Ιουνίου 09, 2014

Joe (2013) (8 στα 10)

Υπόθεση
Πρώην κατάδικος επιβλέπει εργάτες σε επιχείρηση αποψίλωσης δέντρων. Μια μέρα του ζητά δουλειά ένας δεκαπεντάχρονος, θύμα οικογενειακής βίας, και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη φιλία, που θα αλλάξει τη ζωή και των δύο.

Αξιολόγηση
Έχει σημασία όταν τα πάντα γύρω σου καταρρέουν, όταν όλα αποπνέουν μια αποκρουστική παρακμή, όταν η αδικία σε πνίγει, όταν δυσκολεύεσαι διαρκώς να βγάλεις τα πόδια σου από το βούρκο, εσύ να αποζητάς το "καλό", να ακολουθείς το δρόμο σου αταλάντευτος, να αγωνιάς για την έκβαση  πραγμάτων που θεωρείς σημαντικά, να παλεύεις για τους άλλους, να τους σώσεις και να σωθείς μέσω της πράξης σου αυτής,  να προσπαθείς να είσαι με δυο λόγια "άνθρωπος";

Πάνω σε αυτό το ερώτημα στοχάζεται το Joe, η νέα ταινία του David Gordon Green με πρωταγωνιστή το , ίσως στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του ως τώρα! Είναι ένα στιβαρό δράμα με φόντο τον αμερικανικό νότο και την πλέον δυσλειτουργική οικογένεια που φαντάζεστε. Είναι επίσης ένας χαμηλών τόνων στοχασμός στο καλό και το κακό, στο ποιες είναι οι συνθήκες που διαμορφώνουν ή καθορίζουν τις ηθικές επιλογές μας, και στο πώς εξιλεωνόμαστε για τα λάθη μας.

Έχω την αίσθηση ότι η ταινία, θα αρέσει περισσότερο στο ανδρικό κοινό, κυρίως γιατί απεικονίζει άριστα τον τρόπο σκέψης των ανδρών, τον κώδικα τιμής που ακολουθούμε (ή δεν ακολουθούμε), το από πού αντλούμε το κουράγιο για να κάνουμε πράγματα που εντέλει κάνουν τη διαφορά, τη δύναμη της ψυχής μας όταν αποφασίζουμε να θυσιάσουμε ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό μας (όσοι τουλάχιστον έχουν τα κότσια να κάνουν κάτι τέτοιο) για κάτι που θεωρούμε ανώτερο από εμάς.

Η θεματολογία της, αλλά κι οι αρκετές σκηνές γραφικής βίας, που σοκάρουν τους θεατές, καθιστούν την ταινία μια επιλογή που δύσκολα την προτείνεις στο ευρύ κοινό, που πηγαίνει σινεμά βασικά για να περάσει καλά. Όμως στο σινεφιλικό κοινό, που θέλει να δει μια ταινία την οποία θα σκεφτεί και θα συζητήσει ώρες και μέρες αφού πέσουν οι τίτλοι τέλους, η ταινία προτείνεται ανεπιφύλακτα! Ένα μικρό διαμάντι από τον ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: