Σεπτεμβρίου 02, 2009

Άδωξοι Μπάσταρδη (2009) (8 1/2 στα 10)


Υπόθεση
Στην κατεχόμενη Γαλλία ένας ναζιστής κυνηγός Εβραίων ξετρυπώνει μια οικογένεια Εβραίων κρυμμένη σε αγροτόσπιτο και την ξεκληρίζει πλην της έφηβης κόρης της οικογένειας, που κατορθώνει να διαφύγει. Λίγα χρόνια αργότερα τη γνωρίζουμε με άλλο όνομα και ιδιοκτήτρια σινεμά στο Παρίσι να εξαναγκάζεται να προβάλει ναζιστικής προπαγάνδας ταινίες!

Αξιολόγηση
Αν ο Kar Wai γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα να αναδεικνύει περίεργα φωτισμένα πλάνα σε πίνακες ζωγραφικής, ο Αγγελόπουλος είναι μάγος στα μονόπλανα, ο David Lynch πουλάει τρέλα, ε τότε κι ο Tarantino (ειδικά τα τελευταία χρόνια) παραδίδει μαθήματα μοναδικού σκηνοθετικού στυλ! Με τη νέα του ταινία ο αθεράπευτος σινεφίλ και λάτρης των παλιών ταινιών (μετά τις ιαπωνικές και τα σπλάτερ b movies, τώρα μας εξομολογείται τον έρωτα του για τα σπαγγέτι γουέστερν) με το επίτηδες ανορθρόγραφο (για να μη θυμίζει το ομώνυμο ιταλικό 70ies φιλμ;) Inglourious Basterds μας χαρίζει την πιο ψαγμένη και ταυτόχρονα εμπορική ταινία της μέχρι σήμερα καριέρας του!

Με αφορμή την εξιστόρηση μιας εκπληκτικής ιστορίας εκδίκησης στην κατεχόμενη από τους ναζιστές ηπειρωτική Ευρώπη ο Ταραντίνο ισορροπεί εδώ άψογα ανάμεσα στην περιπέτεια φτιαγμένη για το ευρύ κοινό και στη φιλολογική συζήτηση περί κινηματογράφου του μεσοπολέμου και της ναζιστικής προπαγάνδας (υπέροχη η σκηνή με τον ΑυστροΑμερικανό κριτικό κινηματογράφου-εκτελεστή). Μπερδεύει τη μυθοπλασία του γουέστερν με ιστορικά γεγονότα και χλευάζει με το γνωστό του αναρχικό χιούμορ τη βία και τον παραλογισμό του πολέμου παρουσιάζοντας από τη μια ένα σαδιστικό Χίτλερ καρικατούρα ηγέτη και από την άλλη μια ντουζίνα βλάχους Αμερικανοεβραίους «τρομοκράτες» που συλλέγουν σαν άλλοι cowboy scalp-hunters κεφαλές ναζιστών! Και (όπως και στο Kill Bill και στο Death Proof έτσι και εδώ) στο επίκεντρο ο Ταραντίνο τοποθετεί τη γυναίκα που από αδύναμο και κατατρεγμένο πλάσμα μετατρέπεται σε αμείλικτη εκδικήτρια και τιμωρό των καταδιωκτών της!


Μια ιδιαίτερα διασκεδαστική ταινία, που δύσκολα την κατατάσσεις σε κάποιο κινηματογραφικό είδος (τελείως sui generis) χωρίς συνεκτικό κεντρικό κορμό και με πλήθος ιστορικών χαζομάρων αλλά με σασπένς, ανατροπές, ηλεκτροφόρο χιούμορ και διάλογους με "άποψη"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: