Οκτωβρίου 24, 2008

Genova (2008) (5 στα 10)

Υπόθεση
Ένας καθηγητής πανεπιστημίου στην προσπάθεια του να αλλάξει παραστάσεις μετά το χαμό της συζύγου του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα αποφασίζει να αλλάξει τόπο και χώρα διαμονής και να μετακομίσει στη Γένοβα της Ιταλίας παίρνοντας μαζί του τις δύο ανήλικες κόρες του.

Αξιολόγηση
Η νέα ταινία του κάνω-μία-ταινία-ανά-έτος
Michael Winterbottom πραγματεύεται τη διαχείριση της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου μέσω της φυγής σε άλλο τόπο επισημαίνοντας (μάλλον σωστά) ότι τελικά δε ξεφεύγεις εύκολα από τα φαντάσματα που σε κυνηγούν! Όμως όταν έχεις ένα τόσο χιλιοειπωμένο θέμα τότε η δική σου προσέγγιση και ιστορία πρέπει να έχει να πει πράγματα, να δώσει καινούρια τροφή για σκέψη, να πάει λίγο παραπέρα την αποτύπωση των συναισθημάτων.

Η δημιουργία όμως του Winterbottom παραμένει αδιάφορη, παρότι τα υλικά του έχουν δυνατότητες και ο ίδιος είναι ένας αρκετά ταλαντούχος σκηνοθέτης (μου αρέσει η έμφασή του στα κοντινά πλάνα σε πρόσωπα)! Το τελικό αποτέλεσμα όμως ούτε ιδιαίτερα συγκινητικό είναι, ούτε προβληματίζει, ούτε χτίζει πάνω στις δικές σου απώλειες έτσι ώστε να ταυτίζεσαι αβίαστα με τους ήρωες και τα συναισθήματά τους.

Ο σκηνοθέτης ευτυχώς ξεφεύγει από την τουριστική απεικόνιση της πόλης της Γένοβας, ο φακός του μας ταξιδεύει στις παραλίες και στις εξοχές στα περίχωρα της πόλης, στα σκοτεινά δαιδαλώδη σοκάκια της παλιάς πόλης και μας παρουσιάζει μια Γένοβα, ξεπεσμένης ομορφιάς αρχόντισσα, που απεικονίζεται πότε ως μυστηριώδη και απειλητική, πότε ως ρομαντική και ερωτική. Τέλος ο Colin Firth κι εδώ παίζει το ρόλο που ξέρει πολύ καλά και τον κάνει ακόμα πιο σέξι: αυτό του αξιοπρεπούς τεθλιμμένου χήρου (στο Love Actually και στο Bridget Jones's Diary ήταν απλά τεθλιμμένος ζωντοχήρος!), ενώ η Catherine Keener είναι πολύ καλή στο ρόλο της καλλιεργημένης φίλης που θέλει να παρηγορήσει τον χήρο πατέρα φιλοδοξώντας φυσικά να αντικαταστήσει τη μητέρα των κοριτσιών.

Μπορείς καλύτερα, Michael Winterbottom!

Δεν υπάρχουν σχόλια: