Μαΐου 20, 2007

Spiderman 3 (2007) (6 στα 10)

Ο Spiderman επέστρεψε και παλεύει με τους κακούς και ... το Κακό!

Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι: δε μου αρέσουν οι αμερικανιές και ο Spiderman είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα!

Περίμενα με ανυπομονησία να δω την τρίτη κινηματογραφική συνέχεια του αγαπημένου μου ήρωα-κόμικ με έντονη την αίσθηση ότι ό,τι κι αν έβλεπα θα μου άρεσε! Γιατί αυτό; Πολύ απλά η υπόθεση στο Spiderman δε με πολυενδιαφέρει, όπως κι αν μου σερβίρουν αυτόν τον εναλλακτικό υπερήρωα της Νέας Υόρκης τον καταπίνω αμάσητο! Αυτό που περίμενα λοιπόν (και) από το SpiderMan3 ήταν απλά να ξαναδώ τον Peter Parker στη στολή του αραχνανθρώπου (πάντα στα χρώματα της αστερόεσσας) να τινάζεται από ουρανοξύστη σε ουρανοξύστη και με απίστευτες μανούβρες να αποφεύγει τους κακούς, ενώ με σάλτο μορτάλε να πηδά στο κενό για να πιάσει στον αέρα την Mary Jane, που συνήθως πέφτει... αυτό μόνο ήθελα να ξαναδώ, αυτό και τίποτα άλλο!...

… Εεεε, τελικά αυτό μόνο είδα! Με το καλάθι των απαιτήσεων μικρό και με θέαμα που ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια μου αρκούντως εντυπωσιακό και σαφώς χορταστικό, δεν μπορώ παρά να βάλω ένα καλό βαθμό στην ταινία. Επειδή όμως καλά τα δύο μέτρα και τα δυο σταθμά αναφορικά με τη βαθμολόγηση της ταινίας, αλλά πρέπει και εδώ να γράψω λίγα περισσότερα σχολιάζοντας εκτός από το -ομολογουμένως- πανέμορφο περιτύλιγμα και την ουσία!

Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα με το Spiderman 3. Βρήκα τους διαλόγους εξαιρετικά απλοϊκούς, για να μην πω ηλίθιους και τις μεταπτώσεις στην ψυχολογία των ηρώων ρηχές και αναληθοφανείς, όπως της Mary Jane που ξαφνικά θέλγεται από τον Harry Osborn ή τον τελευταίο που γίνεται ξαφνικά κατίνα-ανδροχωρίστρα και αμέσως μετά πάλι ηρωικός στρατιώτης και πάνω από όλα καλός φίλος!

Αυτό όμως που με ενόχλησε περισσότερο είναι η ξεδιάντροπη προπαγάνδα και η υποτίμηση της νοημοσύνης των θεατών. Ενώ διαφημιστικά η ταινία προβάλει τον ηθικό δυϊσμό (moral dualism) με μότο της «η μεγαλύτερη μάχη είναι αυτή που γίνεται μέσα σου», στην ταινία αυτός ο διχασμός παρουσιάζει την πάλη μεταξύ καλού και κακού ως κάτι το οποίο είναι πρόσκαιρο και όχι συστατικό της φύσης των ανθρώπων. Εμφανίζει το κακό υπό μορφή γλιστερής μαύρης ύλης που έρχεται από αλλότριο σύμπαν και η οποία επιθετικά καταλαμβάνει το άτομο αλλοτριώνοντας το βιολογικά και η οποία εξαφανίζεται μετά από σκληρή εσωτερική πάλη και μέσα σε εκκλησία (είναι τυχαία η επιλογή της εκκλησίας και του καμπαναριού για να ξορκιστεί το κακό; Όχι φυσικά - βλ. φώτο πάνω δεξιά). Αυτή την επιδερμική αντιμετώπιση του κακού ως εξωγενούς αντί εσωτερικού παράγοντα, ως εξωγήινης εισβολής στο DNA αντί συστατικού της ελεύθερης βούλησής μας τη βρήκα άκρως ενοχλητική.

Αλλά θα μου πείτε, φιλοσοφικά βρήκα να κρίνω και εγώ τον Spiderman; Εντάξει, έχετε δίκιο! Δε θα τον ξαναπάρω σοβαρά τον Αραχνάνθρωπο! Και για να μιλήσουμε με αριθμούς: Θέαμα 10, σενάριο 0. Σκηνοθεσία: 10, ουσία: 0. Αισθητική: 10, χαρακτήρες: 0. Ένα ωραιότατο πενταράκι και ίσα που πέρασε! Αλλά επειδή είπα εξαρχής ότι δεν είμαι και ακριβώς αντικειμενικός με το Spiderman ένα έξη δε θέλω να το τσιγκουνευτώ!


Ο ρομαντικός Spiderman και το κορίτσι του σε αραχνο-αιώρα!


Spiderman και Sandman: γιατί και εις χουν απελεύσεται!

4 σχόλια:

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Γαμώτο, τρελή ξενέρα ήταν η ταινία. Διότι με όσα εφέ και να την τιγκάρεις, με τέτοιους αλλοπρόσαλους χαρακτήρες πώς να φτουρήσει σενάριο; Ε, πώς;

Ανώνυμος είπε...

Nomizw oti to 6/10 einai ypervoliko gi'ayti tin tainia eidika otan exeis thapsei to 300 pou itan safws kalytero. Otan evlepa to Spiderman3 itan san na evlepa ena ergo tou Foskolou na synantaei to Scary Movie, plus to poso kaka epaizan oi ithopoioi. Ena 4/10 kai poly tou einai. O Tobey Maguire enw einai kalos ithopoios, se ayti tin tainia deixnei na variete na paiksei. Pantws gelasa poly, opote san kwmwdia leei na to deis:-)

europanos είπε...

Γιαννη, έχεις δίκιο, για αυτό έγραψα ότι έχω δυο μέτρα και δυο σταθμά!:-)

Κανονικά ούτε 4 δε θα έβαζα στο νέο Spiderman, είναι άθλιοι οι διάλογοι, το σενάριο δεν έχει ρυθμό, οι χαρακτήρες έχουν αδικαιολόγητες μεταπτώσεις, αλλά όπως έγραψα το Spiderman είναι η αδυναμία μου!

Για το 300 δεν αλλάζω γνώμη! Ό,τι χειρότερο είδα τη σεζόν που μας πέρασε! BTW Ο Καρατζαφέρης πάντως έκανε δήλωση πολύ θετική για τους 300 και πρότεινε στους Αμερικάνους(!!!) να τη δουν για να δουν τι σημαίνει Έλληνας! Μάλλον αυτός έπρεπε να τη δει μπας και εμπνευστεί και χάσει κανένα κιλό!

Ανώνυμος είπε...

μαπα σε σχεση με το 2 που ηταν ταινιαρα. ενα 5αρι ετσι...