Μαρτίου 09, 2015

American Sniper (2015) (6 1/2 στα 10)


Υπόθεση
Η ζωή του Chris Kyle, ενός ελεύθερου σκοπευτή στον πόλεμο του Ιράκ, που με την παροιμιώδη ευστοχία του έγινε θρύλος στο πεδίο των μαχών, με μεγάλο κόστος, όμως, για την υγεία του. 

Αξιολόγηση
Η νέα ταινία του Clint Eastwood μας ταξιδεύει στο υπό αμερικανική εισβολή και κατοχή Ιράκ σκιαγραφόντας το πορτρέτο ενός ελεύθερου σκοπευτή μέλους της SEALs, μιας επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας του αμερικανικού ναυτικού. Η ταινία είναι ένα πολεμικό δράμα που εστιάζει στις δυσκολίες, στην αγριότητα του πολέμου και στα ψυχολογικά βάρη και τραύματα που προκαλεί ακόμα και στους πιο ανθεκτικούς στρατιώτες.

Ο Αμερικανός δημιουργός ξέρει καλά πώς να διηγείται μια ιστορία και να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών του.  Από την άλλη, όμως, εδώ η σκιαγράφηση των δύο βασικών του ηρώων είναι επιδερμική (αν και η ερμηνεία του Bradley Cooper είναι εξαιρετική). Ακόμα χειρότερα: ο βασικός δραματουργικός κορμός γύρω από τον οποίο στήνει την ταινία δεν λειτουργεί καλά. Εξηγούμαι πάραυτα.

Ο Eastwood υποτίθεται ότι φιλοδοξεί να μας συγκινήσει με το δίλημμα του κεντρικού ήρωα ανάμεσα στο να υπηρετήσει μέχρι τέλους το καθήκον του προς την πατρίδα (όσο κι αν αυτό τον φθείρει) και το καθήκον που έχει απέναντι στην οικογένειά του. Τι κι αν βλέπουμε τον ήρωα στην πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης να τηλεφωνεί στη γυναίκα του! Τι κι αν αυτή μάταια προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τον κρατήσει μακριά από το πεδίο της μάχης! Τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί δραματικά! Αντίθετα, προσωπικά τα εξέλαβα όλο αυτό ως φλυαρία.

Αν όμως σε ένα πεδίο η ταινία επιτυγχάνει, αυτό είναι στο επίπεδο της προπαγάνδας! Μέσω της ανάδειξης της ζωής ενός Αμερικανού στρατιώτη η ταινία φαίνεται να δικαιολογεί τον πόλεμο στο Ιράκ και τις αγριότητες που διέπραξαν οι Αμερικανοί εκεί ως αναγκαιότητα. Ο σκηνοθέτης δικαιολογεί ακόμη και τους φόνους γυναικόπαιδων, ενώ οι Ιρακινοί στρατιώτες παρουσιάζονται περίπου ως διάβολος. Επίσης είναι χαρακτηριστική η σκηνή που ο κεντρικός ήρωας συναντά έναν ψυχίατρο κι όταν ο τελευταίος τον ρωτά αν μετανιώνει που εκτέλεσε 160 ανθρώπους εκείνος του απαντά ότι μετανιώνει που δεν κατόρθωσε να σώσει περισσότερους συμπατριώτες του. Έτσι είναι ο πόλεμος θα πει κάποιος. Εγώ όμως θα έλεγα ότι ο Eastwood παραέγινε Ρεπουμπλικάνος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: