Ιουλίου 29, 2015

Nightcrawler (2014) (9 στα 10)


Υπόθεση
O Louis Bloom κλέβει μεταλλικά υλικά και τα πουλάει για να ζήσει. Μια νύχτα περιπλανώμενος στους δρόμους του Los Angeles γίνεται μάρτυρας ενός ατυχήματος το οποίο μια ομάδα ανεξάρτητων "δημοσιογράφων" το βιντεοσκοπούν για να πουλήσουν κατόπιν το υλικό σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Δεν αργεί να ξεκινήσει να κάνει κι αυτός το ίδιο. 

Αξιολόγηση
Στο Νυχτερινό Ανταποκριτή σε σενάριο και σκηνοθεσία (ντεμπούτο) του Dan Gilroy, ο αμερικανός δημιουργός μας προσφέρει ένα καλοφτιαγμένο θρίλερ γεμάτο δραματικές εντάσεις και σασπένς, που σχολιάζει εξαιρετικά τον παράλογο ανταγωνισμό για θέαμα, αίμα και δράμα της δημοσιογραφίας και των δελτίων ειδήσεων στη σύγχρονη Αμερική. Θα μου πείτε πιθανώς ότι τα έχουμε δει κι αλλού αυτά, αλλά εδώ η πραγματικότητα (της ταινίας) ξεπερνά κάθε (αρρωστημένη) φαντασία!

Η ταινία θέτει διαρκώς στους θεατές ηθικά διλήμματα, σε κάθε γύρισμα της ιστορίας ο δημιουργός της μοιάζει να μας ρωτά ως που θα φτάναμε για να κερδίσουμε το ψωμί μας σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και ποια τα όρια μας στο δρόμο διεκδίκησης της επιτυχίας ή καλύτερα της πρωτιάς. Η απάντησή που δίνει η ταινία είναι ανήθικη και κυνική: δεν υπάρχουν όρια και δεοντολογίες. Οι θεατές διψάνε για αίμα και ανθρώπινο πόνο, οπότε πρέπει να κάνεις τα πάντα για να τους τα προσφέρεις. Με κάθε κόστος και σε ολοένα μεγαλύτερες δόσεις γιατί παθαίνουν γρήγορα ανοσία. Αν δεν το κάνεις εσύ, τότε θα το κάνει κάποιος άλλος! Άντε λοιπόν τρέξε, είσαι στη ζούγκλα πρέπει να επιβιώσεις.


Θα ήταν παράλειψη να μη σημειώσω ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας της ταινίας οφείλεται στην ερμηνεία του Jake Gyllenhaal, ο οποίος κάνει τους θεατές να αισθανθούν αμήχανα, να αναρωτιούνται αν είναι ένας συγκροτημένος, αποφασιστικός άνθρωπος που θέλει να πετύχει πάση θυσία ή απλά ασύλληπτα παρανοϊκός και αδίστακτος. Η εναρκτήρια σκηνή της ταινίας ίσως είναι μπούσουλας για να καταλάβουμε τα κίνητρά του. Το δε βλέμμα και το χαμόγελό του πραγματικά ανατριχιαστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: