Αυγούστου 24, 2014

Maps to the Stars (2014) (4 στα 10)


Υπόθεση
H σταρ Havana Segrand δυσκολεύεται να ξεπεράσει την κακοποίηση που υπέστη από την επίσης ηθοποιό μητέρα της. Τη βοηθάει ένας ψυχοθεραπευτής διασήμων, ο Dr. Stafford Weiss, που αδυνατεί όμως να "συμμαζέψει" τη δική του οικογένεια, η οποία οδηγείται στον όλεθρο όταν η κόρη του επιστρέφει στην πόλη από το ίδρυμα που την είχαν κλείσει οι γονείς της (εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά τους) και ο 9χρονος γιος του μοιάζει τελείος χαμένος μετά την αποτοξίνωσή του από τα ναρκωτικά! 

Αξιολόγηση
Είτε σου αρέσουν, είτε δεν σου αρέσουν οι ταινίες του David Cronenberg, σπάνια περνούν απαρατήρητες! Ο Καναδός σκηνοθέτης αρέσκεται στο να προκαλεί και στο να σκηνοθετεί ακραίες ή αρρωστημένες καταστάσεις (βλ. πχ. Crash, The Fly, Dead Ringers) φωτίζοντας φόβους και σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής. Το Maps to the Stars δεν αποτελεί εξαίρεση. Μας εισάγει στον κόσμο των σταρ του Χόλυγουντ, στη σκοτεινή πλευρά της δόξας, διηγώντας μας μια ιστορία τόσο άρρωστη που σου έρχεται να κάνεις εμετό!


Και από τι δε βλέπουμε να πάσχουν οι ήρωες του Cronenberg στη νέα αυτή δημιουργία του! Από δολοφονική πυρομανία, από σχιζοφρένεια, από οπτικές παραισθήσεις, από αξεπέραστα παιδικά τραύματα λόγω κακοποίησης, από εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά στην τρυφερή ηλικία των... 9 (!), από αυτοκτονικές τάσεις, από κενοδοξία και αρρωστημένο ναρκισσισμό κλπ. Πάνω από όλα, όμως,  είναι άνθρωποι που ζουν χωρίς αγάπη!

Το μεγάλο πρόβλημα στην ταινία αυτή του Cronenberg είναι ότι η προσέγγισή του παραμένει εξαιρετικά επιφανειακή. Δεν αναλύει τα αίτια των ανθρώπινων πράξεων στο μικρόκοσμο της κοινωνίας που εστιάζει, δηλ. στο Beverly Hills. Είναι αυτή η συμπεριφορά των ανθρώπων κάτι γενικότερο, απόρροια της ζωής των σταρ εκεί, ή είναι κάτι αποσπασματικό;! Αίσθησή μου είναι ότι η όλη ιστορία μοιάζει να έχει επιλεγεί απλά και μόνο για να προκαλέσει, φαντάζει "τραβηγμένη από τα μαλλιά" και καθόλου πειστική! Οι θεατές δεν ξέρουν αν πρέπει να πάρουν στα σοβαρά αυτό που βλέπουν και να προβληματιστούν ή να το αντιμετωπίσουν απλά ως μια (κακόγουστη) φάρσα! 


Παρά τα αρνητικά της ταινίας, οφείλω να παραδεχτώ ότι μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε άλλη μια εξαιρετική ερμηνεία από τη σπουδαία Julianne Moore, ενώ και οι ερμηνείες των και του πολλά υποσχόμενου Evan Bird δεν περνούν απαρατήρητες (αν και οι χαρακτήρες που υποδύονται δεν είναι τόσο αναπτυγμένοι όσο θα ήθελα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: