Ιουλίου 28, 2014

Το λάθος αστέρι (2014) (4 στα 10)


Υπόθεση
Εκείνη πρέπει να κυκλοφορεί έχοντας διαρκώς μαζί της μηχανή παροχής οξυγόνου. Εκείνος έχει χάσει το πόδι του λόγω καρκίνου. Συναντιούνται σε γκρουπ υποστήριξης καρκινοπαθών και ερωτεύονται με την πρώτη ματιά!  

Αξιολόγηση
Βασισμένη στο ομώνυμο best seller με τις αστρονομικές πωλήσεις, το Fault in our stars είναι ένα teen drama που διηγείται την ιστορία δύο εφήβων που παλεύουν με τον καρκίνο και ερωτεύονται δίνοντας ο ένας κουράγιο στον άλλο. Είναι μια ιστορία για τη σημασία της ελπίδας και της αισιοδοξίας στη ζωή μας. Διαθέτει αρκετές ανατροπές και κρατά το ενδιαφέρον των θεατών ως το φινάλε. Επίσης το soundtrack της ταινίας είναι γεμάτο με πολύ όμορφα τραγούδια. Κάπου εδώ όμως εξαντλούνται τα καλά στοιχεία της ταινίας. 


Η ταινία του προσπαθεί αφενός να διασκεδάσει και λίγο αργότερα να προκαλέσει συγκίνηση στους θεατές. Θεμιτοί στόχοι και ομολογουμένως στα μάτια πολλών θεατών ανά τον κόσμο, που τους έχει αρέσει πολύ η ταινία, κι οι δύο επιτυγχάνονται. Αλλά επειδή προσωπικά δεν πείστηκα, στέκομαι στο γεγονός ότι κατά βάση η ταινία είναι γεμάτη κλισέ. Τόσα πολλά όμως, που μπούχτισα! Κλισέ που θα σε κάνουν να κλάψεις τη στιγμή της κορύφωσης, σεναριακές συγκρούσεις μεταξύ των ηρώων τόσο βαθιές … που μοιάζουν σα να έχουν γραφτεί από κομπιούτερ, διάψευση των ονείρων των πρωταγωνιστών που ακολουθεί πιστά τη συνταγή τόσων και τόσων ταινιών του Χόλυγουντ, όταν αυτό που κυνηγάς αποδεικνύεται φενάκη αλλά η ευχάριστη ανατροπή πριν το τέλος παραμονεύει. Ακόμα και η απεικόνιση του Άμστερνταμ είναι τόσο μπανάλ, δεν θα μπορούσε να μας το συστήσει με χειρότερο τρόπο πραγματικά ο σκηνοθέτης!

Συνολικά ένιωσα ότι η ερωτική ιστορία δεν είχε να πει τίποτα ξεχωριστό, ενώ οι διάλογοί της ταινίας ήταν αδιάφοροι (ελάχιστες ατάκες τραβούν την προσοχή των θεατών). Παράλληλα, το θέμα της αρρώστιας του καρκίνου στο τελικό στάδιο απλά χρησιμοποιείται για να τραβήξει την προσοχή των θεατών στην ερωτική ιστορία δίνοντάς της (εύκολα) δραματικό υπόβαθρό, χωρίς όμως στην ουσία να υπάρχει διάθεση να ειπωθεί κάτι παραπάνω για τις δυσκολίες που βιώνουν οι καρκινοπαθείς και για την πάλη τους μεταξύ του αγώνα για επιβίωση και της αγωνίας τους για μια αξιοπρεπή φυγή.  Δηλ. με άλλα λόγια πέρα ως πέρα επιφανειακή η προσέγγιση του θέματος.


Οι κεντρικοί ήρωες που υποτίθεται ότι βρίσκονται με το ένα πόδι στον τάφο, στην ταινία δείχνουν υγιείς, σέξι, λαμπεροί και ευτυχισμένοι. Και ερωτεύονται με την πρώτη ματιά! Εξαιρετικά πειστικά όλα αυτά, δεν νομίζετε;! Άλλη μια αρνητική έκπληξη είναι η επιλογή αλλά και η αδιάφορη ερμηνεία του στο ρόλο του Ολλανδού συγγραφέα Peter Van Houten. Μοναδική εξαίρεση που κάπως διασώζει ερμηνευτικά την ταινία είναι η Laura Dern στο ρόλο της μητέρας που κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την κόρη της αντιμετωπίζοντας το δράμα της με ζηλευτό κουράγιο και συναισθηματική ωριμότητα.

Συνολικά η ταινία θα μπορούσε να είχε χειριστεί το θέμα της διαφορετικά, θα μπορούσε να μην είναι γεμάτη τόσα πολλά κλισέ και προβλέψιμες ανατροπές, θα μπορούσε να είναι λιγότερο επιφανειακή. Κάτι πήγε τελείως λάθος όμως στο Λάθος Αστέρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: