Μαρτίου 01, 2009

Gran Torino (2008) (9 1/2 στα 10)

Υπόθεση
O Walt Kowalski, συνταξιούχος της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, βετεράνος του πολέμου της Κορέας και πατέρας δύο ενηλίκων ανδρών με τα οποία δυσκολεύεται να επικοινωνήσει χάνει τη γυναίκα του. Γεμάτος αποστροφή για τους ασιάτες μετανάστες που έχουν κατακλύσει τη γειτονιά του και μη συνηθισμένος να ανοίγεται σε κανένα ζει μοναχικά στο σπίτι του και καμαρώνει για το συλλεκτικό αμάξι, μια Gran Torino του 1973, μεγάλης συναισθηματικής αξίας που έχει παρκαρισμένη και διαρκώς καλογυαλισμένη στο γκαράζ του.

Αξιολόγηση
Πόσο ζηλευτό είναι να κοντεύεις τα 80 και να δείχνεις ότι βρίσκεσαι στην ακμή της παραγωγικότητας σου! Δεύτερη ταινία (λίγους μήνες μετά το πολύ καλό Changeling) από το μεγάλο Αμερικανό σκηνοθέτη και ηθοποιό, που κρατά εδώ για τον εαυτό του και τον πρωταγωνιστικό ρόλο και μας χαρίζει έναν ήρωα πραγματικά πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό στο κέντρο του κάδρου μιας καλογραμμένης και συγκινητικής ιστορίας!

Εξίσου δυνατό και γεμάτο πλούσια μηνύματα (όπως το αριστουργηματικό Mystic River) το Gran Torino είναι μια άριστα σμιλεμένη ηθογραφία, μια κηδεία στο αμερικανικό όνειρο και στη δυνατότητα της Αμερικής να συγχωνεύει και ταυτόχρονα να εντάσσει στην κουλτούρα της στοιχεία από διάφορες κουλτούρες και λαούς, μια προσέγγιση στο πρόβλημα του ρατσισμού και της κατανόησης του ξένου σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση και πάνω από όλα μια ματιά γεμάτη ανθρωπιά και ανυπόκριτη πίστη στη δύναμη της αγάπης και στην καταλυτική επίδρασή της στις ανθρώπινες σχέσεις!


Σινεμά έντονων συναισθημάτων και μεγάλων συγκινήσεων από τον Clint Eastwood! Σε δύο ώρες μέσα γελάς, κλαις, ταξιδεύεις μακρυά (και τόσο δίπλα στο πλησιέστερό σου γκέτο!), προβληματίζεσαι για την παρακμή του πολιτισμού μας, κατανοείς το πρόσωπο του ρατσισμού και εν τέλει παίρνεις πολύτιμα μαθήματα συμπεριφοράς και ανθρωπιάς από ένα βετεράνο της ζωής!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Κλίντ Ηστγουντ όλο μας εκπλήσσει : Γέφυρες του Μάντισον, Ασυγχώρητοι, Mystic River, Ιβοζίμα -1 και -2, Αναζήτηση....Έφτασε στο ύψος του Τζών Φόρντ ήδη.
Λ.χ. με την πιστότατη στα γεγονότα αναπαράσταση-και την ανάλυση της Πίστης ως και του Εχθρού Ιάπωνα (΄΄Ιβοζίμα΄΄ / ΄΄Σημαίες προγόνων μας΄΄), τον δυνατό Σπίλμπεργκ τον έχει πολύ ξεπεράσει (πρβλ τις απιθανοτητες/μονομέρεια υπέρ Αμερικάνικης Πατρίδας στο ''SAVING of Private Ryan''-1997...}

Γέρασε πολύ. Φωνή βραχνάδα. Ωστόσο ξεκινά αρτηριοσκληρωτικός, φανατικός Αμερικάνος, αλλά μετά...Νά μην αποκαλύψουμε το μυστικό του αγνότατου αυτού έργου μετις εκπληκτικές διαλεκτικές αντιφάσεις, ως

- νομοταγείς πολίτες versus συμμορίες,
- γέρικη ωριμότητα/-Versus νεανική επικίνδυνη αλαφράδα,
χάσμα γενεών και γεφύρωση,
- Γηγενείς στα ισχυρά Πάτρια Αμερικάνοι/
Versus ασταθείς μετανάστες στην αβεβαιότητα,
- Αmerican Way of Life/
Versus Απωανατολίτικος τρόπος ζωής-ΚορεατοΤαϊλανδοΒιετναμέζικο ήθος, κουλτούρα ως και ....μαγειρική !
- Σκληρημμένος με τα χρόνια ή το συντηρητισμό, θαμπός κι άκαμπτος χαρακτήρας 80χρονου/
Versus λαμπερή ευλυγισία κι άνοιγμα προς ΄κάθε τι το νέο της νιότης-( είτε Αμερικάνικης , είτε Απωανατολίτικης...)
...τέλος δε Προοπτική Αμερικάνικης ακαμψίας κι ανωτερότητας/Versus άνοιγμα στενής Εθνοτοπικής αντίληψης σε άλλους ανθρώπους κι αξίες...Αφήνω πιά χάμω το ρεβόλβερ και...
Από μιά άποψη συγκινητική ταινία.
Ώστε, μετά το απροσδόκητο Τέλος της ταινίας, να παραδέχεσαι αναντίρρητα την εκθαμβωτική γ ν η σ ι ό τ η τ α του παιξίματος όλων των ηθοποιών αμερικάνων και ΑπωΑνατολιτών συνοπτικά, τη γνησιότητα των αισθημάτων, της κάθε ατάκας, των αυθόρμητων -ή σοφά μελετημένων απ' τον ΗΣΤΓΟΥΝΤ- αντιδράσεων νέων και γέρων ηθοποιών, εν τέλει η πλαστικότητα και διαρκής ανανέωση του θαύματος αυτού, που λέγεται ''Σκηνοθέτης-Ηθοποιός Ήστγουντ''.Μέ σίγμα και ήτα Κεφαλαία. Παρά τους αργούς ρυθμούς, παρά την εντοπισμένη συνοικία της δράσης, παρά την απαίτηση κάποιας ωριμότητας κι ενηλικίωσης του θεατή, παρά το γεροντίστικο επαναληπτικό ...φτύσιμο (!) και το ...επαναληπτικό Τυφέκιο M-1 Garand που όμως ...δεν ''καθαρίζει'' .
Έξοχη η α υ τ ο κ ρ ι τ ι κ ή , η αυτοταπείνωση της ως τώρα Αυτοκρατορικής Αμερικής, με το τόλμημα του αντιπολιτευόμενου τους πιστολάδες των ΗΠΑ αυτού του βαθύτατα Πολιτικού Σκηνοθέτη.Μέ ''Σ'' κεφαλαίο, πάλι, συχωρέστε με...ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ.
KOSTAS TRENT

Stylianee είπε...

Πολύ γλυκιά ταινία :D

ΠΑΝΟΣ είπε...

Χαίρομαι για την βαθμολογία σου.
Μου ερχόταν να σηκωθώ να χειροκροτήσω στο σινεμά!