Απριλίου 08, 2012

The Hunger Games (2012) (7 στα 10)


Υπόθεση
Στη Βόρεια Αμερική του μέλλοντος διεξάγονται ετήσιοι τηλεοπτικοί αγώνες με συμμετέχοντες 12 αγόρια και 12 κορίτσια από τις 12 περιοχές της χώρας, στους οποίους αγώνες υπάρχει μόνο ένας νικητής και 23 νεκροί! Όταν η Katniss Everdeen μαθαίνει ότι η μικρή αδερφή της κληρώθηκε για να συμμετέχει στο παιχνίδι προθυμοποιείται να πάρει τη θέση της!

Αξιολόγηση
The Hunger Games ή αλλιώς όταν η ρωμαϊκή αρένα συνάντησε το Big Brother και ο Θησέας και η Αριάδνη "αντίκρυσαν" το λυκόφως! Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου αμερικανικού best seller μυθιστορήματος της Suzanne Collins, η ταινία του Gary Ross, που από τις πρώτες μέρες όπου κι να προβάλλεται σπάει ταμεία, διαθέτει άξογο ρυθμό, σασπένς, ανατροπές και μια ατμόσφαιρα που αποδίδει σωστά το δυστοπικό μέλλον του βιβλίου χωρίς όμως να είναι καθόλου "σκοτεινή" ή να βαρύνει ιδιαίτερα τους θεατές! Αντίθετα η ταινία είναι ανάλαφρη και εύπεπτη και παρά την άφθονη βία (που θυμίζει όμως βία σε videogame) παραμένει ταινία για όλη την οικογένεια!

Το Hunger Games παρότι στοχεύει κυρίως στη διασκέδαση των θεατών και δευτερευόντως στο να τους προβληματίσει, εντούτοις θίγει χάρη στη δύναμη της ιστορίας του βιβλίου/ταινίας μια σειρά από πολιτικά ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο, όπως:
  • Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ανθρώπων για την επιβίωσή τους αντί να φθίνει λόγω της αυξημένης χρήσης της τεχνολογίας που παρέχει τη δυνατότητα κάλυψης των βασικών αναγκών των ανθρώπων όλου του πλανήτη, αυξάνεται.
  • Οι κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων αντί να μειώνονται αυξάνονται. Στην ταινία έχει ενδιαφέρον ο απόλυτος διαχωρισμός που ακολουθείται εντός της επικράτειας της ίδιας χώρας ανάμεσα στους κατοίκους με βάση την κοινωνική τους τάξη ή τη φυλή τους.
  • Η εξουσία αντί να γίνεται ολοένα και πιο δημοκρατική και διαφανής, αυτή τείνει στον απόλυτο έλεγχο πάνω στις ζωές των ανθρώπων. Το μήνυμα που περνά στους θεατές η ταινία είναι ότι όταν η κυβέρνηση της χώρας έχει αποτύχει στο να φροντίζει τους πολίτες της αποτελεσματικά από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τότε προτιμά να τους ελέγχει. Οι δε πολίτες μοιάζουν ανήμποροι ή συμβιβασμένοι και δεν αντιδρούν ιδιαίτερα στον έλεγχο της ζωής τους ούτε αμφισβητούν την κυρίαρχη λογική του συστήματος.

Ένα light δυστοπικό παραμύθι, μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα όμορφο teen love story (αντίπαλο δέος στον έρωτα του Edward και της Bella στο Λυκόφως), μια χούφτα πολιτικά μηνύματα, το Hunger Games είναι πάνω από όλα μια συναρπαστική περιπέτεια και ένα χολυγουντιανό υπερθέαμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: