Αυγούστου 26, 2015

While we're young (2014) (7 στα 10)


Υπόθεση
Η εισβολή ενός νεαρού ζευγαριού στη ζωή δύο σαραντάρηδων χωρίς παιδιά αλλάζει ξαφνικά και με ένταση τη ζωή τους.

Αξιολόγηση
Το 'Όσο είμαστε νέοι' είναι μια διασκεδαστική κωμωδία που μας καλεί με έξυπνο τρόπο να προβληματιστούμε γύρω από τρία θέματα. Ναι καλά διαβάσατε, κωμωδία που σχολιάζει τρία θέματα (που τελικά όμως δένονται σε ένα), χωρίς να κουράζει ή να χάνεται και να φλυαρεί! Και παρότι δεν είναι ακριβώς μια ξεκαρδιστική κωμωδία, εντούτοις είναι χαριτωμένη και βλέπεται ευχάριστα απ'την αρχή ως το τέλος.

Το πρώτο και προφανές θέμα που σχολιάζει η ταινία είναι η υπαρξιακή κρίση που περνάνε οι άνθρωποι κάπου στα 40 και κάτι, όταν αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν τα κάναμε καλά στη ζωή μας, αν έπρεπε να έχουμε παιδιά ή όχι, τι δεν πάει καλά με την καριέρα και τους φίλους μας, τι είναι αυτό που μας λείπει από τότε που ήμασταν νέοι: ο αυθορμητισμός, η πολυπραγμοσύνη, το ότι παίρναμε τα πάντα όχι τόσο σοβαρά, ή μήπως η αίσθηση ότι όλα είναι εύκολα και η ζωή είναι μπροστά μας;!

Το δεύτερο θέμα που μας καλεί να σκεφτούμε είναι κατά πόσο υπάρχει απόλυτη αλήθεια στην τέχνη (και στη δημιουργία γενικότερα). Πρέπει πάντα να ακολουθείς τον «ηθικό» δρόμο, τον δρόμο της τήρησης συγκεκριμένων προδιαγραφών που κάποιες αυθεντίες έθεσαν για σένα πριν από εσένα, και αν παρεκκλίνεις από αυτές σου αξίζει η καταδίκη; Ή μήπως αυτό είναι η συνταγή της αποτυχίας και του (καλλιτεχνικού) τέλματος;

Το τρίτο ζήτημα που θέτει η ταινία είναι στο πώς πρέπει να αντιδρούμε στο καινούργιο (πχ internet, social media etc)  ειδικά όταν δεν το κατανοούμε. Με καχυποψία και άρνηση ή απλά να το αποδεχόμαστε στωικά και να επιλέγουμε αν θα το καλωσορίσουμε στις ζωές μας ή όχι. Αυτό το θέμα δένει τα παραπάνω άλλα δύο θέματα, λειτουργεί -κατά κάποιο τρόπο- ως η απάντησή τους. Δεν θα πω τίποτα παραπάνω, σας αφήνω να απολαύσετε την ταινία και να επιλέξετε αν θα στοχαστείτε γύρω από τους προβληματισμούς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: