Οκτωβρίου 05, 2007

The Band's Visit (2007) (8 1/2 στα 10)


ΥΠΟΘΕΣΗ
Αιγυπτιακή μπάντα της Αστυνομίας της Αλεξάνδρειας προσγειώνεται σε αεροδρόμιο του Ισραήλ και περιμένει να την παραλάβουν και να τη συνοδεύσουν για να δώσει κονσέρτο στα εγκαίνια ενός αραβικού πολιτιστικού συνδέσμου. Διαπιστώνοντας σύντομα ότι δεν υπάρχει κανείς να τους παραλάβει ξεκινούν να βρουν αυτοί το … Μωάμεθ αφού δεν πήγε αυτός στο βουνό!


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Το Band’s visit είναι μια δραματική κομεντί με θανατηφόρα αστείες ατάκες (!), πολύ καλογραμμένο σενάριο, έντονα βλέμματα (όπως εμείς, οι γύρω από τη Μεσόγειο, ξέρουμε τόσο καλά), και πάνω από όλα με πολύ τρυφερότητα! Ξεκαρδιστικές σκηνές διαδέχονται συγκινητικές με το πλέον φυσικό τρόπο, δυσλειτουργικοί άνθρωποι βγάζουν γέλιο χωρίς ίχνος χυδαιότητας ή διάθεησ διασυρμού, μυστικά έρχονται στην επιφάνεια και πάθη βυθίζονται.


Βρήκα μοναδική (τόσο φυσική!) τη σκηνή του «ξελογιάσματος» στο χήρο μαέστρο της αιγυπτιακής μπάντας από την πρόθυμη να φιλοξενήσει τους άνδρες της μπάντας γυναίκα του χωριού και ακόμα πιο πρόθυμη να ερωτευτεί και να ζήσει το όνειρό της. Για το μικρόκοσμό της προφανώς θεωρείται γυναίκα ελευθέρων ηθών, η ίδια, όμως, πνίγεται στα στενά πλαίσια του χωριού που δεν έχει όχι, όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια, όχι μόνο αραβικό πολιτιστικό κέντρο, αλλά πολιτισμό γενικότερα! Αξέχαστη και η σκηνή στη ντίσκο (φώτο κάτω), που ο γόης Άραβας παραδίδει βασικά μαθήματα προσέγγισης του άλλου φύλου στο ντροπαλό ισραηλινό του χωριού!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

katapliktiki tainia man, teleia...!!