Μαρτίου 31, 2008

Πριν ο διάβολος καταλάβει ότι πέθανες (2007) (8 1/2 στα 10)

Συγκλονιστικοί στους ρόλους των δύο αδερφών ο Ethan Hawke και ο Philip Seymour Hoffman.

Υπόθεση
Δύο αδέρφια σχεδιάζουν να ληστέψουν το κοσμηματοπωλείο των γονιών τους, που βρίσκεται σε ένα εμπορικό κέντρο στα προάστια, ο ένας για να καλύψει τα χρέη του κι ο άλλος για να ξεκινήσει μια νέα ζωή μακριά. Η ληστεία έχει προγραμματιστεί να γίνει πολύ πρωί, τα κοσμήματα είναι ούτως ή άλλως ασφαλισμένα, το αμάξι νοικιασμένο, βία έχει συμφωνηθεί να μην ασκηθεί και όλα μοιάζουν ότι θα κυλήσουν ομαλά. Όμως όλα πάνε στραβά!

Αξιολόγηση
Όταν η πτώση ηθικών φραγμών συναντά το έγκλημα κι η μοίρα πιέζει τους αυτουργούς του εγκλήματος να ξεσκεπαστούν, τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι μοιάζουν σαν αυτοκίνητο που κατρακυλά στην κατηφόρα με σπασμένα τα φρένα. Ο "βετεράνος" Sidney Lumet εμπνέεται από το αρχέτυπο δίπολο έγκλημα και τιμωρία και μας χαρίζει μια συγκλονιστική ταινία, που και παρακολουθείται με έντονο ενδιαφέρον και σε καλεί να πάρεις θέση κάθε στιγμή στα διλήμματα, που πιεστικά σου θέτει!

Όλα στην ταινία κυλούν σαν τους δείκτες ενός καλοκουρδισμένου ρολογιού. Με σκηνοθεσία εντυπωσιακή η διαβολική κάμερα του Lumet αποτυπώνει όλα τα συναισθήματα, αιχμαλωτίζει όλα τα βλέμματα, τη λάμψη σε κάθε ελπίδα διαφυγής, το σκοτάδι απόγνωσης και φόβου όταν οι διέξοδοι στενεύουν. Παράλληλα με την υπέρβαση της γραμμικής αφήγησης της ιστορίας και με τη διαδοχική εστίαση στο πως τη βιώνουν οι ήρωές του, όταν υιοθετεί τη δική τους οπτική γωνιά, ο Lumet καταφέρνει να μετατρέψει αυτό που παρακολουθούμε σε ένα πολυεπίπεδο δράμα, που βαθμιαία και κλιμακωτά ξεσκεπάζονται όλες οι πτυχές του (προφανώς γιατί έτσι ερμηνεύονται καλύτερα τα κίνητρα και οι συμπεριφορές!).

Πραγματικά απορίας άξιο πως αγνοήθηκε τόσο επιδεικτικά από τα Βραβεία Όσκαρ, το Before the Devil Knows You're Dead είναι μια ταινία, που εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις φωτίζοντας μια προβληματική οικογένεια (κατεξοχήν αγαπημένο κινηματογραφικό θέμα), και, που σε αιφνιδιάζει εκεί ακριβώς που λες ότι έβγαλες ασφαλή συμπεράσματα!

1 σχόλιο:

Strahd είπε...

Πρωσοπικά δεν με τρέλανε. Την βρήκα μια από τις πιο αδύναμες του Lumet, που κατά τα άλλα λατρεύω. Αν και οι ερμηνείες ήταν πραγματικά άξιες αναφορές, η ιστορία δεν κάπου με άφησε αδιάφορο... Το φινάλε αρκετά απότωμο χωρίς να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το τι γίνεται με έναν χαρακτήρα.

Αρκετά μέτρια ταινία...