζει χαμένος στις σκέψεις του, τσακίζεται συναισθηματικά, κινείται υπέροχα στο χώρο, τραγουδά παραπάνω από ικανοποιητικά και μιλά καλύτερα τα αγγλικά με ιταλική προφορά από τους ίδιους τους Ιταλούς!

Οι φίλοι των μιούζικαλ απλά τρέξτε να ζήσετε την εμπειρία αυτής της ταινίας! Αυτοί που θα ψάξουν συγκρίσεις με το του Φελλίνι, καλύτερα μείνετε σπίτι σας! Συγκινητική, ξεσηκωτική, εσωτερική και mainstream ταυτόχρονα, το Nine του Rob Marshall είναι με μια λέξη μια ταινία μαγική!

9 σχόλια:

Nathalie είπε...

Θέλω πολύ να το δω κυρίως λόγω του Daniel Day Lewis..
Όσον αφορά τις κριτικές.. Αρέσκομαι στο να διαβάζω συχνά και πολλές, αλλά σπάνια λαμβάνω κάποια σοβαρά υπ'όψιν.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Kala, megali apati i tainia...

europanos είπε...

γεια σου Πάνο, γεια σου Ναταλί,
έξω όλα είναι χιονισμένα στη ρίγα της λετονίας και μόλις διάβασα τα σχόλιά σας! Πάνο, έχει πλάκα ότι αισθάνεσαι την ανάγκη να σχολιάσεις σε αυτό το μπλογκ μόνο για να εκφράσεις τη διαφωνία σου κι αυτό το κάνεις περιληπτικά και πάντα ως σύνθημα αν οχι ειρωνικά απέναντί μου. κανένα πρόβλημα, εκφράσου όπως γουστάρεις!

Ναταλί, ελπίζω να σου αρέσει η ταινία! Εμένα με ξετρέλανε και είναι από τις φορές που ταινία που πέρασε αδιάφορα από τους επαγγελματίες κριτικούς εγώ τη λάτρεψα! Αυτός είναι ο κόσμος μας, αν συμφωνούσαμε σε ερεθίσματα τέχνης όλοι θα ήταν η ζωή μας τόσο βαρετή!

Μου έλειψε η ανωμαλία του καιρού στην αθήνα αυτά τα χριστούγεννα! Καλή πρωτοχρονιά σε όλες κι όλους!

Mike είπε...

Καλημερα europano και καλη χρονια να εχεις!
Εχω διαβασει αρκετες φορες το blog σου και ειχα παρατηρησει οτι τις περισσοτερες φορες σε ταινιες που σου αρεσαν βαθμολογεις με -πολυ- μεγαλυτερο βαθμο απο οτι -πιθανως- αξιζαν, παρασυρομενος ισως απο ενθουσιασμο..

Δεν το γραφω για αρνητικο απαραιτητα, αφου κατι αναλογο σε μικροτερη κλιμακα εχω κι εγω..

Για τη συγκεκριμενη ταινια ομως (την ειδα στο Εμπασυ πριν απο μερικες μερες) νομιζω οτι ενα 4/10 θα ηταν μια επιεικης βαθμολογηση!

Τα τραγουδια ηταν αθλια, τα χορευτικα απλα οκ, η σκηνοθεσια συμπαθητικη και ο Daniel Day Lewis που εδωσε τον καλυτερο του εαυτο -οπως κανει παντα- δεν αναδειχθηκε καθολου απ' την ταινια!

Judie Dench και Sophia Loren ιδιαιτερα ωριμες αλλα σε μικρους ρολους.. Η Cruz δεν μου αρεσε και απορω πως αρεσει σε πολυ κοσμο(!), Η -θεα- Kidman (αυτη ειναι γυναικαρα!) ηταν οκ στο λιγο που επαιξε, η Cotillard δεν θυμισε στο ελαχιστο τον "ρολο της ζωης της" στην Edith Piaf!

Συνοπτικα λοιπον, θα ελεγα πολυ κακο για το.. τιποτα ουσιαστικα, κριμα για το λαμπρο καστ, κριμα για τον Day Lewis που επαιζε μπαλα μονος του, κριμα για την Ιταλια, κριμα για τις φελλινικες αναφορες: Κακιστη αντιγραφη της ιδεας του 8 1/2 με μερικες σκηνες της Dolce Vita!!

Αυτα φιλε μου και sorry για το "κουραστικο" κειμενο.

Καλη χρονια και παλι!

Υσ.: Λεττονια, Εσθονια, Λιθουανια ειναι πανεμορφες χωρες, θα ηθελα να τις επισκεφτω στο αμεσο μελλον, καλα να περνας!

europanos είπε...

geia sou mike, sou apantw me latinikous xarakthres giati den exw ellinikous sto shared computer tou hostel edw. H thermokrasia eksw meion 10 kai xthes htan h pio krya mera ths zwhs mou! (meion 24 thn eniwthe to anthrwpino swma sto shmeio dipla sthn paralia Jurmala)
H Riga omws einai enas ekplhktikos aneksereynhtos touristikos proorismos gia emas tous Ellines!

Loipon ws pros to NINE, ta tragoudia mou aresan para poly, h skhnothesia tou Marshall htan apaixth, oles oi ermhneis me enthousiasan, to ktisimo twn xarakthrwn poly kalo, opote de symfwnw me ayta pou grafeis. Ypokeimenika vevaia einai ola. Vevaia ofeilw na paradextw oti ayta pou grafeis esy ta grafoun oi perissoteroi, alla ti na kanw, na grapsw ki egw ta idia otan exw antitheth apopsh!?

Na sou pw thn alh8eia anypomonw na gyrisw Ellada (ayrio vrady) gia na to ksanadw, toso poly me enthousiase!

Kai milwntas gia enthousiasmo, nai eimai teleiws cineparmenos, alla poly spania metaniwnw gia ena megalo vathmo pou evala. Synh8ws ginetai to antitheto. Px. h Eksilewsh vathmologh8hke me 9 enw an ksanaegrafa kritikh tha epairne aneta 10!!!

Telos, thelw na tonisw se osous pithånws de to gnwrizoun oti to NINE einai kinhmatografikh metafora enos theatrikou ergou opote kai ta tragoudia tote idia htan. Apla o Marshal ta apothewse ola me tis thaymasies xorografies, thn teleia fwtografia kai skhnothesia!

From Riga with love!

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Το είδα εχθές και οφείλω να ομολογήσω ότι απογοητεύτηκα ενώ μπήκα στην αίθουσα με προκατάληψη ενθουσιασμού, τόσο γιατί μου αρέσει ο Μάρσαλ όσο και λόγω κάποιων ηθοποιών του καστ που θεωρώ τρομερούς. Βγήκα λίγο στενοχωρημένος, δυστυχώς.

Ο Φελίνι δε με ενδιαφέρει στο ελάχιστο. Πρόκειται για τη μεταφορά του μιούζικαλ και νομίζω ότι οι συγκρίσεις αφορούν τις σκηνές στη Νέα Υόρκη που ανεβαίνει και όχι τις κινηματογραφικές αίθουσες.
Με αυτό δεδομένο, δε βρήκα το αποτέλεσμα τόσο φαντασμαγορικό όσο το Σικάγο. Ξεχώρισα μόνο τις σκηνές της Πενέλοπε, τη δεύτερη της Κοτιγιάρ, της Χάντσον και της Φέργκι. Κατά τα άλλα το βρήκα λίγο...άχρωμο. Λίγο αχνό...
Ο πρωταγωνιστής φυσικά είναι ανεπανάληπτος όπως πάντα άλλωστε, αλλά νομίζω ότι οι γυναίκες του έκλεψαν την παράσταση όχι λόγω ερμηνείας αλλά λόγω σκηνοθεσίας που έριχνε τους προβολείς πάνω στις γυναίκες.
Με το Σικάγο τι να πω...είχα δει και το μιούζικαλ βέβαια και μου είχε αρέσει τρομερά. ίσως γι'αυτό λάτρεψα και την ταινία. Και ίσως αν έβλεπα το νάιν το μιούζικαλ να μη μου άρεζε, γι'αυτό και δε με ξετρέλανε και η ταινία...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πανούλη,

Είδα χθες και εγώ το "9" και μπορώ να πω ότι δεν με άγγιξε ιδιαίτερα.
Τρομερά καλαίσθητο και ευχάριστο,αλλά μόνο αυτό. Δεν είχε καμία εσωτερικότητα στις ερμηνείες (πλην της Κοτιγιάρ, λόγω του ταλέντου της περισσότερο), καμία ονειρική διάθεση (το άσπρο μάυρο δεν αρκούσε ) και, τέλος πάντων, πέρασε και δεν ακούμπησε το "8 1/2", το οποίο ο σκηνοθέτης ευελπιστώ ότι δεν θέωρησε ποτέ ότι θα μπορούσε έστω να πλησιάσει.

Γλυκέ μας Πάνο, welcome back στη θερμή μας χώρα με το θερμό κλίμα και τις "θερμές" απόψεις.

Ελένη

Mary Share είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Mary Share είπε...

Λάτρεψα κι εγώ!!!
Άργησα λίγο, αλλά είδα την ταινία εχθές το βράδυ και θα την ξαναέβλεπα ευχαρίστως!
Συμφωνώ απολύτως με το cineparmeno φίλο Πάνο. Ξεχώρισα φυσικά τη Marion Cotillard και τον Daniel Day Lewis!

Μαρία Παπαντωνίου :-))