Μαρτίου 17, 2007

Τσόντα ή Κραυγή για Ανθρώπινη Επικοινωνία; Shortbus (9 στα 10)

Ω άνδρες Αθηναίοι!

Κάνετε σεξ;


Πως σας αρέσει να το κάνετε; Φτάνετε σε οργασμό αλλά δε σας λέει τίποτα πλέον το γεγονός; Γουστάρετε την πολωνέζα γειτόνισσά σας με τα ξανθιά μαλλιά; Η μήπως το παιδί που δουλεύει σε εκείνο το μοδάτο μπαρ στο Θησείο; ... Γρήγορα ανεβείτε στο Shortbus! Εκεί θα μιλήσετε σε πιο χαλαρό επίπεδο με άλλους/ες που έχουν έρθει για τον ίδιο λόγο εκεί, επειδη, τελικά, είναι τόσο δύσκολο να ανοιχτείς στον άλλο και χρειάζεσαι ειδικές συνθήκες (σαν τους ήρωες της ταινίας), πχ. να σας κλείσουν σε μια ντουλάπα ή σε μια δεξαμενή με νερό χωρίς φως για να επικοινωνήσετε!

Επειδή, ρε γαμώτο, το σεξ είναι τελικά απελευθέρωση και φυσική επιλογή κι όχι δέσμιο κοινωνικών συμβάσεων ή περιοδικών τύπου Cosmopolitan...

Τέκνα μου αγαπημένα, όλοι πονάμε, αλλάζουμε διάθεση (χωρίς προφανή αιτία), θέλουμε να ζήσουμε κάτι αληθινό, αλλά πολλές φορές η ζωή μας φεύγει μέσα από τα χέρια μας... Ναι το ξέρω, οι καιροί είναι δύσκολοι όπου το απολυταρχικό και το παράλογο κερδίζουν έδαφος διαρκώς και οι κατακτήσεις του διαφωτισμού ανατρέπονται εύκολα. Ακόμα κι αν ο νεο-Μεσαίωνας είναι ante portas, πρέπει να το συζητήσουμε, χαλαρά, με επιχειρήματα όμως. Αααα.. και να αγαπηθούμε, ή ό,τι θέλουμε να κάνουμε τέλος πάντων, να το κάνουμε...

Αυτό είναι το SHORTBUS! Η δεύτερη ταινία του John Cameron Michell μετά το πολυσυζητημένο Hedwig and the Angry Inch, (το οποίο λατρεύτηκε από κριτικούς και κοινό στη χώρα μας). Το Shortbus παρουσιάστηκε στις Κάννες και ξεσήκωσε το κοινό, ο θρύλος λέει ότι κόσμος άρχισε να βγαίνει έξω από την αίθουσα και να χορεύουν γυμνοί στους δρόμους, να κάνουν σεξ στην παραλία και να κλαίνε πίνοντας μπίρες! Του πήρε καιρό, χρόνια πολλά να το χρηματοδοτήσει, να βρει τους ηθοποιούς που δε θα φοβόντουσαν να βγάλουν εσώψυχα και εξώπανα στο πανί και το παρουσίασε και στο Φεστιβάλ της Αθήνας, τις Νύχτες Πρεμιέρας και το κοινό όρθιο χειροκροτούσε (και εγώ ήμουν εκεί!)



Το Shortbus είναι σε μια πρόταση μια συγκλονιστική και σε στιγμές σπαραχτική κραυγή αγωνίας για ανθρώπινη επαφή, για αλληλοκατανόηση, για υπέρβαση του καταναλωτικού κορεσμού και για άνοιγμα νέων αερόστατων επιβίωσης στον κόσμο των μεγαλουπόλεων! Η ταινία μεταφέρει στην οθόνη τη μαγική ατμόσφαιρα ενός ξέφρενου πάρτυ! Το χιούμορ της είναι εκλεπτυσμένο και η μουσική της σου χτυπά την πλάτη φιλικά και σου λέει "καιρός να ζήσεις, φιλαράκο!"

Το Shortbus παρότι βασίστηκε στον αυτοσχεδιασμό των ηθοποιών, μοιάζει να έχει καταπιεί πολλά βιβλία ψυχολογίας, είναι ταυτόχρονα έργο που δεν ντρέπεται να αναδείξει την ποπ αισθητική του, βάζει πολλά θέματα στο τραπέζι και συνιστά τον πλέον ιδιοφυή τρόπο να μιλήσει κανείς για τις σύγχρονες ανάγκες και εμμονές! Φοβερή απεικόνιση μιας Νέας Υόρκης γεμάτης σύμβολα. Το φως είναι, νομίζω, η επίτευξη επαφής και επικοινωνίας!

Εσείς τι πιστεύετε; Ήταν η ταινία μια τσόντα με πολλά πουλιά σε στύση και ανούσιες πεολειχίες; Ή μήπως είναι μια ταινία για τη χαμένη τιμή της ανθρώπινης επικοινωνίας; Σας ενόχλησε το πολύ και ιδιαίτερα explicit sex ή μήπως το σεξ, αυτή η αρχέτυπη μορφή επικοινωνίας, είναι η αφορμή, το "νατουραλιστικό ερέθισμα" για να μιλήσει ο σκηνοθέτης για άλλα πράγματα;


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Hello there!
To "Shortbus" gia mena itan i kalyteri tainia tou 2006. To teleyteo pragma pou mou emeine itan to wmo sex. Antithetws, mou arese poly pou me ola ayta pou edeixne apomythopoiouse to sex kai mas edeixne ta provlimata stis sxeseis twn anthrwpwn, se opoiadipote morfi. Tha to xaraktiriza san ena entono psyxografiko drama pou kryvei polles alitheies.

europanos είπε...

Χμμμ... couldn't agree more! Πολλές αλήθειες όντως! Χαίρομαι που σε συγκίνησε Γιάννη, το ίδιο και μένα. Κρίμα που τόσοι εστιάζουν στις σκηνές σεξ (αν και αυτή με το threesome blowjob ίσως θα μπορούσε να λείπει, αλλά μάλλον κάτι θα ήθελε να πει κι αυτή η σκηνή που δεν έπιασα)... και ακόμα πιο κρίμα που πολλοί φίλοι μου δεν πήγαν να το δουν εξαιτίας των 3-4 τέτοιων σκηνών σεξ!

TBA είπε...

Oxi Pano mou..to threesome blowjub den ithele na pei tipota parapanw apo ena threesome blowjub!Tria palikaria san ta krya ta nera peoleixousan to ena to allo san sxediaki sygxronismenis kolimvisis!Kai afti i ermi i kanado-kineza ton orgasmo perimene alla orgasmo den evlepe!Emena proswpika i tainia oute me sygkinise oute kai me sygklonise!Mou arese afti i surreal katastasoula me ta gay kai mi orgia alla mexri ekei..ploki,mm!Epaize kai i kopelitsa pou tragoudaei stis agapimenes le tigre.(vlepe aristera, mia kyrioula me partheniko moustakaki kai gialoumba san enos theiou mou apo tin kriti)Afta eixa na pw..antio! Evaggelos

europanos είπε...

Αγαπητή Ευαγγελία, είναι προφανές ότι δε συμφωνώ με το ότι το Shortbus δεν είχε υπόθεση! Αλλά συμφωνώ μαζί σου ότι η σκηνή η συγκεκριμένη μάλλον δεν είχε να πει πολλά περισσότερα από όσα explicit έδειχνε!

Αν και μια φίλη μου, η Μένια, επιμένει ότι και αυτή η σκηνή δεν ήταν περιττή, αλλά πρόσθετε σε όσα ουσιαστικά ήθελε να πει ο σκηνοθέτης!

Ανυπομονώ να την ξαναδώ σε DVD σύντομα!

ΥΓ. Το σχόλιο σου για blowjob σα σχεδιάκι συγχρονισμένης κολύμβησης όλα τα λεφτά!!!

Ανώνυμος είπε...

η πιο υπερτιμημενη ταινια,για να μη πω η χειροτερη, για το πολυ καλο σε αλλες παραγωγες ταινιων 2006.
το φιλμακι αυτο ειναι η μεγιστη παραπληροφορηση του κοινου.
ειμαι υπερ των ακραιων μεθοδων στην τεχνη και του υπερσυμβατισμου και πολλες ταινιες τετοιες τις θεωρω διαχρονικες και αρτιες,αλλα μονο οταν υπαρχει καποια κοινωνικη βαση που θελει να δειξει ρεαλιστικα και ωμα καποια προβληματα ή ενα πολιτικο υποστρωμα που θα δειξει με συμβολισμους και αντισυστηματικα τη σκληρη πραγμνατικοτητα,πραγματα που σε καμια περτπτωση δεν ειχε εδω,ειχε ομως αλλα τ'αλλων.
μεσα απο εικονες σκληρου πορνο και μαλιστα παρα πολυ σκληρου,εως εμετικου σε καποιους θεατες(προσοχη μονο για εντελως πληροφορημενους και κατα προτιμηση gay-οχι κακο αυτο) ο mitchel θελει να περασει το ασυγχωρητο μυνημα ''καντε το ολοι με ολους οπου και οποια στιγμη βρειτε μπας και νοιωσετε ποτε τον πολυποθητο οργασμο και δειτε το νοημα της ζωης'' μαλιστα ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ(ενα προφυλακτικο που δεν ανοιχτηκε ποτε)σε μια μεγαλουπολη σαν τη Νεα Υορκη οπου η επικυνδηνοτητα για διαφορα μεταδιδομενα ειναι πολλες και οι οροθετικοι αυξανονται συνεχως αποτελει εγκλημα.Η πρωταγωνιστρια πρεπει να παρει το βραβειο της πιο ανεραστης για τη σκηνη στην παραλια στο παγκακι,κατι που ισως τη βοηθησε και ο ρολος της.οι δραματικες καταστασεις στις ζωες των πρωταγωνιστων δεν πειθουν,μια αποπειρα αυτοκτονιας που δεν ειχε αιτια κι αυτο ηταν.που ειδατε εσεις το ψυχογραφικο δραμα απορω.
μεσα σε τοσες πολυ καλες εως αριστρουργηματικες ταινιες το συγκεκριμενο ετος,μην αρχισω να αναφερω ποιες,ξερει ο αρθογραφος,αν αυτη ηταν η καλυτερη για το 2006 ή δεν ειδε αλλη ταινια,ή κατι δεν παει καλα στη σινεφιλικη του ταυτοτητα,για το πρωτο σχολιο αυτρο.

Ανώνυμος είπε...

μια ταινια,εν ολιγης,χωρις κανενα κοινωνικο νοημα.
τουλαχιστον στο ''9 songs'' υπηρχε ενας ρομαντισμος,μια ταινια οπου δειχνει απλες καθημερινες συνηθειες καποιων νεων εραστων,εδω υπηρχε το χαος.και κλεινω.
ο προηγουμενος ειμαι,ΑΓΗΣ.