Φεβρουαρίου 01, 2016

The revenant (2015) (8 στα 10)

Υπόθεση
Το 1823, ο Hugh Glass, ιχνηλάτης μιας ομάδας κυνηγών βρίσκεται μαζί με το γιο του στα βουνά, κάπου στα σημερινά Αμερικανοκαναδικά σύνορα. Πολλοί από την ομάδα του σκοτώνονται ύστερα από επίθεση φυλής ινδιάνων Arikara, αλλά πατέρας και γιος καταφέρνουν να διαφύγουν μαζί με κάποιους άλλους άνδρες. Όταν όμως μια αρκούδα επιτίθεται στον Glass και τον τραυματίζει σοβαρά, οι σύντροφοί του αναγκάζονται να τον αφήσουν πίσω. Και ο αγώνας επιβίωσής του ενάντια στη φύση, στα τραύματά του και στους ινδιάνους μόλις ξεκίνησε...

Αξιολόγηση
Η νέα ταινία του Alejandro González Iñárritu ένα χρόνο μετά τη βράβευσή του από την Αμερικανική Ακαδημία για τη σκηνοθεσία του στο αριστουργηματικό Birdman προκαλεί αίσθηση. Κι εδώ ο Μεξικανός δημιουργός αποδεικνύει τη δεινότητά του στη σκηνοθεσία και η ταινία εντυπωσιάζει με τα ιδιαίτερα απαιτητικά εξωτερικά γυρίσματα στην άγρια φύση και με τη μοναδική φωτογραφία του Emmanuel Lubezki. Το Revenant ("Η επιστροφή" ο ελληνικός τίτλος της ταινίας") αρχίζει ως περιπετειώδες γουέστερν, εξελίσσεται σε δράμα και κορυφώνει ως ιστορία εκδίκησης.

Η ταινία δεν συνίσταται σε ευαίσθητους στη θέαση βίας, καθώς είναι γεμάτη σκληρές εικόνες, ρεαλιστικές σκηνές πάλης και άφθονο αίμα. Φυσικά δικαίως η σκηνή της πάλης με την αρκούδα είναι η πλέον αξιομνημόνευτη στην ταινία, αλλά δεν είναι η μόνη, καθώς η ταινία πραγματικά επιφυλάσσει διαρκώς νέες εκπλήξεις στους θεατές και διατηρεί έναν ικανοποιητικό ρυθμό και ένταση ως το φινάλε

Αλλά εδώ βρίσκεται και το μειονέκτημα της ταινίας. Με όλα αυτά που συμβαίνουν στο δύσμοιρο πρωταγωνιστή της ταινίας, με όλες αυτές τις πληγές στο σώμα του, το ανελέητο κυνηγητό, με τις πτώσεις σε νερά, σε χαράδρες και σε γκρεμούς, με τις εκφράσεις πόνου και τα μουγκρίσματα που βλέπουμε, με όλο αυτό το αλύπητο χιόνι, πραγματικά οι θεατές συμπάσχουν μαζί του, αλλά και ταυτόχρονα εξαντλούνται. Προσωπικά μόλις έπεσαν οι τίτλοι τέλους ομολογώ ότι ένιωσα μια ανακούφιση που τελείωσε το μαρτύριό του.

Για άλλη μια φορά ο Leonardo DiCaprio είναι εξαιρετικός και βάζει όλη την ψυχή του στην ερμηνεία του κεντρικού ρόλου χωρίς να γίνεται υπερβολικός, παρότι με όλα αυτά που του συμβαίνουν δεν είναι και το πιο απλό πράγμα να διατηρήσεις συναισθηματική ισορροπία στην ερμηνεία σου! Κάθε χρόνο λέω: δεν μπορεί θα βραβευτεί φέτος με Oscar. Τι να πω πια: ελπίζω κι εκτιμώ ότι δεν γίνεται να το χάσει φέτος το αγαλματάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: