Δεκεμβρίου 05, 2009

Zift (2008) (8 στα 10)


Υπόθεση
Στη Βουλγαρία λίγο πριν το κομμουνιστικό πραξικόπημα του 44 ο Moth ερωτευμένος με την Ada οργανώνει μια ληστεία που πάει στραβά και καταλήγει στη φυλακή για ένα έγκλημα που ποτέ δε διέπραξε. Όταν του χαρίζεται η ελευθερία στις αρχές της δεκαετίας του 60 θα διαπιστώσει σύντομα το βαρύ τίμημα που καλείται να πληρώσει!

Αξιολόγηση
Όταν το film noir συναντά την πολιτική σάτιρα και η περιπέτεια καταδίωξης τον αλα Ταραντίνο τρόπο κινηματογράφησης, τότε ... σίγουρα δύσκολα κάποιος μπορεί να πιστέψει ότι πρόκειται για βουλγαρική ταινία! Κι όμως! Το λένε Zift και σημαίνει "σκατά" στη βουλγαρική αργκό, αλλά κάθε άλλο... Πρόκειται για ταινία-έκπληξη, ένα μικρό διαμάντι από τον παντελώς άγνωστο στο ελληνικό κοινό βουλγαρικό κινηματογράφο!

Με στυλιζαρισμένη, υποδειγματική σε κάθε της σημείο black n white σκηνοθεσία, που υιοθετεί σε σημεία βιντεοκλιπίστικη αισθητική και ενσωματώνει πολλά σουρεαλιστικά στοιχεία (όπως σουρεαλιστική είναι σε στιγμές και η ζωή μας) η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Javor Gardev κάνει ιδιαίτερη αίσθηση (περιττό να πω ότι έσπασε ταμεία στη Βουλγαρία!). Με πετυχημένα flash-back στη ζωή του ήρωα κτίζεται λογοτεχνικά η ιστορία του (το σενάριο της ταινίας είναι μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Vladislav Todorov), ενώ οι εμβόλιμες ιστορίες του αποτελούν πολύ ενδιαφέρουσες παρενθέσεις στην κεντρική αφήγηση και προσθέτουν αντί να αφαιρούν ενδιαφέρον από τους θεατές! Η δε μουσική υπόκρουση της ταινίας πραγματικά είναι άψογη και την κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή!

Με ένα ακόμα πιο στοχοπροσηλωμένο σενάριο, με καλύτερα σκηνικά και κυρίως με μια πιο γενναία κριτική στην τρέλα του κομμουνιστικού καθεστώτος της γείτονος, η ταινία θα ήταν αριστούργημα! Αλλά και έτσι, χαμένη ευκαιρία δεν τη λες! Κάθε άλλο! Βλέπεται με έντονο ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκειά της και η εμπνευσμένη σκηνοθεσία της νομίζω θα αποτελεί σημείο αναφοράς για το βαλκανικό κινηματογράφο την επόμενη δεκαετία (τουλάχιστον!).

Τελικά, φίλες και φίλοι, το συμπέρασμα είναι ένα: τα πολλά λεφτά δεν κάνουν την καλή ταινία! Είναι η ψυχή, το μεράκι, η φαντασία και φυσικά οι καλοί συνεργάτες, που κάνουν τη διαφορά! Αφού μπορούν οι γείτονες, μπορούμε σίγουρα κι εμείς! Αρκεί να ξεπεράσουμε την αισθητική Σούλα-Έλα-Ξανά και τη θεματολογία Safe Sex που μας κατατρέχουν! Το Zift αξίζει σίγουρα την προσοχή σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: