Μαΐου 17, 2010

Τα ομορφόπαιδα (2009) (8 στα 10)


Υπόθεση
Οι περιπέτειες του Hervé, ενός Γάλλου μαθητή, αραβικής καταγωγής, που μεγαλώνει με τη μαμά του και είναι ερωτευμένος με την πιο όμορφη συμμαθήτριά του.

Αξιολόγηση
Είναι κάποιες ταινίες που παρότι νιώθεις ότι όλα σε αυτές τα έχεις δει κάπου αλλού, εντούτοις έχουν μια έντονη ζωντάνια και εντέλει ξεχωρίζουν! Μια τέτοια ταινία είναι και το Les Beaux Gosses, μια ταινία που έκανε αίσθηση πέρσι στη Γαλλία και έκοψε πολλά εισιτήρια.

Παρότι αισθητικά η ταινία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και η σκηνοθεσία της είναι επιπέδου τηλεοπτικής παραγωγής, διαθέτει παρόλα αυτά το δικό της ξεχωριστό στίγμα (ίσως και εξαιτίας του γρήγορου μοντάζ). Επίσης παρότι το σενάριο ουσιαστικά αποτελεί συρραφή από (ενίοτε επιτυχημένα) χιουμοριστικά σκετσάκια θεματολογίας «η ζωή στο σχολείο», «οι δυσκολίες της εφηβείας», «πρώτη φορά στο σεξ», συρραφή, που δεν εντάσσεται σε ένα ενιαίο (σεναριακό) κορμό και έχει μια αποσπασματικότητα, εντούτοις το τελικό αποτέλεσμα είναι φρέσκο και άκρως διασκεδαστικό. Οι δε χαρακτήρες της ταινίας είναι αρκετά καλοδουλεμένοι και μερικές από τις καταστάσεις της ξεκαρδιστικές (ειδικά οι σχέσεις μητέρας-γιου είναι εξαιρετικές!)

Ο λόγος όμως που κάνει - πάνω από όλα - τα Ομορφόπαιδα άξια της προσοχής μας είναι ότι «διαθέτουν ψυχή», αποπνέουν μια γλυκιά ευαισθησία (και ρομαντισμό, θα τολμούσα να πω) και περιγράφουν αυθεντικά τη σημερινή νεολαία και τις ανησυχίες της. Επίσης θα ήταν παράλειψή μου να μην τονίσω ότι και η τελευταία ικμάδα της ταινίας δείχνει ότι φτιάχτηκε με μεράκι και αυτό καλύπτει τις εμφανείς – κατά τα άλλα – σκηνοθετικές και λοιπές τεχνικές αδυναμίες της. Εντέλει, τα Ομορφόπαιδα είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στο (γενικά χοντροκομμένο και σαφώς λιγότερα τρυφερό και ρομαντικό) American Pie.

Δεν υπάρχουν σχόλια: