Νοεμβρίου 14, 2007

Προσοχή: Πόθος! (2007) (9 στα 10)


Εισαγωγή
Ο Ανγκ Λι επέστρεψε… όχι στο Brokeback Mountain, αλλά στις κινέζικες ρίζες του και μια που συγκίνησε η ιστορία της απαγορευμένης αγάπης, της εξαρχής καταδικασμένης, μεταξύ δύο ανδρών (εν προκειμένω cowboys =εμβληματικές φιγούρες της Δύσης) είπε να γυρίσει την Ανατολική straight εκδοχής τους! Το να εγείρεις όμως την κινηματογραφική συγκίνηση φωτίζοντας μια απαγορευμένη αγάπη, σε μια εποχή που έχουν υποχωρήσει τα απαγορευμένα, άντε να δεχτώ ότι σου πέτυχε τη μια φορά καλά! Το δις εξαμαρτείν όμως, είναι επίτευγμα σκηνοθέτη επιφανούς!

Υπόθεση
Στην υπό Ιαπωνική κατοχή Κίνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μια φοιτητική θεατρική ομάδα ανεβάζει στο Χονγκ Κονγκ ένα πατριωτικό έργο για να αφυπνίσει τις πατριωτικές συνειδήσεις του ντόπιου πληθυσμού. Αποφασίζει όμως γρήγορα να περάσει στην αληθινή δράση βάζοντας στο στόχαστρό της ένα Κινέζο δοσίλογο και σύντομα του στέλνει ως δόλωμα μια κοπέλα της ομάδας για να τον παγιδεύσει.


Το καλύτερο trailer ταινίας που έχω δει τα τελευταία χρόνια!

Αξιολόγηση
Πάλι ο Ανγκ Λι διαλέγει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μια απλή ιστορία αγάπης που προφανώς τον συγκίνησε και κέντρισε τη φαντασία του διαβάζοντας για αυτήν σε ένα ολιγοσέλιδο διήγημα! Και από αυτή τη μικρή ιστορία φτιάχνει μια ιδιαίτερα μεγάλη σε διάρκεια ταινία, αποδίδοντας όμως το θέμα του τόσο όμορφα που σε κάνει στο τέλος να αναρωτιέσαι «μα πως πέρασαν τόσες ώρες στο σινεμά;… μακάρι να είχε κρατήσει λίγο παραπάνω αυτό που βλέπω!». Καθόλου κουραστική, άκρως δικαιολογητική του τίτλου της, με σκηνές χάρμα οφθαλμών στην αναπαράσταση της ατμόσφαιρας της εποχής και ένα διάχυτο ερωτισμό που επικοινωνείται πρώτα με τη διασταύρωση των βλεμμάτων και ύστερα με το μπλέξιμο των κορμιών, το Lust, Caution κατατάσσει πλέον το σκηνοθέτη Ανγκ Λι στο πάνθεον των μεγάλων της έβδομης τέχνης!

Με υπόθεση που εξαρχής μοιάζει να μπορεί να προβλεφθεί, η ίδια η εξέλιξη της ιστορίας με τις αγωνίες και τις ανατροπές της εξαρχής περνά σε δεύτερη μοίρα. Γιατί σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η εποχή και οι αξίες της, η συνειδητοποίηση του πατριωτικού καθήκοντος, η ρομαντική πράξη της θυσίας του έρωτα στο βωμό του συλλογικού καλού! Και τελικά η ταινία γίνεται σπουδαία γιατί αποτελεί ένα ύμνο στον έρωτα, στον έρωτα που όπως τον βιώνουν τα δύο «θύματά» του στην ταινία αναδεικνύεται ως η υπέρτατη δύναμη που νοηματοδοτεί – συχνά ερήμην μας – τα πάντα! Στον έρωτα που είναι σκοτεινός και φωτεινός μαζί, θάνατος και ανάσταση, που αν σε αγγίξει με το πιο ύπουλο και αληθινό ξόρκι του, τον πόθο, δε σκέφτεσαι πάντα λογικά, δεν ελέγχεις, δεν αντιστέκεσαι.

Έτσι όλα στην ταινία ταιριάζουν, "κουμπώνουν" για να αναδείξουν αυτό το τόσο απλό, αλλά και τόσο πολύπλοκο και γοητευτικό νόημα! Η μουσική με τα βιολιά και τα πλήκτρα να παντρεύονται άριστα με τα μηνύματα που αγγίζουνε χορδές! Η εξαιρετική επιλογή ηθοποιών με το πρωταγωνιστικό ζευγάρι να κάνει μαγική χημεία από το πρώτο βλέμμα που ρίχνει ο ένας στον άλλο (πολύ ψυχή βάζει στην ερμηνεία της η πρωτοεμφανιζόμενη Wei Tang, κλασσικά γοητευτικός -όπως ακριβώς και στις ταινίες του μεγάλου Kar Wai - ο Tony Leung Chiu Wai ). Τα πάντα ταιριάζουν, λειτουργούν, υπηρετούν και κορυφώνονται στο συγκλονιστικό φινάλε!


1 σχόλιο:

musicbug είπε...

Xthes katafera kai eida tin tainia ayti. Adikaiologita argi, ithele gero psalidi, alla kata ena magiko tropo de ginotan na "fygeis" apo aytin. Poly kala dosmenoi oi xaraktires, eksaisies erwtikes skines, kales ermineies. Den pethana omws kiolas (7)