Μαΐου 19, 2009

Illuminati: οι Πεφωτισμένοι (2009) (6 στα 10)

Εισαγωγή
Βρέθηκα στη Βέροια για δουλειά, το ξενοδοχείο ήταν πολύ κοντά στο μοναδικό σινεμά της πόλης, μου μύριζε το ποπ κορν από το μπαλκόνι μου, που λέει ο λόγος, η τηλεόραση στο δωμάτιο έπαιζε χαζομάρες... εεε, πολύ θέλει ο άνθρωπος;!


Υπόθεση
Την ώρα που στο CERN γίνεται μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη σχετικά με την ενέργεια δολοφονείται ένας κορυφαίος επιστήμονάς του, ενώ στο Βατικανό έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκλογής νέου πάπα αλλά οι τέσσερις επιλαχόντες απαγάγονται και επίκειται η δημόσια εκτέλεσή τους. Είναι ώρα ο Δρ. Langdon, καθηγητής σημειολογίας του Χάρβαρντ να λάβει δράση...

Αξιολόγηση
Εκεί που ο χαρακτηρισμός "ταινία τραβηγμένη από τα μαλλιά" είναι ανεπαρκής για να μιλήσει για ένα σενάριο τόσο εξωπραγματικό κι αναληθοφανές όσο λίγα, εκεί, φίλες και φίλοι, αρχίζουν οι Illuminati! Γλυκαμένος από την παγκόσμια επιτυχία της μεταφοράς στη μεγάλη οθόνη του best seller Ο κωδικός Da Vinci ο Ron Howard επανέρχεται με το προηγούμενο του Κώδικα βιβλίο του Dan Brown, το Angels & Demons, και μας διηγείται μια ιστορία που οι εκπλήξεις και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά καμία όμως δεν πείθει γιατί όλο και πιο πολύ αναρωτιέσαι για τον πυθμένα της φαντασίας του σεναριογράφου (για να είμαστε δίκαιοι το σενάριο δεν είναι τίποτα άλλο από προσαρμογή της ιστορίας του βιβλίου, οπότε ο έπαινος για την πιο απίστευτη ιστορία πρέπει να πάει στο Dan Brown!).

Ανεξάρτητα, όμως, από τις πλείστες αναληθοφάνειες της οφείλει κάποιος να παραδεχτεί ότι η ταινία είναι αρκετά καλοσκηνοθετημένη, διαθέτει καλό ρυθμό, πολύ ίντριγκα και συνωμοσίες ώστε να κρατά τους θεατές σε εγρήγορση ως το τέλος, ενώ σίγουρα δε θα δυσαρεστήσει τους φίλους των χολυγουντιανών ταινιών με το άφθονο κυνηγητό και το ανελέητο κυνήγι με το χρόνο για να μην τιναχτεί το Βατικανό στον αέρα! Η επιλογή των ηθοποιών που πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους επίσης σαφώς θα μπορούσε να είναι καλύτερη και λαμπρό παράδειγμα του ατυχούς cast αποτελεί ο Τομ Χανκς που είναι αδιάφορος, ενώ η χημεία του με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές είναι μάλλον κακή.

Αν ψάχνετε μια διεισδυτική ματιά στα άδυτα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και στους τρόπους που λειτουργεί το Βατικανό καλύτερα να δείτε κάτι άλλο, σιγά μη σας φωτίσουν οι Πεφωτισμένοι! Αν αντίθετα θέλετε να δείτε μια ταινία να περάσει ευχάριστα η βραδιά στο θερινό, τότε οι Πεφωτισμένοι είναι κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά!

6 σχόλια:

musicbug είπε...

Tin eida ki egw proxtes! Safws anwteri tou Da Vinci Code pou itan malakia. Eixe drasi, mystirio kai rythmo! Me liga logia vlepete! Tha tis evaza ena 7/10, just for the fun and the delicious popcorn!

Stylianee είπε...

Πάνο μου, εσύ ποια από τις δύο προτιμάς, δε μας είπες, όμως.

Προσωπικά, αυτό με διαφορά. Το Illuminati, παρότι το βιβλίο που προηγήθηκε του Da Vinci Code, γυρίστηκε ως sequel (sic). Κι ενώ πίστευα ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερη πατάτα από τον Κώδικα, τελικά είναι κλάσεις ανώτερο. Και έχει και το Ewan McGregor σε απίθανο ρόλο. Μια χαρά ταινία, δηλαδή, τι άλλο να ζητήσει κανείς από μπλοκμπαστεριά...

europanos είπε...

Ναι σαν υπόθεση και δράση είναι καλύτερο από το DaVinci Code, αλλά Στέλλα μου γενικά δε μου αρέσουν οι ταινίες που γελάω με τις σεναριακές χαζομάρες εκεί που δε θα ήθελε ο σκηνοθέτης να γελάω.

Stylianee είπε...

Κοίτα, όλα τα σενάρια έχουν flaws κατ' εμέ. Ειδικά οι αμερικανιές --δε θα ήταν εφικτό να τις καταργήσω από το ρεπερτόριό μου...

Ανώνυμος είπε...

Η ταινία ήταν το ίδιο άθλια με τον κώδικα ουτε καλύτερη ούτε χειρότερη η ταχύτητα με την οποία γίνονται τα γεγονότα όπως σχολιάζω και στο blog μου είναι εκνευριστική αν δεν μπορείς να κάνεις ένα βιβλίο ταινία μην το κάνεις..

pigkouinos είπε...

Και ναι, συμπέσαμε σε βαθμολογία. Κλαπ κλαπ κλαπ (το πτηνό τινάζει χαρούμενο τα πτερύγιά του).