Ιουλίου 19, 2008

Ο σκοτεινός ιππότης (2008) (7 στα 10)

"Why so serious?" η αγαπημένη ατάκα του Joker
και εγώ να αναρωτιέμαι μήπως όντως κακώς παίρνουμε το Batman αυτό τόσο σοβαρά!


Υπόθεση

Ενώ ο Joker καταφέρνει να ληστέψει μια τράπεζα-απόρθητο φλούριο ιδιοκτησίας της μαφίας του Gotham City ο εισαγγελέας Harvey Dent έχει ορκιστεί να συγκρουστεί μέχρις εσχάτων με το οργανωμένο έγκλημα που μαστίζει την πόλη. Όταν ο Batman αποφασίζει να ανακατευτεί σε μια ριψοκίνδυνη αποστολή στο Hong-Kong για να συλλάβει ένα μεγαλομαφιόζο που έχει θέσει υπό την "προστασία" του όλα τα χρήματα τους, ο Joker τολμά να εμφανιστεί ενώπιον του συμβουλίου των μαφιόζων ζητώντας τους τα μισά από τα λεφτά τους αν σκοτώσει το Batman.

Αξιολόγηση
Το Dark Knight είναι είναι μια ταινία που φιλοδοξεί να πει πράγματα πέρα από τη λογική των comics και ως κάποιο βαθμό τα καταφέρνει, κόβει την ανάσα των θεατών με καταιγιστική δράση ντυμένη με εξαιρετική μουσική επιλογή και αριστοτεχνικά σκηνοθετημένη από τον Christopher Nolan, και είναι πιο βίαιη από κάθε προηγούμενο Batman που έχετε δει! Ταυτόχρονα αποτελεί το καλύτερο "μνημόσυνο" στον πρόωρα χαμένο και τόσο ταλαντούχο Heath Ledger, που ενσαρκώνει με αξιοζήλευτη δύναμη και "μυαλό" ένα ρόλο αδίστακτου εγκληματία τόσο αναρχικό, τόσο τρομαχτικό, τόσο σχιζοφρενή και φιλοσοφημένο ταυτόχρονα, που πέρα από το ότι αφήνει τον Batman ξεκάθαρα σε δεύτερη μοίρα, πραγματικά θα μείνει στην ιστορία!

Από την άλλη όμως η ταινία απέχει πολύ από το να θεωρηθεί το αριστούργημα για το οποίο γράφτηκαν τόσες και τόσες διθυραμβικές κριτικές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Δεν αποφεύγει τις σχηματοποιήσεις καλού κακού, αλλά αντίθετα τις κάνει πιο χάρτινες και μάλλον γραφικές όταν εν μία νυκτί μετατρέπει τον ηρωικό τιμωρό του κακού Harvey Dent που είναι τόσο πρόθυμος να αψηφίσει τον κίνδυνο και να θυσιαστεί στο βωμό του καθήκοντος σε διαβολικό Two Face που στρέφεται εναντίον των πρώην συνεργατών του! Και ενώ δικαίως θα μου πείτε ότι στα κόμικ οι απλουστευτικές απεικονίσεις καλού-κακού είναι κάτι συγγνωστό, θα σας επισημάνω ότι απλά περιμένω να δικαιολογούνται καλύτερα οι μεταστροφές, για να πάρω κι εγώ ως θεατής σοβαρά τα μηνύματα, τα δήθεν πολύπλοκα, που η ταινία φιλοδοξεί να θίξει!

Με άλλα λόγια, ενώ είχα όλη την καλή διάθεση να εντυπωσιαστώ κι εγώ όπως αρκετοί άλλοι από τα ηθικά διλήμματα που βάζει στο τραπέζι ο Joker περί διαφθοράς που αγγίζει τους πάντες, περί σάπιου (καπιταλιστικού) συστήματος, περί του θριάμβου του ατομικισμού εις βάρος του κοινού καλού, στη θέα της γελοίας μάσκας του Two Face, της ανεξήγητης μεταστροφής του καλού εισαγγελέα σε φονιά και κυρίως λόγω του ηλίθιου ηθικοπλαστικού φινάλε (βλ. σκηνή με τα δύο πλοία) ένιωσα ότι αποδυναμώθηκε πλήρως το "φιλοσοφικό υπόβαθρο" της ταινίας και έτσι σταμάτησα κι εγώ να παίρνω την ταινία στα σοβαρά! Ως μεταφορά κόμικ εντυπωσιακή, αλλά μέχρι εκεί, δεν είναι τίποτα δα το επαναστατικό!

8 σχόλια:

Strahd είπε...

Καλημέρα... :)

Διάβασα την κριτική σου και απλά διαφωνώ, όπως κατάλαβες (:P), σε μερικά σημεία. π.χ. γι'αυτό που λες για τον Διπρόσωπο, επειδή το άκουσα και από έναν άλλο φίλο μου, δεν νομίζω πως μετατράπηκε από Ντέντ σε κάτι σκοτεινό από την μια στιγμή στην άλλη. Πέρασε αρκετά πράγματα (που καταλαβαίνεις τι εννοώ για να μη πω τίποτα spoiler)... Διπρόσωπος έγινε από την στιγμή που του μίλησε ο Τζοκερ: "introduce a little... anarchy".

Κι ο εισαγγελέας δεν ήταν "κακός" όπως λες, αλλά ο Λευκός Ιππότης όπως τον χαρακτήρισαν. Η σκηνή δε με τα πλοία είχε απίστευτο σασπένς, όπου μέσα στην απλότητά της λέει πολλά πράγματα. Δεν μπορώ να πω και πολλά μη προδώσω πολλά πράγματα... :P

Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ και την βρήκα μια από τις καλύτερες μεταφορές κόμικ (αν και το Batman Returns κρατά μια ειδική θέση στην καρδιά μου).

Αν είσαι το απόγευμα στην Σάντρα θα τα συζητήσουμε εκεί καλύτερα. ;)

Καλημέρα.

europanos είπε...

To Batman Returns νομίζω είναι κι εμένα το αγαπημένο μου Batman λόγω της εξαιρετικής σκηνοθεσίας του θεού Tim Burton (αν και ο Σκοτεινός ιππότης έχει πολύ καλύτερο καστ, η επιλογή Gyllenhaal, Eckhart και φυσικά Ledger με ενθουσίασαν!)

Ποια Σάντρα; Αν υποψιαστώ ότι εννοείς αυτή την τελειωμένη της δεκαετίας του 80, εκεί θα βρεις μόνο το φίλο μου music-bug και σε καμιά περίπτωση εμένα!

Ανώνυμος είπε...

Δεν το έχω δει ακόμη, αλλά είναι στο πρόγραμμα για multiplex και πολύ ποπ-κορν! Το Batman Returns είναι, για εμένα, το καλύτερο "Batman"... Σκηνοθεσία, σκηνικά, μουσική και η φανταστική ιδέα να ενσαρκώσει την Κατγούμαν η Φάιφερ! Δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή :)

Strahd είπε...

@europanos

Ναι, αυτή εννοούσα. :$ Με τον musicbug θα πάω. :P Θα τα πούμε.

musicbug είπε...

Ki egw ena 7-7.5 tha evaza stin tainia, an den ypirxe o Joker kai ta poly kala effe, mallon 5 tha tou evaza san tainia. Poly kalos o Ledger opws kai to cast genikotera. To Batman Begins mou arese pio poly.

PS: Teleiomeni thewroun kai tin Anna, Roxette klp alla akoma tous goustaroume, swsta?:-)

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Εμένα Πάνο μου άρεσε ιδιαιτέρως, ειδικά για Batman που ποτέ δεν τον συμπάθησα.
Να με συγχωρήσουν μερικοί γι' αυτό που θα πω, αλλά ο Joker του Ledger είναι καλύτερος από του Nicholson.
:)

Ανώνυμος είπε...

χμ δε το χω δει ακομα. δε νομιζω οτι θα μπορεσω να μαι αντικειμενικη γιατι χω μια αδυναμια στον Burton κ δε βλεπω το νοημα να ξαναδουμε ταινια του Batman με χαραχτηρες που χουμε δει ηδη ;/
plus Joker ΚΑΙ Two Face μαζι μου φαινεται υπερβολικο. δε ξερω ποσο χρονο παιζει ο Two Face αλλα πολυ φοβαμαι οτι ο χαραχτηρας θα εχει αθλια εξελιξη καθως ο χρονος θα πιεζει κ δε θα προλαβει να αναπτυχθει. ελπιζω να κανω λαθος βεβαια.
κ κατι τελευταιο ο Batman σαν ερμηνεια χει βελτιωθει καθολου η μπα? επειδη στο begins δε μπορω να πω οτι με ειχε συγκλονισει κιολας με την ερμηνεια του

europanos είπε...

@rea, μπα δε βελτιώνεται η ερμηνεία του Batman, ούτε που τον προσέχεις μάλιστα μπροστά σε δύο εκπληκτικές ερμηνείες από Ledger και Eckhart!
Επίσης έχεις δίκιο να φοβάσαι για την ανάπτυξη του χαρακτήρα του Two Face, δεν εξηγείται επαρκώς η μεταστροφή του από καλό εισαγγελέα σε τιμωρό TwoFace.