Μαρτίου 25, 2008

Η νύχτα των ηλιοτροπίων (2006) (8 στα 10)


Υπόθεση
Σε ένα μικρό χωριό της Ισπανίας οι τοπικές αρχές προσκαλούν γεωλόγους γιατί ανακαλύφτηκε μια σπηλιά, που ελπίζουν ότι μπορεί να κάνει το μέρος διάσημο. Ένας έμπειρος σπηλαιολόγος φτάνει και τον ακολουθούν ένας φωτογράφος ως βοηθός του καθώς και η σύντροφός του ως ευκαιρία για να περάσουν μαζί το σαββατοκύριακο ενόσω αυτός δουλεύει. Ταυτόχρονα ένας πωλητής που ταξιδεύει συχνά λόγω της δουλειάς του είναι περαστικός από το χωριό. Όταν θα συναντήσει τυχαία τη νεαρή σύντροφο του σπηλαιολόγου μια αλυσίδα γεγονότων και απρόσμενων αντιδράσεων σε αυτά τα γεγονότα θα μετατρέψει το σαββατοκύριακό όλων σε τραυματική εμπειρία!


Αν και με σύντομο ρόλο,
κλέβει πραγματικά την παράσταση ο Walter Vidarte.

Αξιολόγηση
Η νύχτα των ηλιοτροπίων είναι ένα θρίλερ από αυτά που περισσότερο αναστατώνεσαι και καλείσαι να προβληματιστείς βγαίνοντας από την αίθουσα παρά κυριεύεσαι από αγωνία κατά τη διάρκεια της θέασής του! Κι αυτό χωρίς να υστερεί καθόλου σε ένταση και διατήρηση ρυθμού – πράγμα συχνά δύσκολο να επιτευχθεί σε ευρωπαϊκή ταινία – και ενώ παρακολουθείται με τεταμένη την προσοχή από την αρχή ως το συγκλονιστικό φινάλε της. Η ταινία του Ισπανού πρωτοεμφανιζόμενου Jorge Sánchez-Cabezudo είναι μια κατεξοχήν εγκεφαλική δημιουργία παρότι εξαιρετικά απλή στην απόδοσή της, και ο σκηνοθέτης της σχολιάζει δέκα φορές καλύτερα τον παράγοντα τύχης και το απρόβλεπτο της ανθρώπινης συμπεριφοράς από τον ομόγλωσσό του Μεξικανό, τον Ινιαρίτου, παρότι σε πολλά σημεία είναι εμφανές ότι εμπνέεται από τη δουλειά του στην "τριλογία του θανατού" (την οποία αποτελούν οι Σκυλίσιες Αγάπες, τα 21 Γραμμάρια και η Βαβέλ).

Οι αρετές της ταινίας άφθονες: Σφιχτοδεμένο σενάριο με δομή διαδοχικής εστίασης σε πρόσωπα και στην οπτική τους προκειμένου η ιστορία να φωτιστεί κατάλληλα, εξαιρετικές ερμηνείες από βετεράνους και νέους ισπανούς ηθοποιούς, απόλυτα ρεαλιστική σκηνοθετικά απόδοση της ιστορίας, και πάνω από όλα ένταση και αγωνία που προκαλούνται από το δυσερμήνευτο των ανθρώπινων κινήτρων που κατευθύνουν τη συμπεριφορά τους, κίνητρα, που είναι τελικά αποκλειστικά υπεύθυνα για τις παράξενες και τραγικές στροφές που επιφυλάσσει η ζωή και οι άνθρωποι αρέσκονται να τις αποδίδουν στη μοίρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: