Ιανουαρίου 25, 2014

Nymphomaniac (2013) (4 στα 10)


Εισαγωγή
(Σημείωση: Επειδή έχουμε δει μόνο το πρώτο μέρος της ταινίας, η κριτική αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη και η βαθμολογία ενδέχεται να αλλάξει)
Κάθε φορά που πάω στο σινεμά να δω ταινία του Λαρς Φον Τρίερ αναρωτιέμαι αν το έχει χάσει (το μυαλό). Σκέφτομαι τι άλλο θα σκεφτεί για να προκαλέσει. Γιατί στις τελευταίες του δημιουργίες αυτό κάνει. Έχει την πρόκληση ως αυτοσκοπό! Θυμίζω ότι στον Αντίχριστο προσπαθούσε να μας πείσει ότι η γυναικεία φύση είναι ο Σατανάς! Εδώ ο Δανός δημιουργός μας προσκαλεί να ξεχάσουμε την περιττή φιλολογία περί αγάπης και να επικεντρώσουμε στο σεξ. Μας λέει ότι η αγάπη δεν είναι τίποτα άλλο από το σεξ στο οποίο προσθέτεις το συναίσθημα της ζήλειας.

Υπόθεση
Μια κρύα νύχτα του χειμώνα ο Seligman βρίσκει μια κακοποιημένη γυναίκα ξαπλωμένη στο δρόμο, τη μεταφέρει στο σπίτι του και την περιθάλπτει. Όταν αυτή συνέρχεται του εξιστορεί τη ζωή της και τις σεξουαλικές εμπειρίες της.

Αξιολόγηση
Η νέα δημιουργία του Lars Von Trier μιλάει για το σεξ χωρίς να είναι σέξι, δηλ. χωρίς ίχνος ερωτισμού. Είναι τόσο ψυχρή η προσέγγιση του σκηνοθέτη και το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει σα να παρακολουθείς χειρουργική επέμβαση. Το Nymphomaniac είναι γεμάτο αναφορές στη φιλοσοφία, στη μουσική, στα μαθηματικά, μέχρι και στο ψάρεμα (!) αλλά έχω την αίσθηση ότι οι αναφορές αυτές δε βγάζουν νόημα όταν ο δημιουργός τους τις συνδέει με το σεξ. Για παράδειγμα δυσκολεύτηκα να καταλάβω τι σχέση έχει η αριθμητική ακολουθία Fibonacci ή η τεχνική ψαρέματος flyfishing με το σεξ! Κι όταν οι θεατές δυσκολεύονται να κατανοήσουν το μήνυμα που θες να τους περάσεις, τότε μάλλον τους έχεις χάσει!


Και σε αυτή την ταινία ο Lars Von Trier επανέρχεται σε ένα από τα αγαπημένα του θέματα, την αμαρτία. Και πάλι (όπως πχ. έκανε στο αριστουργηματικό Δαμάζοντας τα Κύματα) βάζει μια γυναίκα να υπερβαίνει τα κοινωνικώς αποδεκτά όρια αναφορικά με το σεξ προκαλώντας την τύχη της. Η ηρωίδα του εδώ έχει πλήρη συναίσθηση του προβλήματός της και η εξιστόρηση των σεξουαλικών περιπετειών/πειραματισμών της στον άγνωστο που τη σώζει και την περιθάλπτει θυμίζει εξομολόγηση αμαρτωλού σε ιερέα! 

(to be continued)

Δεν υπάρχουν σχόλια: