Ιουνίου 07, 2007

Cashback (2006) (7 στα 10)

Διευκρινιστική Παρατήρηση
Είναι η πρώτη φορά σε αυτό το blog που θέλω να αποτυπώσω τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μου γέννησε μια ταινία όχι τόσο για να τα μοιραστώ με τον καθένα που μπορεί να ενδιαφέρεται εκεί έξω, αλλά κυρίως γιατί μέσω της οργάνωσης και της δομής που σου παρέχει και απαιτεί από εσένα ο γραπτός λόγος θέλω να ξεκαθαρίσω την άποψή μου για αυτό το ίδιο το ερέθισμα. Έχω ανάμικτα λοιπόν συναισθήματα για το Cashback και αυτά θέλω να μπορέσω να επικοινωνήσω σε σας στις γραμμές που θα ακολουθήσουν.

Καλοκαίριασε και βυζάκια έξω λοιπόν, Europano;



Αν έπρεπε να κατατάξω κινηματογραφικά το Cashback θα το χαρακτήριζα ως μια χαριτωμένη βρετανική ρομαντική κομεντί. Κι αυτό γιατί είναι μια γλυκιά ταινία που αποφεύγει να γίνει γλυκανάλατη, έχει έξυπνα – ως επί το πλείστον – αστεία και ευρηματικές καταστάσεις και οι χαρακτήρες της είναι δοσμένοι με ρεαλισμό χωρίς να χάνεται η αίσθηση της απόδρασης, όμως, μέσω των εικόνων! Εν ολίγοις ό,τι πρέπει για καλοκαιράκι ή για dvd-pizza Friday night στο σπίτι με φίλους.

Άρα, τι σε μπέρδεψε, Europano, αγόρι μου;

Αυτό που με μπέρδεψε είναι οι προσδοκίες που μου δημιούργησε η ταινία η ίδια. Οι φιλόδοξοι στόχοι του δημιουργού της, που ως ένα σημείο περί τα μέσα της ταινίας σου δημιουργούσαν την αίσθηση ότι το όλο ταξίδι θα αποθεώσει τα νοήματα, ότι δεν ήρθες απλά για να γελάσεις και να φύγεις, ήρθες για να πας κάπου! Θες η φρέσκια σκηνοθετική ματιά, θες τα σχόλια του δημιουργού για την ομορφιά, για την αποτύπωση της στιγμής, για το χρόνο, για τον έρωτα, για την αγάπη, θες η απίστευτη χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών, θες η φατσούλα του πρωταγωνιστή, που μου θύμιζε Αμελί made in England από την ανάποδη, δεν ξέρω τι και πως, πάντως η ταινία με έκανε να μη θέλω να τελειώσει μεν αλλά να ανυπομονώ για την κλιμάκωσή της!

Και εκεί που έχεις γελάσει με όλα τα αστεία, κι εκεί που έχεις μαγευτεί με το ρομαντισμό που βγάζει η αισθητική πινάκων ζωγραφικής ανάμεσα σε διαδρόμους ενός σουπερμάρκετ, εκεί που σε έχουν μαγέψει φαμφαροφιλοσοφημένες ατάκες όπως "ο χρόνος πετάει, αλλά εσύ είσαι ο πιλότος" η κλιμάκωση δεν έρχεται, ο οδηγός ανοίγει την πόρτα του λεωφορείου και σου λέει "κατέβα τώρα". Σαν ο δημιουργός της να βιάζεται να τελειώσει την ταινία, σα να μην ξέρει τι άλλο να ζωγραφίσει στον πίνακα που ξεκίνησε, σα να μη μπορεί να διαχειριστεί πλέον την καλή κατάθεση προσωπικών σκέψεων που ξεκίνησε … και ενώ είχε καταφέρει να σε αγγίξει με την προσωπική ματιά του, με την αφήγηση έστω των αδιάφορων γκομενο-ιστοριών του, σου λέει ξαφνικά "κοίτα φιλαράκο, εγώ πέρασα καλά, οι ηθοποιοί μου πέρασαν ακόμα καλύτερα, εσύ γέλασες, τι άλλο θες;. ... άντε σπίτι σου τώρα!"


Εντάξει ωραία γελάσαμε, αλλά γιατί δε με πήγες εκεί που ήθελες να με πας;


Θέλω να ξαναδώ το γλυκούλη-φατσούλη πρωταγωνιστή του Cashback, Sean Biggerstaff, σκωτσεζάκι με ένα όνομα, ό,τι πρέπει για καριέρα ως πορνοσταρ, αλλά με μάτια όλο αθωότητα!


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τα περισσότερα σχόλια σου αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πρόκεται για την πρώτη ταινία κάποιου που είναι και ο παραγωγός της.
Όταν λοιπόν φτάνουμε στο σημείο να κρίνουμε με επαγγελματικούς όρους μιά "φοιτητική" ταινία μάλλον μιλάμε για κάτι εξαιρετικό.

europanos είπε...

Ναι προφανώς έχεις δίκιο, τη σκέφτηκα αυτή την παράμετρο, για αυτό και ο τόσο υψηλός βαθμός. Βέβαια όταν κρίνεις μια ταινία, νομίζω, ότι δεν πρέπει να αναγνωρίζεις ελαφρυντικά στο δημιουργό της, αλλά να προσπαθείς να είσαι όσο το δυνατόν αντικειμενικός ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Ανώνυμος είπε...

Egw perasa poly kala vlepontas ti! Gelasa, sygkinithika, provlimatistika, eida ton eayto mou se merikes stigmes, kai genikws eixe poly kalogrammeno senario. Oi prwtagwnistes episis poly kaloi ki ekfrastikoi. Tha tou evaza ena 8/10. Europano evales sto Spiderman3 6/10 pou itan patata, kai s'ayto mono 7/10??

europanos είπε...

Έτσι και μου την ξαναπείς για το Σπάιντερμαν θα σβήνω τα σχόλια σου! lol

europanos είπε...

and then all became suddenly clear...
είδα τη μικρού μήκους ταινία Cashback του 2004 η οποία είναι γυρισμένη εξολοκλήρου στο σούπερ μάρκετ και τη βρήκα πραγματικά αριστουργηματική!

Κατάλαβα λοιπόν γιατί ενώ όλα τα υλικά τα είχε στη διάθεσή του ο δημιουργός της μεγάλου μήκους ταινίας εντούτοις δεν του βγήκε στο τέλος. Κατάλαβα επίσης γιατί το τελικό αποτέλεσμα έμοιαζε τόσο αποσπασματικό.

Την άψογη αισθητικά, σεναριακά, ερμηνευτικά, σκηνοθετικά παρότι low budget ταινία μικρού μήκους μπορείτε να απολαύσετε εδώ:

http://video.google.com/videoplay?docid=8633322516676413709

Προσοχή όμως: αν είναι να δείτε την μεγάλου μήκους ταινία, που σε κάθε περίπτωση βλέπεται πάρα πολύ ευχάριστα μη δείτε πρώτα τη μικρού μήκους, γιατί όπως λέει κι η μαμά μου "μην τσιμπολογείς γιατί θα σου κοπεί η όρεξη, παιδί μου!"

Ανώνυμος είπε...

Kalimera, gia mia akomh fora apofasisa na akolouthisw tis "symboules" tou Europanou (en prokeimenw ws pros th mikrou mhkous tainia) kai gia mia akomh fora den to metaniwsa, kathe allo...Den kserw an einai "swsto" na pw merikes skepseis mou gia autin, mia kai den einai to arxiko antikeimeno sxoliasmou mas, alla tha to kanw anyway...(eipame, to blog auto prosferetai gia kataxrhseis!).
Th brhka loipon kai egw texnika artia. Mou arese h basikh skepsh oti h omorfia polles fores yparxei gyrw mas alla emeis thn "prospername" giati den exoume anoiksei to myalo mas gia na thn ypodextei. (mou thymise kapws ton typo me th sakoula, to peristeri etc. sto American Beauty. Esas?). Den mou arese to "epifaneiako" kai to "profanes" ths omorfias pou fainotan na "prowthei" h tainia, kathws kai to oti edeixne na yponoei kata kapoio tropo oti gia na anakalypsoume thn alhthinh omorfia prepei na "apodrasoume" se enan allo fantastiko kosmo, kai oxi aplws na thn anixneusoume gyrw mas...Ws idea to brhka eksairetika prwtotypo kai na sas pw thn alhtheia aporw pws ena tetoio thema mporese na metatrapei se "komenti"-den exw dei th megalou mhkous tainia, alla thewrw oti kati tetoio tha th "fthnaine" (thn idea, ennow...).
Xairetismous se olous tous cineparmenous kai idiaitera (me polles euxaristies gia tis eustoxes protaseis tou) ston Europano...