Απριλίου 19, 2011

NEDs (2010) (9 στα 10)


Υπόθεση
Στη Γλασκόβη των αρχών της δεκαετίας του 70 ο John αριστούχος μαθητής ετοιμάζεται να πάει γυμνάσιο και είναι αποφασισμένος να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο. Θα αντέξει να υπερβεί όλες τα εμπόδια που θέτει ενώπιόν του η χαμηλή κοινωνική του τάξη, ο αλκοολικός πατέρας του, οι συμμορίες εξωσχολικών που τον περιτριγυρίζουν, και η κακή φήμη του μεγαλύτερου αδερφού του που αποβλήθηκε μόνιμα από το σχολείο;

Αξιολόγηση
Το NEDs σημαίνει Non Educated Delinquents, δηλαδή αμόρφωτοι παραβάτες. Η λεγόμενη "NED culture" συνδέεται με τη βία και την ανήλικη παραβατικότητα των χαμηλών κοινωνικών τάξεων στις πόλεις της Σκοτίας. Η ταινία μεταφέρει εξαιρετικά επί της οθόνης την ασφυξία της βρετανικής κοινωνικής αποστείρωσης των τάξεων και των καστών και αναδεικνύει σε πρωταγωνιστή τη δυσκολία ή χειρότερα την αδυναμία να ξεφύγεις από αυτό που άλλοι έχουν προαποφασίσει για σένα. Είναι μια ταινία-καταγγελία για τις άθλιες παιδαγωγικές μεθόδους του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος και για την επιδεικτική αδιαφορία της πολιτείας για τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας (μιας πολιτείας που ασχολείται αποφασιστικά μαζί τους μόνο όταν παρεκτρέπονται, δηλ. μόνο στο επίπεδο της καταστολής).

Η ταινία του Peter Mullan είναι άρτια σε όλα τα επίπεδα. Η σκηνοθεσία, η φωτογραφία και η μουσική μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο ανασυστήνοντας την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 70. Η ανάπτυξη των χαρακτήρων εντυπωσιάζει και είναι τέτοια η φυσικότητα και η πειστικότητα των διαλόγων, των σιωπών και των βλεμμάτων που ο θεατής δύσκολα αισθάνεται ότι παρακολουθεί ταινία. Το σενάριο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο και ο Peter Mullan καταφέρνει λέγοντας σου ένα πράγμα να σου γεννά δέκα σκέψεις και να σου θέτει διαρκώς διλήμματα, ενώ η ταύτιση των θεατών με την αγωνία του κεντρικού ήρωα να ξεφύγει από αυτό που προδιαγράφεται για αυτόν είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά της ταινίας! Η δε ερμηνεία του νεαρού και πρωτοεμφανιζόμενου εδώ Conor McCarron είναι - χωρίς ίχνος υπερβολής - ό,τι καλύτερο έχετε δει!


Ανεπιτήδευτα συγκινητικό, με μερικές σκηνές που σοκάρουν και δε σβήνονται εύκολα από τη μνήμη, με άλλες που ξεχειλίζουν από λυρισμό και ανθρωπιά, το NEDs είναι από τις πιο δυνατές ταινίες ενηλικίωσης που έχετε ποτέ δει! Μια ταινία που φτιάχτηκε με πολύ ψυχή και μεράκι, μια ταινία που έχει να πει πράγματα και να δώσει μαθήματα ζωής. Από τις καλύτερες στιγμές του βρετανικού σινεμά, σινεμά κοφτερό σαν λεπίδι, σινεμά βαθιών νοημάτων, σινεμά κατάθεσης εμπειριών ζωής. Μην τη χάσετε!

1 σχόλιο:

Θοδωρής Λέννας είπε...

Στην Γλασκώβη του 1972 ενά παιδί σε ηλικία 11 ετών παραλαμβάνει το βραβείο του καλύτερου μαθητή για το δημοτικό.Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο γυμνάσιο,ο χαρακτήρας του αλλάζει γίνεται πιο βίαιος,εξαιτίας της οικογενειακής του κατάστασης,του αδελφού του,αλλά λόγω του σχολείου του.Είναι ενα καλοφτιαγμένο καιι ιδιαίτερα σκληρό δράμα,καταφέρνει με την λιτότητα του να συγκλονίσει και να επηρεάσει ψυχολογικα το θεατή.Είναι ενα στόρι συγκινιτικό και παρουσιασμένο με άφθονο ρεαλισμό και την κατάλληλη δόση χιούμορ.Ο σκηνοθέτης δείχνει εξαιρετικά τη μεταβολή του χαρακτήρα του μικρου αγοριού ,ενώ χρησιμοποιεί δύο καθαρά συμβολικές σκηνές(ο ιησούς που ζωντανεύει και το φινάλε με τα λιοντάρια),για να εμβαθύνει και θέλωντας να δώσει έμφαση χρησιμοποιεί πολύ ωμή βία,αλλά ευτυχώς καταφέρνει να τη διαχειριστεί σωστά χωρίς να ξεφύγει πολύ.Αξίζει να τη δείτε,οχι για να διασκεδάσετε αλλά για να προβληματιστείτε!Eξαιρετικές ερμηνείες!

3,5/5 http://kritikhcin.blogspot.com/2011/05/neds-6510.html