Ιανουαρίου 05, 2011

Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία (2008) (8 1/2 στα 10)

 
Υπόθεση
Μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο οι γονείς του σκοτώνονται και ο ίδιος παθαίνει αμνησία, ο Sashko προσπαθεί με τη βοήθεια του παππού του να ξαναβρεί τον εαυτό του.

Αξιολόγηση
Το βουλγαρικό The World is Big and Salvation Lurks around the Corner είναι ένα συγκινητικό road movie που έκανε αίσθηση πριν δύο χρόνια στη γείτονα Βουλγαρία και έχει έκτοτε συλλέξει πάνω από 20 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ! Είναι μια ταινία με καθαρά μηνύματα και δυνατές αλήθειες για τη βαλκανική ψυχή (Βαλκάνια, όπως λέει χαρακτηριστικά η ταινία, είναι "εκεί που η Ευρώπη τελειώνει, αλλά ποτέ δεν αρχίζει"!) Μπορεί σε κάποιους τα μηνύματά της ταινίας να φανούν λίγο απλοϊκά, αλλά νομίζω ότι δε συγκινούμαστε μόνο από βαθυστόχαστους προβληματισμούς - μερικές φορές το να μπορείς να διηγείσαι με άμεσο κινηματογραφικό τρόπο μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία είναι ό,τι μόνο χρειάζεσαι!

Μέσω αλλεπάλληλων flash-back η ταινία του Stephan Komandarev διηγείται την ιστορία του νεαρού Aleksander Georgiev και της οικογένειάς του, μια ιστορία προσφυγιάς και ξεριζωμού από την πατρίδα, μια ιστορία δύσκολων επιλογών και παιχνιδιών της μοίρας, μια ιστορία ελπίδων που νοηματοδοτούν την ύπαρξη μας ακόμα και όταν διαψεύδονται, πάνω από όλα άλλη μια ιστορία για το αποκρουστικό πρόσωπο της κομμουνιστικής δικτατορίας όπως το γνώρισε καλά η Ανατολική Ευρώπη (ακούς Αλέκα; Σιγά μην ακούς!).

Με βασικά όπλα την εμπνευσμένη μουσική υπόκρουση, το σφιχτό ρυθμό και την εξαιρετική ερμηνεία του Σέρβου (κι όχι Βούλγαρου) πρωταγωνιστή, του Balkan superstar Miki Manojlovic (τον έχουμε δει στις καλύτερες ταινίες του Kusturica και στο αριστουργηματικό Klopka) ο Komandarev πετυχαίνει να δημιουργήσει αληθινή συγκίνηση στους θεατές του και να συνδέσει την ιστορία του με τις δικές τους μνήμες. Και εντέλει το βασικό μήνυμά της ταινίας είναι σωστό: η ζωή όντως μοιάζει με ζαριά στο τάβλι, που ό,τι κι αν σου φέρει, ακόμα και άσσους, έχεις πάντα επιλογές και η έκβαση του παιχνιδιού είναι στα χέρια σου, αρκεί να κάνεις τις σωστές κινήσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: