Απριλίου 07, 2016

Room (2015) (9 στα 10)

Υπόθεση
Η 24χρονη Joy και ο πεντάχρονος γιος της ζουν φυλακισμένοι σε ένα υπόγειο δωμάτιο. Ο απαγωγέας της μητέρας (και βιολογικός πατέρας του παιδιού της) τους επισκέπτεται συχνά στο δωμάτιο για να τη βιάζει. Μια νύχτα όμως τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά...

Αξιολόγηση
Το Room, η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Emma Donoghue (υπογράφει και το σενάριο της ταινίας) είναι από τις καλύτερες ταινίες του φετινού ανεξάρτητου κινηματογράφου. Μας διηγείται μια συγκινητική δραματική ιστορία, από αυτές που κρατάνε ζωντανό το ενδιαφέρον των θεατών θέτοντάς τους ενώπιον δύσκολων ηθικών διλημμάτων.

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται με τα μάτια του πεντάχρονου αγοριού, κεντρικού ήρωα της ταινίας. Το δωμάτιο στο οποίο μεγαλώνει είναι όλος ο κόσμος του και δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί εξώ. Έτσι του έχει πει η μαμά του εκτιμώντας ότι έτσι το προστατεύει στη "φυλακή" που μεγαλώνει. Τα έπιπλά του δωματίου έχουν τα ονόματά τους και τα χαιρετά καθημερινά, οι φιγούρες της TV είναι ψεύτικες και μαγικές, η οροφή-παράθυρο του δωματίου είναι ο ουρανός στον κόσμο του, ο απαγωγέας που επισκέπτεται το θύμα του για να το βιάσει είναι εκείνος που φέρνει το φαγητό από έναν άλλο κόσμο με τρόπο μαγικό κλπ.

Οι σκηνές της προσπάθειας απόδρασης που συνδέουν το πρώτο μέρος της ταινίας με το δεύτερο είναι από τις πιο αγωνιώδεις που έχετε δει! Παρακολουθούνται με κομμένη την ανάσα και έντονο καρδιοχτύπι. Συμπυκνώνουν επίσης άριστα τη στάθμιση συναισθημάτων και συμφερόντων που καλείται να κάνει μια γυναίκα που είναι και φυλακισμένη και ταυτόχρονα μητέρα ενός παιδιού – καρπού όχι έρωτα, αλλά βιασμού.


Εκτιμώ ότι το Room δύσκολα θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Με σενάριο και χαρακτήρες καλοσμιλεμένα και θέμα δυνατό που προσεγγίζεται με θάρρος κι ειλικρίνεια, στοιχηματίζω ότι θα σας προκαλέσει έντονα συναισθήματα, θα σας κάνει να θυμώσετε, να δακρύσετε (πολύ), αλλά και να αισιοδοξήσετε, καθώς η ταινία παρόλο που πραγματεύεται σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ψυχής, αποπνέει – νομίζω – μια αισιοδοξία στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: