Φεβρουαρίου 13, 2008

Ταξίδι στο Darjeeling (2007) (8 στα 10)



Εισαγωγή
Η ζωή είναι τρένο, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να κατέβεις, και στα βαγόνια του οποίου γουστάρεις να είσαι με συνεπιβάτες δικούς σου ανθρώπους!

Υπόθεση
Τρία αδέρφια που έχουν να μιλήσουν από το θάνατο του πατέρα τους συναντιώνται ξανά ένα χρόνο μετά παίρνοντας ένα τρένο που διασχίζει την Ινδία με κατεύθυνση ένα μοναστήρι κάπου στα Ιμαλάϊα, που ζει η καλόγρια μητέρα τους, η οποία δε θέλει να τους δει, και με πραγματικό σκοπό να διορθώσουν τις σχέσεις μεταξύ τους!

Αξιολόγηση
Γλυκιά και τρυφερή, αστεία και πικρή συνάμα η ταινία του Wes Anderson, μιλά για ένα μεγάλο ταξίδι που σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά η αναζήτηση του εαυτού σου και η ανάδειξη ενός καλύτερου "εγώ" σφιχταγκαλιασμένου με αγαπημένα του "εσείς"! Ο σκηνοθέτης της ταινίας Η Οικογένεια Tetenbaums επιστρέφει εδώ στο θέμα "δυσλειτουργική οικογένεια" και επιλέγει ως background του νέου του πονήματος ένα αργόσυρτο τρένο να διασχίζει την Ινδική αχανή επαρχία με προορισμό την αναζήτηση της μετέρας, της "πηγής" όλων των καλών και των δεινών!

Επειδή οι άνθρωποι έχουν ανάγκη που και που να κατέβουν από την "υπερταχεία" της ζωής και να διαλογιστούν για τα παρελθόντα προσπαθώντας ταυτόχρονα να επικοινωνήσουν, το Darjeeling Limited γίνεται το ιδανικό μέρος για να ειπωθούν πράγματα που δεν ειπώθηκαν ποτέ χωρίς να έχει εντέλει σημασία αν θα βρεθεί λύση σε αυτά! Πανέμορφες εικόνες ινδικού τοπίου, σκόπιμα μη τουριστικές (αν και πολύχρωμες!), καλές ερμηνείες από τα τρία αδέρφια που προσπαθούν να βελτιώσουν την άκρως δυσλειτουργική τους σχέση, διάλογοι και καταστάσεις που παρότι σε σημεία σουρεαλιστικοί, εντούτοις σε πείθουν και νιώθεις ότι έχουν συμβεί κάπου εκεί έξω, ωραίο soundtrack με touch από γαλλικό ρετρό (σε κόντρα ρόλο με το τοπίο αλλά κανένα πρόβλημα, τουναντίον!) και πάνω από όλα πολύ (ορίτζιναλ) ανθρωπιά στα πάντα!


ΥΓ. Που θα βρω αυτές τις υπέροχες πορτοκαλί βαλίτσες με τα ζωγραφισμένα ελεφαντάκια πάνω τους, να μου θυμίζουν πως η ζωή είναι ταξίδι γεμάτο απρόοπτα και τα πολύτιμά σου υπάρχοντα πρέπει να τα κουβαλάς πάντα μαζί σου;!

2 σχόλια:

musicbug είπε...

Xairomai poly pou sou arese ayti i tainia! Tin vrika ki egw poly idieteri kai tryferi. Epaizan fovera ta 3 aderfia, alla kai i Angelica Houston an kai epaikse ligo edwse resta pali:-) Mou arsee kai i mikrou mikous prin tin tainia, me tin Natalie Portman. Ki ola ta syndeei toso orea kata ti diarkeia kai tin exelixi tis tainias!

europanos είπε...

Κι εγώ χαίρομαι που σου άρεσε αυτή η ταινία, Γιαννάκη! Έτσι για να συμφωνήσουμε επιτέλους και σε καμία ταινία όταν δεν τις βλέπουμε παρέα!

Βρήκα την μικρού μήκους ταινία που προηγείται εκπληκτικη. Την έφτιαξε ξεχωριστά και την έβαλε να προηγείται (αντί να αποτελεί εισαγωγή στην ταινία του) γιατί δεν ταιριάζει στην (ινδική) ατμόσφαιρα της ταινίας του αυτή η μελαγχολία του συννεφοσκεπασμένου παρισιού!

----
(ενδεχομένως)SPOILER. ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ αν δεν έχετε ήδη δει την ταινία!
-----
Πιστεύω ότι ο τρίτος, ο μικρότερος εκ των 3 αδερφός είναι ο ίδιος ο Wes Anderson. Ο ίδιος έγραψε και έκανε την παραγωγή στην ταινία (εκτός από τη σκηνοθεσία) και έχω την εντύπωση ότι προσέγγισε με περισσότερη ευαισθησία το ρόλο του μικρού αδερφού που είναι συγγραφέας και αντιμετωπίζει τη διστακτικότητά του να αντιδράσει στα εξωτερικά ερεθίσματα που τον συνθλίβουν με το γράψιμο. Όπως ακριβώς έστεκε σα χάνος δίπλα στην Πόρτμαν αφού κάνανε έρωτα, έτσι έστεκε ανήμπορος να πει κάτι ουσιαστικό έξω από το τρένο την ώρα που η κοπελιά έκλαιγε μέσα και την άφηνε να φύγει με το τρένο από το οποίο είχε μόλις κατέβει!